Фото: Pixabay
Друштво Србија

Град уништио воћњаке, општине утврђују штету

После неколико врелих таласа у Србију је јуче стигло освежење. Понегде не баш онако како су се мештани надали. Јака киша сливала се улицама у неколико градова, углавном, западне Србије.

Невреме праћено градом и јаким ветром погодило је јуче и Аранђеловац, Пожегу, Пожаревац, југ Баната. А град је обелео њиве и у горњомилановачким и неким драгачевским селима. Уништио је и засаде воћа у Тополи.

У погођеним селима мештани се баве углавном баве воћарством. Невреме је уништило и засаде шљиве, али продаја овог воћа је већ уговорена, тако да се воћари надају да ту неће бити на губитку. Што се нектарине и брескве тиче, већ су зреле и спремне за брање али их је град покосио.

Миодраг Лазаревић, воћар из Винче, каже да је у кратком периоду пало много крупног града који је био без кише и који је много уништио.

„Није проблем само за ову годину. Проблем је и следеће године, јер све те родне гране које су требале да се спреме ове године за следећу, од тога нема ништа“, каже Лазаревић.

Из РХМЗ-а, радарског центра на Букуљи, на територији општина Топола и Аранђеловац, у току невремена командовано је са 250 противградних ракета али ни то није у довољно мери помогло.

Председник Општине Топола Драган Јовановић каже да су поједини делови општине спашени, али је град направио штету у делу где се налази воће. Општина сада покушава да направи пресек да би се утврдила штета, каже Драган Јовановић.

О висини и материјалној штети, утврдиће комисије локалних самоуправа, кажу у Сектору за ваннредне ситуације у Крагујевцу.

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Пловили Неретвом са натписом „За дом спремни“

Данас је годишњица злочина у Гораждевцу

ХАОС У ВИРЏИНИЈИ: Марш десничара, проглашено ванредно стање (ВИДЕО)

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
29°
30°
Wed
31°
Thu
25°
Fri
24°
Sat