Ми-35 (Фото: Јутјуб)
Друштво Србија

ХРВАТИ У ФРЦИ ОД „СРПСКИХ ЂАВОЉИХ КОЧИЈА“: Ево шта све може ново моћно оружје у нашем арсеналу

У Србију у новембру стижу четири хеликоптера Ми-35 у јавности позната као "ђавоље кочије", мада их у Русији, одакле и стижу, зову "крокодили". Осим њих, наше власти су најавиле и три хеликоптера Ми-17, мада су "тридесетпетице" због свог атраткивног надимка привукле сву пажњу на себе. Али не само због имена, већ и због својих моћи.

УЖАС КОД СУБОТИЦЕ: Срушила се летелица змај на њиву, мушкарац погинуо на лицу места

Такозване „ђавоље кочије“ изазвале су огрмому пажњу јер се ради о, како оцењују аналитичари, „јуришном“ хеликоптеру, који је опремљен противоклопним оружјем, навођеним оружјем ваздух-земља и ваздух-ваздух, као и системима за управљање из тог оружја. Овакви хеликоптери су покретни и са великом ватреном моћи, због чега се користе и у противтенковској борби.

Према објављеним подацима, тренутно се ради на томе да прве „тридесетпетице“ у Београд стигну за велику војну параду, која ће се одржати у новембру, поводом победе у Првом светском рату.

Подизање српске борбене моћи

Александар Радић, војни аналитичар, каже да је то хеликоптер велике ударне моћи, као и да ће све летилице које набављамо, подићи српску борбену моћ.

ТОЛИКО СЕ РАДОВАЛА СВОЈОЈ ДЕВОЈЧИЦИ, А ОНДА СУ ЗАЈЕДНО ОТИШЛЕ У СМРТ: После мајке преминула и БЕБА којој су се након тешког удеса БОРИЛИ ЗА ЖИВОТ!

– Да не буде забуне, Ми-35 је извозна ознака најпознатијег руског борбеног хеликоптера Ми-24. Пројект производње тог хеликоптера стар је 50 година, а основни модел М-24, односно извозни Ми-35, производио се до 1989. године у већим серијама – објашнајва Радић.

Како даље каже, његова производња је затим прекинута.

– Кад су се, потом, појавили нови купци који су хтели повољну цену и ефикасност, онда је та производња обновљена и овај садашњи модел хеликопетра је Ми-35М, који се производи последњих десетак година – наводи Радић.

Како додаје, противпобуњеничка дејства и борба против тероризна најреалније су ситуације у којима Србија може да употреби своје борбене снаге, за шта су нови хеликоптери сасвим довољни, посебно Ми-35М.

(ВИДЕО) СПРЕЧЕНА ЛИКВИДАЦИЈА У БАРУ: Полиција деактивирала БОМБУ у центру града

Боља могућност „преживљавања“, противоклопне ракете новије генерације

– Та летилица има много већи избор наоружања у односу на хеликоптере које смо досад користили, као што је „Газела гама“. Ми-35М има бољу оклопну заштиту и његова могућност „преживљавања“ на бојишту је већа. Такође, он има противоклопне ракете новије генерације, које имају домет до 6.000 метара, а пробојна моћ је до 850 милиметара. Тај хеликоптер има и двоцевни топ, 23 милиметара, који може да се користи као прецизно средство у сценаријима, који би нама могли да буду реални. Носи ракетна зрна од 80 милеметара – објашњава тај војни аналитичар.

Муниција се производи у Србији

Према његовим речима, добра ствар је што муницију за Ми-35М производимо у Србији – за топ у „Слободи Чачак“, а ракете у „Крушику“.

– У питању су релативно јефтина средства. Уз то, Ми-35М може да користи и конвеционалне бомбе. Са друге стране, тај хеликоптер никад досад, мада је могао да служи и томе, није коришћен за превоз војника, као и медицнски транспорт – навео је саговорник.

Темом набавке хеликопетра за српску војску бавио се и хрватски недељник „Глобус“ у најновијем броју, који је објавио да ће Србија бити једина у суседству која ће имати праве борбене хеликоптере, преносећи да ћемо у Русији купити три хеликоптера Ми-17, али и четири јуришна хеликоптера Ми-35.

(ВИДЕО) ИСТОРИЈСКИ УСПЕХ ЗВЕЗДЕ У СВИМ СВЕТСКИМ МЕДИЈИМА: Црвено-бели задивили планету! О њима се нашироко прича и пише

– Србија ће набавком летелица Ми-35 знатно повећати ватрену моћ своје хеликоптерске компоненте – пише у хрвати „Глобусу“.

У тексту посвећеном набавкама у српском Ратном ваздухопловству под насловом „Српске вражје кочије“ новинар Јан Ивањек констатује да ће модернизација хеликоптерске флоте Војске Србије донети промене у односу снага у региону:

– Србија ће једина у хрватском суседству имати праве борбене хеликоптере. Посебно је значајна најава председника Александра Вучића, изречена приликом вежбе Заједнички удар, да ће се у Русији купити још три хеликоптера Ми-17, али и четири јуришна хеликоптера Ми-35 – констатује лист у својој анализи.

Вучић: Јако моћне машине

Пре десатак дана, приликом свечаног пријема два ремонтована МИГ-а 29, које је Србија набавила од Русије, на аеродрому у Батајници председник Србије Александар Вучић, такође, је говорио о хеликоптерима Ми-35 и Ми-17, који би требало да стигну у Србију, акоји су изазавли велику пажњу у региону.

– У наредним месецима Србија ће добити и нове хеликоптере. То нису никакве „ђавоље кочије“, већ јако моћне машине. Хвала председнику Путину на подршци и развоју српским оружаним снагама, министру Сергеју Шојгуу и руским војницима који овде данас са нашим људима заједно раде – казао је тада председник Србије.

О ОВОМ СЕЛУ БРУЈИ ЦЕЛА СРБИЈА: Млади одавде не одлазе, а када чујете шта све имају, пожелећете да се тамо преселите!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ДАЧИЋ: Приштина је изгубила подршку великих

ВРЕМЕ ДАНАС: Jутрo свеже, а током дана..

Немачки министар за спајање одбрамбене индустрије ЕУ

ЕВРИ СТИЖУ НА МАРАКАНУ: Ево колико ће новца Црвена звезда зарадити пласманом у Лигу шампиона!

Извор: Блиц

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
29°
Sat
31°
Sun
31°
Mon
27°
Tue