youtube.com
Регион

Хасанбеговић: Плоча „за дом спремни“ треба да остане – ЈАСЕНОВАЦ ЈЕ ЖРТВА СРПСКЕ АГРЕСИЈЕ?!?

Златко Хасанбеговић, бивши проусташки министар културе Хрватске, поводом обећања Андреја Пленковића да ће наћи адекватно решење спорне спомен плоче ХОС са натписом „за дом спремни“ у Јасеновцу, сматра да та плоча треба да остане и да слична спомен обележја припадницим ХОС треба подизати широм Хрватске без икаквих ограничења.

За Хасанбеговић је, каже, потпуно неприхватљиво да законити симбол једне законите ратне јединице буде предмет било каквих преиспитивања и довођења у питање.

– Не знам које ће бити решење. Из овога што можемо чути, чини се да је господин Пленковић подлегао политичким притисцима својих коалиционих партнера, ХНС и странке господина Милорада Пуповца те да је донео политичку одлуку да се пронађе решење – каже Хасанбеговић за загребачку ТВ Н1.

Сад, додао је, треба наћи модалитет, јер у овом тренутку не постоји било какво законско упориште за уклањање ове плоче.
Коментаришући изјаву Пленковића о трагању за решењем спорне плоче, Хасанбеговић каже да је то „тражење квази решења у складу са политичком филозофијом Андреја Пленковића“.

– У овом случају једини релевантан контекст Јасеновца је тај да је Јасеновац био изложен бруталној српској агресији ’91.

Протерани су сви Хрвати, ослобођен је тек ’95. године. У одбрани и хрватске државе и тог краја учествовали су и хрватски бранитељи из јединице ХОС и под симболима ХОС и једино релевантно што би не само овај председник владе, него и сви други убууће у котексту ове плоче и Јасеновца требало да ураде је да иду и запале свећу на том месту и одају очаст војницима који су погинули за одбрану хрватске државе – рекао је Хасанбеговић.

Хасанбеговић каже да место и цео Јасеновац не могу да носе хипотеку јасеновачкога логора из Другога светског рата.
А на питање да ли је Јасеновац злочиначки логор, Хасанбеговић каже да је у том контексту свако место где страдали људи је место злочина.

У конкретном случају то питање је, каже, потпуно ирелевантно и једна врста, како је рекао, лицемерног виђења те да би симболи ХОС могли бити постављани у другим деловима Хрватске, али не и у Јасеновцу.

Он сматра да је председник СНВ Милорад Пуповац тај који заговара да Јасеновац треба издвојити из обележја и претворити у место посебног пијетета.

А то је, каже, управо оно што је одбијао у граду Вуковару.

Сматра и да усташки поклич „за дом спремни“ не треба забрањивати јер, како каже, за тим нема потребе.

– Забранама се не може постићи ништа, оне изазивају бунт и пркос. Нама треба једна нова политичка култура и једна нова државна и национална парадигма коју сам заступао и као политичар и као министар културе, а то је да је истински темељ на којем почива хрватска држава победа у Домовинском рату. Све друго значи изазивање бескрајних подела без почетка и краја – каже Хасанбеговић.

Извор: Танјуг, кремлин.рс

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ДАЧИЋ: Хрвати су чинили највећа зла на Балкану

ШЕШЕЉ: Хаг испланирао убиство Младића!

Амерички сенатор Вучићу: Не дајте статус Руском центру

КИМУ СЕ ОСЛАДИЛО! Свет у паници, а севернокорејски лидер тражи ЈОШ РАКЕТНИХ ПРОБА!

(ВИДЕО) НАЈНОВИЈЕ ЧУДО ИЗ РУСИЈЕ! Овај КАЛАШЊИКОВ не пуца – ОН РАЗБИЈА ДЕМОНСТРАЦИЈЕ!

 

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
29°
Thu
29°
Fri
30°
Sat
29°
Sun