Политика Србија

ХАРАДИНАЈ У СТРАХУ: Нећемо дијалог са Београдом без Американаца

Дијалог Београда и Приштине није могуће наставити, ако Америка није за истим столом, изјавио је премијер тзв. државе Косово Рамуш Харадинај и истакао да себе не види у том дијалогу.

Харадинај је у емисији Рубикон на РТК најавио израду нове платформе за наствак дијалога са Београдом, коју би, како је рекао, требало да припреми косовска влада у консултацији са експертима, а потврдиће је Скупштина.

„Не можемо наставити са дијалогом, ако Америка није за столом“, рекао је Харадинај и додао да себе не види у дијалогу јер „има пуно посла код куће“.

Истакао је да ко год да представља Приштину, што је у косовском случају председник, и запито зашто мандат не би имао парламнт.

Према његовим речима, парламент треба да расправља и да оцени ту платформу.

„Приштина још увек није разјаснила своју улогу у досадашњем дијалогу, као ни то шта жели“, казао је Харадинај додао:

„Морамо да расчистимо шта желимо, а не да неко дође у парламент и да нас изненади споразумом. То је ризик, а ја то не желим да радим“.

ДАЧИЋ: СРБИЈА БИ ДА СЕ ДИЈАЛОГ ВРАТИ У УН

Министар спољних послова Ивица Дачић каже да су често изјаве албанских лидера с Косова намењене домаћој употреби, па у тај корпус убраја и последњу изјаву Рамуша Харадинаја о томе да нема наставка дијалог Београда и Приштине без учешћа САД.

Не бих да коментаришем сваку изјаву која долази из Приштине, а намењена је за унутрашњу употребу, казао је Дачић у паузи Београдског безбедносног форума, те као Харадинајеву изјаву за домаћу употребу означио тврдњу косовкосг премијера да се припрема нова платтформа у коју ће бити укључен и парламент САД.

Како је истакао, у дијалогу који се води неће се разговарати на такав начин уз подсећање да је тај дијалог пребачен у Брисел, а не на УН.

“Што се нас тиче, ми смо за да се врати у УН, али нисмо ту да кочимо овај дијалог него да га подстакнемо. Такве изјаве су више за унутрашњу употребу него што оне представљају истину”, закључио је Дачић.

Извор: Новости

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Дачић: Статус руског центра није још решен због притисака

ДЕДА МАНИЈАК: Старац (82) у аутобусу насртао на девојчицу (13), НУДИО ЈОЈ 500 ДИНАРА ЗА СЕКС

ШЕШЕЉ: Легија ме спасао у Хагу, он је херој који је убио тиранина

УБИЈЕНА НАЈПОЗНАТИЈА „БЕЛА УДОВИЦА“: У нападу америчких дронова ПОГИНУО И ЊЕН СИН (12)

 

 

 

Оставите коментар

Close