ВИДЕО Србија

Харадинај нови сепаратистички премијер тзв. ,,Републике Косово“ (ВИДЕО)

Са 62 гласа "за" посланици сепаратистичког косовског парламента изабрали су нову сепаратистичку владу, јавља дописник РТС-а. Новоизабрани сепаратистички премијер Рамуш Харадинај изјавио је да ће дијалог са Београдом бити настављен и да нема алтернативе.

Гласање су бојкотовали посланици покрета Самоопредељење и Демократског савеза Косова бившег премијера Исе Мустафе.

Од укупно 120 посланика сепаратистичке косовске скупштине, за кабинет Рамуша Харадинаја гласала су 62.

Ванредна седница почела је без присуства посланика Српске листе и одмах је реч дата мандатару Харадинају. Презентујући основне циљеве нове косовске сепаратистичке владе, Харадинај је на седници скупштине рекао да ће будућа влада бити влада ,,свих грађана Косова“, јавља дописиник РТС-а из Приштине.

Према Харадинају, Косово је у тешкој економској ситуацији, ослабљено неповерењем грађана у институције.

Истакао је да ће Косово водити у чланство у НАТО, поштујући Устав и пријатељство са савезницима.

,,Косову је отежан пут ка ЕУ, то ћемо променити. Ми ћемо разговарати са свима. Немамо алтернативу дијалогу са Србијом „, рекао је Харадинај и навео да ће инсистирати на отварању унутрашњег дијалога на Косову.

У делу свог иначе кратког излагања о формирању нове владе, говорио је и на српском језику, поручивши да ће радити на јачању поверења са Србима, ради заједничког живота.

Представници Српске листе, који су били одсутни због састанка са директором Канцелерије за КиМ Марком Ђурићем у Београду, стигли су у косовски парламент пред само гласање.

Раније данас посланици Српске листе одлучили су после састанка са Марком Ђурићем, да уђу у косовску владу.

Подсећамо да Рамуша Харадинаја српско Тужилаштво за ратне злочине терети за убиство 63 Срба у периоду док је био један од лидера терористичке ,,Ослободилачке војске Косова“. Оптужен је за масовно убиство Срба на подручју Глођана, где је у лето 1998. на пољопривредној плантажи нађено више од 20 лешева. На Харадинајеву иницијативу у Глођану је током рата формирана специјална јединица ОВК „Црни орлови“, којој се приписује одговорност за мучења и убијања више десетина српских цивила, чија су тела нађена у Радоњићком језеру и по сеоским бунарима у општини Дечани.

Пет заменика премијера и 21 министарство

Кабинет Рамуша Харадинаја, поред премијера, има пет заменика премијера и 21 министарство.

Заменици премијера у Харадинајевој сепаратистичкој влади су Енвер Хоџај, Фатмир Лимај, Беџет Пацоли, Далибор Јевтић, Дардан Гаши.

Министар финансија је Бедри Хамза, министар иновација Бесим Бећај, министар правде Абелард Тахири, здравства Уран Исмајљи, министарка европских интеграција Дурата Хоџа, министар културе Кујтим Гаши, док ће министар инфраструктуре бити Пал Љекај.

Министар безбедносних снага је Рустем Бериша, министар образовања Шућри Битићи, министар трговине Бајрам Хасани, министар рада Скендер Речица, спољних послова Беџет Пацоли, док је за ресор за заштиту околине задужена Аљбена Решитај.

За министра унутрашних послова изабран је Фљамур Сефај, економског развоја Ваљдрин Лука, дијаспоре Дардан Гаши, локалне самоуправе Иван Тодосијевић, повратак Далибор Јевтић, пољопривреде Ненад Рикало, јавних служби Махир Јагчилар и руралног развоја Расим Демири.

Седници су присуствовали амабасадори утицајних западних земаља, ЕУ, Кфора и други.

На заседању у четвртак завршено је конституисање косовске скупштине када је за председника парламента изабран лидер Демократске партије Косова Кадри Весели, а за једног од пет потпредседника испред Српске листе изабран је Славко Симић.

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Успешан први лет новог хеликоптера који је Војска Србије наручила

Јаки ветрови стигли до југа Флориде, Ирма се приближава

Столтенберг: Свет опасније место него у време Хладног рата

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
30°
27°
Wed
30°
Thu
31°
Fri
26°
Sat