www.bg.ac.rs
Друштво Србија

ХАОС НА ФАКУЛТЕТИМА! Први ,,болоњци“ морају да студирају још две године?

Већина студената првих генерација Болоње, генерације 2006, 2007 и 2008. године, који имају један или више испита до краја студија, по свему судећи неће моћи на свим факултетима у Србији да наставе студије по старом програму.

НАШУ ПРЕДИЗБОРНУ АНКЕТУ МОЖЕТЕ ПОПУНИТИ ОВДЕ

Петар Веселиновић, декан Економског факултета у Крагујевцу рекао је Танјугу да за генерације 2006, 2007. и 2008. године, законом није предвиђено да наставе студије, осим ако нису студенти у радном односу или професионални спортисти.

У том случају могу да студирају 12 година. Велика већина, истакао је, иду на реупис.

– С обризом на то да они нису законски третирани и да не постоји уредба Владе да се продужава ни дан студирања таквим студентима, ми ћемо за неких седам дана, по матрици изједначавања са актуелним студентским програмом, уписивати на четврту годину студенте који су дали више од 25 испита, и од факултета ће статутарно добити још две године студија – нагласио је Веселиновић.
Он је додао и да ,,само укоричен дипломски може да се брани до 1. новембра, као и да се званично ова школска година завршава сутра“.

Веселиновић је рекао и да постоји ризик од кривичних пријава уколико се спроводи упис који је у колизији са законом.

– У постојећим законским оквирима не можемо другачијемо да поступимо, а да ли ће влада изаћи у понедељак са неком уредбом за продужетак још једне године, остаје да се види. Ако је не буде било, 4. или 5. новембра крећемо са реуписом – додао је Веселиновић.

Председник Студентске конференције универзитета Србије (СКОНУС) Милан Савић рекао је Танјугу да је за студенте прве генерације Болоње, којима истиче дозвољени двоструки број година за студирање, дата препорука Универзитетима да им се одобри још једна година студија по старим прописима, пре почетка новог студијског програма.

– То је препорука СКОНУС-а, а Сенат Универзитета у Београду је то већ урадио самостално. Ми ћемо ту препоруку послати и осталим универзитетима. Сенат универзитета ту одлуку ,,спушта“ на факултете који имају велику аутономију и одлучују о упису – рекао је Савић.

Савић је најавио састанак са министром просвете, науке и технолошког развоја Младеном Сарчевићем у понедељак, али на том састанку, нагласио је, биће речи о генерацији 2013. који први пут продужавају школовање и уписују пету годину студија.

– Њима би требало да се одобри упис по старом закону, док нови не ступи на снагу следеће недеље, јер предвиђа другачије услове за упис. Пошто су неки већ уписали наредну годину по старом закону, желимо да Министарство да препоруку да то могу да учине сви студенти. Упис траје до краја октобра – рекао је Савић.

Извор: Танјуг, Информер

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

У акцији полиције против шверцера убијен младић

НОВА АФЕРА БИВШЕГ ДЕМОКРАТЕ: Шапић пријавио мртвог човека као инвеститора!

Вулин упутио саучешће Сергеју Шојгуу

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
29°
27°
Wed
30°
Thu
31°
Fri
26°
Sat