informer fotomontaža
Регион

ХРВАТИ И БОШЊАЦИ ЋЕ САХРАНИТИ БИХ, А НЕ ДОДИК: И Запад дигао руке, укапирао да НЕМА СПАСА НЕМОГУЋОЈ ДРЖАВИ!

Уколико се бошњачки и хрватски лидери не договоре о изменама изборног закона у БиХ, држава ће бити пред блокадом. Бошњачки политички лидери би требало да схвате да у БиХ постоје две врсте државних органа - они који су намењени представљању свих грађана и они који су намењени представљању конститутивних народа

ПУТИН ОТКРИО КО ЋЕ ОСВОЈИТИ СВЕТСКО ПРВЕНСТВО!

Тешко је у неколико реченица, пише Спутњик, објаснити проблем са изменама изборног закона у БиХ. Али то за ту државу и није нека новина. Новинари имају нарочито тежак задатак да јавности, поготово оној која не живи у БиХ, приближи овај проблем који прети да блокира институције БиХ и земљу одведе у, од неких, већ дуго очекивани колапс.

Укратко, проблем измена изборног закона БиХ тиче се спора између Бошњака и Хрвата у ентитету Федерација БиХ.

Политички представници хрватског народа, не желећи да им се више догоди да Бошњаци гласају за хрватског члана Председништва БиХ, као што се својевремено догодило избором Жељка Комшића, траже решење којим би, у складу са политичким начелима којима је БиХ у Дејтону конституисана као држава, њихова заступљеност у органима Федерације, а аутоматски са тим и у централним органима у Сарајеву, била у складу са изборном вољом хрватског народа.

Колико је ситуација око овог, за Хрвате, како се чини, питања од животног опстанка компликована, можда говори и чињеница да се пре десетак дана огласила и Венецијанска комисија, којој су предлози измена изборног закона предати на разматрање.

СКАНДАЛОЗАН ПРЕДЛОГ „АЛБАНСКОГ НАЦИОНАЛНОГ САВЕТА“! Хоће да натерају децу на југу Србије ДА УЧЕ О ХИЛАРИ КЛИНТОН!

Међутим, и ово консултативно тело ЕУ за уставна и законодавна питања као да је опрало руке изјавом да решење питања измена изборног закона зависи од домаћих власти.

С друге стране, последње изјаве још актуелног члана Председништва БиХ из реда Бошњака, Бакира Изетбеговића, говоре у прилог томе да његова СДА, али ни друге бошњачке странке, неће одступити од досадашњих ставова. Ситуацију компликује и чињеница да су општи избори у БиХ већ расписани за октобар, а изборна правила, обичај је, не мењају се током изборне трке.

ХАОС У ЦЕНТРУ БЕОГРАДА: Посвађали се са власником локала брзе хране, уништили инвентар па га УБОЛИ НОЖЕМ У СТОМАК!

Управо у томе највећи проблем види и Милан Ситарски из мостарског Института за друштвено-политичка истраживања, који је сачинио свој предлог измена изборног закона. Рок за договор бошњачких и хрватских политичара истекао је, каже он, утакмица је већ почела и правила игре се не могу мењати, каже он.

– Међутим, највеће зло је да дође до блокаде државе, јер сада имамо рупу у изборном закону. Тако да, ако се измене правила у току утакмице, она ће омогућити да се на миран и конструктиван начин све заврши. То је боље него да дођемо у ситуацију да барем половина власти на одређеним нивоима не може да се конституише на основу резултата избора који нас очекују – објашњава Ситарски.

БРУТАЛНО УБИСТВО У ЋУПРИЈИ! Предраг пронађен са РУПАМА ОД МЕТАКА У ГЛАВИ И ГРУДИМА!

Да ли ће доћи до разумног решења, за које Бакир Изетбеговић каже да постоје минималне шансе, управо зависи од њега и осталих бошњачких лидера, јер БиХ, каже Ситарски, има две врсте органа власти – једне који су намењени представљању грађана и друге, намењене представљању конститутивних народа.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО) ТАМНИ МАЧ – НОЋНА МОРА ЗА АМЕРИКУ! Овај беспилотни стелт борбени авион сеје страх, а НИЈЕ РУСКИ!

СРБИЈА СЕ ЈОШ ДАНАС ТОПИ НА СУНЦУ, ПРЕОКРЕТ СТИЖЕ ВЕЋ ТОКОМ НОЋИ: Петак широм земље сунчан и веома топао, за викенд ПЉУСКОВИ

ВУЧИЋ: Нико нама не гарантује да Албанци неће силом ући на север Косова!

СВЕТОЗАР (59) ПОШАО ПО ДОРУЧАК, ПАО ПОД ВОЗ: Сам ме Бог погледао! Чуо сам неки унутрашњи глас како ме дозива Тозо, Тозо… Срећан сам што сам жив и 1 У МИЛИОН!

Извор: rs.sputniknews.com

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
15°
25°
Sun
26°
Mon
27°
Tue
25°
Wed