Извор: wikipedia.org
Регион

Грабар Китаровићева забринута да се хашка пресуда развија у осуду Хрватске

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић изјавила је да је у разговору са генералним секретаром Уједињених нација Антониом Гутересом изразила забринутост да се хашка пресуда шесторици Хрвата из БиХ "развија у некакву осуду Хрватске".

Како преноси Јутарњи лист, Колинда Грабар Китаровић је рекла да је пренела забринутост због такве „реторике, које се чује ових дана“, и зато што се већ „наговештавају некакви будући кораци“, на пример у смислу захтева за репарацијама за логораше.

„Ово се развија у некакву осуду Хрватске, што апсолутно није тачно и треба разбити предрасуду да је Хрватска била агресор у Босни и Херцеговини. Понављам, оптужнице и осуда су биле индивидуалне. Индивидуално се одговара за било које злочине који су почињени“, рекла је Грабар Китаровићева.

Ово је највећа претња за Србију: Генерал Диковић најавио формирање ПОСЕБНЕ ЈЕДИНИЦЕ СПЕЦИЈАЛАЦА

Додала је да не жели да пресуда донесе претпоставке за размирице између Бошњака и Хрвата или да „отвори неке нове расправе о ратовима и кривицама“.

„Жалимо због сваког злочина и изражавамо дубоки пијетет свакој жртви, посебно жртвама у овим случајевима. Али ваља бити и врло реалистичан и сагледати све што је Република Хрватска учинила за Босну и Херцеговину, и исто тако бити реалан у вези са будућности односа две земље“, рекла је Грабар Китаровићева.

„Мени је пре свега у интересу да не буде никаквих сукоба нити размирица између Хрвата и Бошњака, а наравно и Срба у Босни и Херцеговини, и да ова пресуда не усложи још више процесе на југоистоку Европе, већ да трезвено гледамо у будућност и да радимо на побољшању наших односа и на стабилизацији и саме Босне и Херцеговине и њеном европском путу“, рекла је хрватска председница.

„Мислим да нам је свима довољно историје (…) и треба да се чврсто окренемо будућности“, закључила је.

Јутарњи лист преноси да су Гутерес и Колинда Грабар Китаровић, током разговора о стању на југоистоку Европе, истакли да су пресуде Међународног суда за ратне злочине пресуде појединцима, а не пресуде државама.

Главне теме разговора биле су стање на југоистоку Европе, у вези с чим су се „сложили да има разлога за забринутост, посебно због тога што је застао процес европских интеграција“, рекла је хрватска председница након састанка, истакавши да је први човек УН врло добро упућен и заинтересован за стање у овом делу Европе.

Колинда Грабар Китаровић борави у радној посети САД, а данас ће учествовати на седници Савета безбедности УН посвећеној раду Хашког суда.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Фактор плус: СНС најјачи и у Београду и у Србији

Америчке дипломате из амбасаде на Куби имају оштећења мозга

Иванић: Изетбеговићев иступ знак проблема унутар БиХ

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
30°
27°
Wed
30°
Thu
31°
Fri
26°
Sat