pixabay.com
Регион

Град у Хрватској остао без 50.000 евра, уплатио новац преварантима

Хрватска општина Ђаково остала је без 50.000 евра због поруке упућене електронском поштом у којој је наводно градоначелник Марин Мандарић тражио да се новац хитно пребаци на рачун у Великој Британији, а „савесни службеник“ Славко Троха, како преноси „Глас Славоније“, одмах је извршио уплату.

Наводи се да је мејл који је садржао превару примило 9. јула Одељење за финансије Града Ђакова, а начелник Троха, за којег славонски лист наводи да „важи за савесног службеника који опрезно бдије над градским новцем“, пребацио је око 50.000 евра на рачун у Британији, о чему је у редакцију „Гласа Славоније“ стигла анонимна дојава, преноси Танјуг.

,,ПРАВДА ЗА ДАВИДА”: ПОТРАГА ЗА ИСТИНОМ ИЛИ БОРБА ЗА ИЗБОРЕ?!

Превара је истог дана пријављена полицији, Државном тужилаштву и покренута је међународна истрага.

„У Одељење за финансије стигла је порука с питањем да ли можемо да обавимо плаћање у иностранству. Починилац преваре у заблуду је довео нашег службеника тако што се представио у моје име, направио лажни мејл са подацима као да сам то ја“, објашњава градоначелник Мандарић.

САГА ИЗ МАЧАЈЕВАЦА ДОБИЛА НОВИ ПРЕОКРЕТ! РАСПОП ПРОГОВОРИО: Јасмина је сама дошла код мене, мајка ју је тукла! НАЛАЗИ ГИНЕКОЛОГА ОТКРИЛИ НЕШТО НЕВЕРОВАТНО

Починилац преваре није хаковао мејл, него је само адресу са које је послао поруку назвао градоначелниковим именом.

„На тај мејл начелник је одговорио упитом на који рачун, коме и који износ, проверио у банци може ли да прође уплата, добио инструкције за плаћање и то је одрађено“, наставља Мандарић.

КНЕЛЕТОВА МЕЗИМИЦА ДАНАС УЧЕСНИЦА ПАРОВА! И Аркан је волео, дружи се са Цецом: Опасни момци Вољенку обасипали златом и дијамантима!

Преваром је на британском рачуну завршило 49.210 евра.

Наводи се да, подсећајући на процедуру како се обављају плаћања, Мандарић додаје да се тог дана, до тренутка уплаћивања, он и начелник нису ни видели ни чули, да би потом начелник на праву мејл адресу послао потврду уплате.

(ВИДЕО) ПАЖЉИВО ПОГЛЕДАЈТЕ СНИМАК БАБЕ-УБИЦЕ НА БУЛЕВАРУ: Ови покрети су доказ да је превазишла ПРОФЕСИОНАЛНЕ УБИЦЕ! Хладнокрвност каква никад није виђена!

„Било ми је мало чудно. Прво се чинило да је нама неко нешто платио из Британије, али потом сам видео да смо ми некоме платили. Назвао сам га и питам што смо ми то платили. Позвао се на мејлове који су стигли с мојим именом. Схватили смо да је посреди превара довођењем у заблуду, позвали смо полицију, која је узела мејлове, доказе, назвали смо банку да се стопира плаћање, али је оно већ прошло“, каже Мандарић.

(ФОТО) ПОБЕДА! Мали Душан Тодоровић иде на лечење у Барселону! Сузе ће вам кренути због поруке његовог оца

Уз начелника, налог за плаћање, у складу са праксом, потписала је још једна службеница одељења. Против непознатог починиоца преваре поднета је кривична пријава.

„Ради се провера ИП адресе, токова новца. Надамо се да ће му се ући у траг, да се новац врати“, наводи Мандарић.

СТИГЛА ЈЕ КАЗНА, А ДА ЛИ ЈЕ ДОВОЉНА?! Докторка није послала санитет по ТЕШКО БОЛЕСНОГ Недељка, ОН УМРО ПОСЛЕ САТ!

Вучић: Крив сам, извињавам се за изречену глупост

ВУЧИЋ ОДГОВОРИО НА ПРЕТЊЕ ОПОЗИЦИЈЕ: Наравно да само силом могу да ме сруше!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

МИРОСЛАВ ЈЕ ТЕК РОЂЕНОГ СИНА БАЦИО НИЗ ПРОВАЛИЈУ: Отац монструм ГУРНУО је бебу у смрт! Злочин какав ни НАЈБОЛЕСНИЈИ ум не би могао да смисли!

У тучи навијача Звезде и Партизана убијен 30-годишњак

ПИСМА ИЗ МАГЛЕ: Колумна Милана Добромировића – Како су се балвани сами секли, а гуме палиле на Косову

ТАЧИ ПРОВОЦИРА: Неће бити егзодуса, ПРИПАЈАМО ПРЕШЕВО, МЕДВЕЂУ И БУЈАНОВАЦ!

ДА ЛИ ЈЕ МАКЕДОНИЈА СРПСКА ЗЕМЉА?! 30 ЧИЊЕНИЦА КОЈЕ НИСТЕ ЗНАЛИ!

СТРАНЕ ОБАВЕШТАЈНЕ СЛУЖБЕ ОТКРИВАЈУ ПОЗАДИНУ ЛИКВИДАЦИЈЕ Зна се ко је наложио Оливерово убиство, он стоји иза свега!

ТРАГЕДИЈА КОД КРАЉЕВА: Погинуо мотоциклиста

ХОРОР КОЈИ ЈЕ ШОКИРАО РЕГИОН Исекао мајку на комаде, тело закопао на више локација!

Колиндино јогурт домољубље: месарова кћи која је патила за млечним производима

ПОТРЕСНА ИСПОВЕСТ ОЦА ТРАГИЧНО НАСТРАДАЛОГ СТЕФАНА (26) СЛАМА СРЦА: Био је сјајан младић, сви су га волели на градилишту! Уместо да га женим, сада му спремам сахрану

Спутњик

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
25°
31°
Sun
29°
Mon
28°
Tue
28°
Wed