Архива
Србија Хроника

ХРОНИКА ОД ПРЕ ЈЕДНОГ ВЕКА: Бабе тровачице побиле пола пожаревачког села

Након што је један сељак из Смољинца пријавио полицији да га укућани трују, полиција је разоткрила локалну вештицу која је незадовољним женама помагала да се отарасе мужева.

Случај баба Анујке, најпознатије банатске вештице и првог евидентираног серијског убице на овим просторима, која ја арсеником отровала десетине људи, није био усамљен у међуратној Југославији, јер је само неколико година касније откривена банда баба тровачица које су побиле неколико сељака из околине Пожаревца.

ТРАГИЧНА СМРТ СОЊЕ САВИЋ: Умрла је од предозирања хероином у стану без намештаја, а ево због чега се никада није удала

Случај чувене баба Сојке из Касидола, која је справљала отровни напитак и продавала га женама које су хтеле да се отарасе својих мужева, шокирао је јавност у мају 1934.

Prva trovačica...Baba Anujka
Архива

НИШТА ВАМ НЕ ВРЕДИ, СВЕ ЋУ ДА ВАС ПОБИЈЕМ: Лупала породици из Бора на врата, а онда развалила прозор и ЗАПУЦАЛА. Мајка двоје деце је пала мртва

Био у сукобу са таштом

Разоткривање пожаревачке баба Анујке започело је након што је сељак Драгољуб Животић из села Смољинца, а пореклом из Малог Градишта, открио да га супруга и ташта годинама трују. Животић је, како је тада пренео београдски дневник Време, често био у сукобу с таштом и женом, које су му замерале што ништа не ради. Пошто није хтео својевољно да напусти дом таште Милунке Марковић, она се за помоћ обратила баби Сојки, која јој је справила посебан напитак. Несрећном човеку у више наврата није било добро, због чега је, са симптомима тровања, неколико пута био на болничком лечењу. Међутим, узрок тровања лекари никако нису могли да открију. Након што је при последњем повратку у дом таште приметио да му је за ручак сервирана неописиво горка пилећа чорба, која није имала исти укус као она у тањиру таште и жене, Животић је случај пријавио полицији. Жандарми су одмах дошли у кућу Марковићеве и претресли је од подрума до тавана, да би тек у дворишту, закопане у земљи, пронашли флаше сумњивог садржаја. По налогу државног тужиоца и Окружног суда у Пожаревцу, Животићеве ташта и жена су ухапшене. На саслушању су признале да су од баба Сојке из Касидола купиле напитак, али не отров, већ лек који су давале несрећном Животићу док је био болестан. Полиција је убрзо привела још неколико жена из Касидола и Смољинца чији су мужеви претходних година преминули у најцрњим мукама и под веома сумњивим околностима. Све су признале да су куповале напитак од бабе Сојке, али су се истовремено браниле тврдњама да су мислиле да је у питању лек.

СТРАВИЧАН ЗЛОЧИН У БОЛЕЧУ: Син (59) убио мајку (78) после свађе у породичној кући

Pomagao uhapšenim babama...Dragoljub Životić
Архива

Зарадила велики новац

Полиција је потом закуцала и на Сојкина врата и убрзо открила да је отровни напитак правила пуних 30 година, као и да је продајом зарадила велике своте новца. Београдски дневник Време известио је тад да је утврђено да је и њен први супруг умро под сумњивим околностима, иако је цело село још онда говорило да га је управо Сојка отровала.

Садржај отрова
СМЕСА ОТРОВНИХ ТРАВА

(ВИДЕО) ОВО ЈЕ ХИТЛЕРОВО ПОСЛЕДЊЕ ОРУЖЈЕ ОСВЕТЕ: Звоно је могло да путује кроз време, а Фирер га је склонио у Јужну Америку

Отров који је правила баба Сојка био је смеса појединих отровних трава, највише кукурека, с раствором камене соде, плавог камена и арсеника. Тачан састав утврдио је након разоткривања банде тровачица Хемијски институт у Београду, захваљујући преосталом садржају који је пронађен закопан у дворишту куће Животићеве таште.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

СТЕФАНОВИЋ: Чуди ме да Вукосављевићу не смета Ђиласова подршка!

После обарања „иљушина“: Израел ће морати да докаже да поштује Русију

Амфилохије: Одузимање црквене имовине било би безакоње

Курир

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
26°
30°
Thu
31°
Fri
30°
Sat
32°
Sun