pixabay.com
Америка Русија Свет

Гугл најавио гушење видљивости ,,Раша Тудеј“ и ,,Спутњика“ у претрагама

Ерик Шмит, председавајући фирме власнице ,,Гугла" под именом ,,Алфабет", најавио је пре неколико дана развој специјалних алгоритама који ће гушити видљивост вести са ,,Раша Тудеј" и ,,Спутњика" у резултатима претрага на чувеном интернет претраживачу.

,,Радимо на детекцији и деградацији таквих сајтова, што су у суштини РТ и Спутњик.“ – изјавио је Шмит на безбедносној конференцији у Канади поводом питања о томе како ће Гугл одговорити на ,,претњу руске пропаганде“.

Ерик Шмит, извор: wikipedia.org

,,Веома смо свесни дотичног проблема и покушавамо да развијемо системе који ће спречити дистрибуцију вести са ових сајтова широј јавности. Али нећемо блократи те сајтове, тако не радимо.“ – појаснио је Шмит.

Дискусија одржана у суботу је била фокусирана на популарни сервис ,,Гугл вести“ (Google News) који избацује тематски повезане вести са различитих сајтова и то тако што видљивијим чини оне сајтове који имају већи досег, односно публику, али и на основу дужине и веродостојности чланака.

Руководство РТ је критиковало ове изјаве и назвало их ,,обликом цензуре“.

,,Гугл се понаша противно разуму и логици – чињенице се забрањују ако долазе са РТ јер је руски, чак и онда када постоји документована изјава представника Гугла пред Конгресом у којој се недвосмислено наводи да нису пронађене никакве манипулације или кршења политике Гугла.“ – рекла је главна уредница Спутњика и РТ Маргарита Симоњан.

НОВИ ХАШКИ ЗЛОЧИН: Генерал Младић осуђен на доживотну робију!

Ерик Шмит је иначе близак пријатељ Хилари Клинтон, а позната је његова изјава да се ,,након прошлогодишњих искустава више не може веровати да су масе у стању да разликују праве од лажних вести“. Шмит био и члан изборног тима Хилари Клинтон за дигиталну кампању, а у истом циљу је сарађивао и са Бараком Обамом 2012.

Раша Тудеј је раније овог месеца била приморана да се региструје као ,,страни агент“ у САД.

Извор: govorisrbija.rs

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Ердоган: Запад жели да распарча исламски свет

Српски извоз креће низбрдо

(ВИДЕО) ДРЖАВНИ ПРЕВРАТ У ЛНР! НОВОРУСИЈА СЕ УЈЕДИЊУЈЕ? Борци траже од Захарченка да преузме власт!

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
29°
Fri
30°
Sat
26°
Sun
27°
Mon