Извор: pixabay.com
Занимљивости

ХОРОР: Најезда отровних врста паукова на Европу

С доласком хладнијег времена, паукови траже своја склоништа у европским домовима, а њихов број ће због јачања светске привреде убрзано расти, наводи се у студији Универзитета у Берну.

Истраживачи с института за зоологију истичу да сваке две године у Европу стиже нова врста паука, а та динамика би ускоро могла да се промени, тако да ћемо се са новим врстама сусретати сваке године.

ПОПУНИТЕ НАШУ ПРЕДИЗБОРНУ АНКЕТУ КЛИКОМ ОВДЕ

У студији се наводи да су ,,увезене врсте“ често веће од аутохтоних, што се пре свега односи на оне које долазе из Азије.

,,Еволуција климе у Европи чини да животни услови све више одговарају суптропским врстама паука, због чега постоји опасност од доласка отровних врста”, упозорио је професор зоологије Волфганг Нентвиг.

Он је додао да је с једне стране добро имати ове зглавкаре јер лове разне инсекте и њихов отров се користи у фармацеутској индустрији, али да није пријатно посматрати како освајају скривена места наших домова.

Расте и страх од паукова или арахнофобија, која важи за једну од најучесталијих људских фобија. Истраживања су показала да се око 15 одсто људи ужасава ове животиње.

С друге стране, паукови се не плаше човека, а попут већине хладнокрвних животиња, привлаче их топли људски домови.

Извор: RadioSarajevo.ba

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Новинарство ће отићи у историју због вештачке интелигенције?

Шта све прети у бици за Београд: Бојкот, тензије, „ровови“, нестабилност…

Цепа ли се и Немачка: Баварска — отићи или остати питање је сад

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
24°
33°
Tue
33°
Wed
32°
Thu
32°
Fri