Америка Свет

ХАШИМ ТАЧИ: Јесам у Америци, али не због сусрета са Вучићем

(ВИДЕО) ЗАСТРАШУЈУЋИ ПРИЗОРИ: Континент је већ почео да се цепа на два дела и то много брже него што су сви мислили!

ВАШИНГТОН – Председник Косова Хашим Тачи потврдио је за РСЕ да се налази у Вашингтону, а уочи наставка дијалога са Србијом у петак у Бриселу, а његова посета Америци, како је рекао, није везана са посетом председника Србије Александра Вучића Њујорку.

„Овде сам како бисмо координирали ангажовање са властима САД, пошто улазимо у једну нову и важну фазу и посвећеност треба да буде добро и јасно координисана данас и у будућности. Ради се о процесу који ће отворити пут за постизање коначног споразума о потпуној нормализацији односа Косова и Србије“, рекао је Таћи.

ПУЦЊАВА НА АДМИНИСТРАТИВНОЈ ЛИНИЈИ СА КОСОВОМ И МЕТОХИЈОМ: Наоружани Албанци посекоше српску шуму!

То је осетљиво питање и захтева координацију са свим партнерима и пријатељима, оценио је Тачи, али „главна адреса за Косово остаје Вашингтон“.

Он је најавио да ће у Вашингтону наставити састанак са помоћником државног секретара за Европу Весом Мичелом.

„Држава Косово има потребу да се консолидује на спољном и унутрашњем плану, има потребу за више признања. Али, истовремено, оно што нам је потребно јесу добросуседски односи Косова и Србије, један европски однос који ће резултирати реципрочним признањем, миром и стабилношћу у региону.

Наравно, напоменуо је, „и сигурну европску будућност, како би Косово постало део НАТО-а и ЕУ“.

На питање да ли ће се у Сједињеним Државама састати са Вучићем, који је такође у САД, Тачи је одговорио да је сасвим неважно ко се где налази.

Вучић: Отворили су Пандорину кутију. Морам да изађем пред наш народ

„Ја сам у Вашингтону, прочитао сам да је он у Њујорку. То је коинциденција која се десила. Ми имамо наш пут, наша ангажовања, нашу агенду, која је

издвојена од Вучићеве или неког другог“, рекао је Тачи.

Он је навео да ради на томе да коначан споразум, на основу којег ће Србија признати Косово и место у УН, буде законски обавезан. То ће, додао је, отворити пут европској будућности и Србији, али и Косову.

Од предстојеће рунде дијалога у петак очекује наставак овог процеса, али не, како је рекао, ‘неко чудо’.

„Видим повећану одговорност и ангажовање од стране госпође Могерини да нормализација односа Косова и Србије уђу у једну нову, финалну фазу како би се постигао историјски споразум који подразумева окончање свих, да кажем, мрачних поглавља и конфликата и отварање поглавља сарадње, разумевања, добросуседских односа, нормализације и помирења“, нагласио је Тачи.

10 ДАНА УПОРНО ТРАГАО ЗА НЕСТАЛИМ СИНОМ МИЛУТИНОМ, ПА ГА ПРОНАШАО УТОПЉЕНОГ У РЕЦИ Отац Богомир неутешан: Дах ми је стао када сам угледао његово тело!

Замољен да коментарише Вучићеву изјаву да је Србија спремна на компромис, али не и на то да Албанци добију све, а Србија не, Тачи је рекао да је Косово суверена и независна земља са својим Уставом и законима, да је статус Косова окончан једном заувек 2008, када је проглашена независност.

Ипак, додао је да за Косово и Србију као суседне земље још постоји простор за преговоре и разговоре.

„Дијалог ће се наставити у овиру једнаких односа између две земље, уз поштивање територијалног интегритета и суверенитета, без претензија за њиховим угрожавањем.

Косово не припада само Албанцима, већ је то мултиетничка земља која припада свим људима Косова“, рекао је Тачи.

На питање да ли су Сједињене Државе и званично укључене у процес дијалога Тачи је одговорио да говори само у име своје земље, али је нагласио да су Сједињене Државе увек биле уз Косово током процеса дијалога и да постоји обећање да ће оне поново бити уз Косово и јако подржати постизање мировног споразума између Косова и Србије.

„Створена су три важна момента за ову фазу дијалога. Имамо Стратегију ЕУ о Западном Балкану у којој се Косово третира као независна и суверена држава. Имамо и консолидацију немачке Владе, канцеларке Меркел, али и поновно ангажовање Сједињених Држава за Западни Балкан.

ОТКРИВАМО! КО СУ СРБИ ПАЛИ СА КОКАИНОМ ВРЕДНИМ МИЛИОН ЕВРА: Вођа групе 20 ГОДИНА пребацивао дрогу из Латинске Америке!

Мислим да ово евроатлантско ангажовање за Западни Балкан превазилази сваку претензију антизападних идеологија на Западном Балкану“, закључио је Тачи.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

РС отвара Представништво и у Санкт Петербургу

ДРАМА У ЦЕНТРУ БЕОГРАДА! Возачу мерцедеса деда избушио гуме, а затим му ШРАФЦИГЕРОМ ПРОБИО ОБРАЗ!

УСВОЈЕН НОВИ ЗАКОН: Уводи се ДНК регистар за расветљавање кривичних дела

(ФОТО, ВИДЕО) НЕРЕДИ У ПАРИЗУ ЗБОГ МАКРОНОВИХ РЕФОРМИ: Полиција воденим топовима и сузавцем на демонстранте, хулигани чекићима разбијали излоге банака

Извор: Курир

Оставите коментар