Printscreen
Друштво Србија

Гујон: Они неће да причам о енклавама, све је планирано

Хуманитарац Арно Гујон навео је да њега не одређује оно што је мислио као студент у Француској, већ његова дела сада.

Он је на трибини организованој на Факултету политичких наука у Београду рекао да је покушавао да успостави контакт с телевизијом Н1.

Како каже, радовао се када су га позвали да гостује у емисији.

“Међутим, било ми је јасно да је све то планирано јер њима не одговара да говорим о стању у енклавама. Мене не одређује оно што сам мислио као студент онда у Француској већ моја дела сада. Откад сам овде ниједну политичку изјаву нисам дао, а они ме сврставају међу политичаре, што нисам. Ја нисам овде да делим људе већ да уједињени помажемо Косову“, рекао је Гујон.

Каже да се нада да му неће забранити улазак на КиМ и да се већ 13 година бави хуманитарним радом и да је све то време опрезан у свакој изјави, те да никада није говорио о политици у Србији, нити је стао уз било коју странку.

„Опрезан сам зато што знам да има превише политике у Србији. А када неко ради нешто позитивно на хуманитарном плану, онда је то да би окупио људе, а не да их дели по неким политичким основама. Ја не гледам ко шта мисли, мени су сви људи исти, желим да им помогнем, да окупим те људе ка племенитом циљу и то јесте помагање Србима на КиМ. А они ме стављају у исти кош с политичарима, што ја нисам“, рекао је Гујон.

Сад му је, како каже, много тешко и због претњи, увреда, свега тога што чује и добија, али и наглашава да осуђује сваку претњу упућену новинарки Н1, сматрајући да то треба да престане.

„Очекујем такође да Н1 осуди и претње упућене мени и да престане са хајком која је узрок тих претњи. Мислим и то ћу поновити – треба осудити сваку претњу, то сам и учинио јавно, претње упућене новинарки Н1. На исти начин очекујем од Н1 да се извини и да осуде претње мени упућене и да прекину са хајком која је узрок тих претњи“, рекао је Гујон.

Каже и да је имао прилику да одговори на сва питања ТВ Н1 уживо, током 12 минута у петак ујутру и то је, додаје, и учинио, а да је након тога његов интервју цензурисан, није објављен на сајту Н1 и да су онда почеле неистине и хајка на њиховом сајту.

„То се и наставља, због те хајке сам физички угрожен, добијам претње и док се Н1 не буде извинио у вези с тим, ја нећу више да разговарам са њима. Екипа Н1 сваки дан води хајку против мене са десетинама запослених, док се ја бавим хуманитарним послом“, каже Гујон.

У тренуцима када је тешко и када може да се сумња, говори Гујон, „онда се окренете уназад и гледате иза себе“, а он каже да када се окрене иза себе види 27 реновираних школа, пет изграђених фарми, 43 конвоја хуманитарне помоћи, осмехе деце коју сваке године води на море, старце које посећује сваке године у њиховим изолованим селима.

„А они који воде хајку против мене, када се окрену иза себе, шта виде – осим празних прича? И то је та разлика између њих и мене и ту разлику је српски народ препознао и пружио ми је огромну подршку и захвалан сам на томе. Хвала српском народу на искреној подршци. Хвала, то ми пуни срце“, рекао је Гујон.

Додао је да, иако у свету постоји друга слика о Србији, овде су људи “веома толерантни и то се види на Косову“.

“Осим хуманитарног рада, наш циљ је и да показујемо у Француској какво је стање на Косову, само садашњост, без политике и других околности“, наводи Гујон.

„Када сам дошао на Косово знао сам да ће бити тешко. Божићни конвој је кренуо ка Грачаници, долазе волонтери да поделимо помоћ и једва чекам да се поново сусретнем са људима на Косову, то је нераскидива веза која траје 13 година“, рекао је Гујон.

Додаје да има добру сарадњу са Епархијом рашко-призренском и Канцеларијом за КиМ, као и да има наде за хуманост у 21. веку.

“Људи имају емпатију, али њу треба преточити у дело. Чак и мала помоћ покренуће ланац хуманости“, нагласио је хуманитарац.

Да подсетимо, Гујон је недавно гостовао на Н1, а у емисији је упитан и о својој вези са екстремно десничарским покретом идентитараца, од којег се оградио и Национални фронт Марин ле Пен.

Тврди да је члан покрета био само шест месеци 2010. и 2011. године.

У биографији Гујона, пак, стоји да је члан постао по оснивању покрета 2003, да је 2005. учествовао у првомајским немирима у Ници и расистичким инцидентима, као и да је 2010.из те организације објавио кандидатуру за председника.

Са Н1 су навели да је Гујон био два пута обавештен о темама разговора пре него што су се упалиле камере.

Извор: Б92, Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Киргизија подржава Србију у одбрани Косова и Метохије!

Девет медија означено као страни агенти у Русији

Предлог ЕУ – Србија чланица до 2025. године

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
23°
28°
Mon
27°
Tue
27°
Wed
28°
Thu