pixabay
Регион

ХРВАТИ РАСКРСТИЛИ СА ТИТОМ: преименован трг у Загребу

Одборници Градске скупштине Загреба донели су, након вишесасатне расправе завршене иза поноћи, одлуку о преименовању Трга маршала Тита у Трг Републике Хрватске.

Вечерњи лист пише да је тиме Трг Маршала Тита, за који наводи да је један од налепших загребачких тргова, отишао заувек у историју.

Портал Индекс наводи да је 29 одборника гласало ,,за“, 20 је било против, а један је био уздржан. Расправа о промени имена трга трајала је готово четири сата, а свеукупно је седница трајала око 16 сати.

Представници скупштинске већине бранили су ту одлуку оценом да је Тито, иако антифашиста, био диктатор, а представници мањине износили су аргументе да је био вођа антифашистичког покрета у Хрватској и велики државник свог доба.

Хасанбеговић: Сигуран сам да у овом часном дому више никада неће сједити титоистичка већина

Један од најгласнијих заговорника промене имена Трга је Златко Хасанбеговић, градски заступник странке ,,Бруна Есих – Златко Хасанбеговић: Неовисни за Хрватску“, иначе познат као бивши хрватски министар културе за кога се везују бројни усташки испади – од писања чланака у којим је величао усташтво до фотографија на којим носи усташку црну капу. Он је ово оценио као истински ,,историјски тренутак“, а тако ће га, сматра, оцењивати и ,,будући нараштаји ослобођени титолатрије“.

Златко Хасанбеговић и фотографија на којој носи усташку капу. Извор: Printscreen/novosti.com

,,Сигуран сам да је ово вечерас у контексту ове теме и ове тачке дневнога реда последње што сте требали рећи у овом часном дому у одбрану југославенскога комунистичког диктатора званога Тито. Сигуран сам да у овом часном дому више никада неће седити титоистичка већина“, рекао је у закључној речи.

Он је додао и да је ова одлука ,,малена и закаснела задовољштина свим жртвама ратног и поратног југославенског комунистичкога титоистичког терора“.

Остојић: Тко је сљедећи Хрват или Хрватица којој ће Хасанбеговић узети улицу или трг?

У име Клуба заступника СДП-а, ХСС-а и Напријед Хрватска Рајко Остојић саопштио је да се овиме ,,очигледно жели замаскирати економска ситуација“, односно ,,направити маска о великим проблемима којима сведочимо“. ,,Сведочимо целом низу проблема, али враћамо се на усташе и партизане. Ко је следећи Хрват или Хрватица којој ће Хасанбеговић узети улицу или трг?“, упитао је Остојић.

У име Клуба ХДЗ-а Иван Ћелић казао је да је Тито, иако је био челник антиташистичког покрета и има заслуге јер је, како је рекао, ,,Хрватску довео на победничку страну“, након Другог свјетског рата био одговоран за увођење комунистичког режима и све злочине које је тај режим починио. Навео је да је Титов режим одговоран за смрт више од 570.000 људи и због чега је, каже, ,,с разлогом дошао на листу највећих злочинаца 20. века“. Градски заступник Радничке фронте Мато Каповић упозорио је пак да се не може говорити о бројци од 570.000 жртава, јер су ,,извор томе безвредни британски медији“.

Параџик: Желите завести да славимо поздрав ,,За дом спремни“, да славимо усташију и НДХ

Председник Већа Доњи Град Петар Параџик, већа којем територијално припада Трг маршала Тита, изјаснио се против промене назива Трга. Као разлог навео је то што зна ко и због чега тражи ту иницијативу. ,,Желите завести да славимо поздрав ,За дом спремни’, да славимо усташију и НДХ. То ми смета“, рекао је.

Нестраначки посланик Марко Торјанац изјавио је да уклањање имена Трга маршала Тита не представља обрачун с тоталитаризмом, већ обрачун с антифашизмом.

Извор: Говори Србија

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ИЗНЕНАЂЕЊЕ: Вођа злогласне Исламске Државе ипак жив?

Шешељ: Нисам добио позив из Хага

Путин: Притисак на Пјонгјанг — пут који не води никуда

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
1°
15°
Fri
18°
Sat
21°
Sun
18°
Mon