Извор: wikipedia.org
Uncategorized

Генералштаб ипак неће бити Музеј српског средњег века

Споменик Стефану Немањи биће подигнут на новом Савском тргу у Београду, испред зграде Железничке станице која ће постати Музеј српског средњег века, сазнају “Вечерње новости”.

Уместо комлекса бомбардованог Генералштаба у Улици кнеза Милоша, како је првобитно било планирано, монумент Стефана Немање заузеће централно место будућег комлекса културе у савском приобаљу, пишу “Новости”.

Како сазнаје овај лист, пред одборницима Скупштине града 25. септембра наћи ће се одлука о промени првобитне локације за спомен-обележје оснивачу средњовековне српске државе, а већ сутрадан биће расписан међународни конкурс.

Савски трг, испред зграде Железниче станице у Београду, требало би да буде реконструисан током 2018. године, а целина ће бити заокружена 2019. постављањем споменика Стефану Немањи, потврдио је за “Новости” градски менаџер Горан Весић.

“Плато ће добити кружни облик, а саобраћеј ће се одвијати по његовим ободима. Београд ће тако добити још један атрактивни трг са спомеником у средишту. Откривање статуе, планирано за почетак 2019. године, на најбољи начин увеличаће обележавање 800 година од стицање аутокефалности Српске православне цркве”, рекао је Весић.

Ауторима који ће се посветити осмишљавању споменика, препоручено је да Стефана Немању прикажу у стојећем ставу као великог жупана Рашке. Владар ће, највероватније, бити одевен у једноставни сакос (аристократска одеждра средњег века), а на глави ће носити великожупански венац.

Ауторима је сугерисано да га прикажу као човека зрелих година, са припасаним, али неисуканим мачем, и Хиландарском повељом у рукама.

Прва награда на конкурсу вредна је шест милиона динара, а креатори другопласнираних и трећепласираних радова добиће три, однсно милион динара.

„Новости“ не наводе каква ће бити судбина компелкса „Генералштаба“, после одлуке о промени локације за споменик Стефану Немањи и Музеј српског средњег века. Подсетимо, зграде Генералштаба тешко су оштећене у НАТО бомбардовању 1999. и имају статус споменика културе.

Извор: Н1

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Северна Кореја поново лансирала ракету преко Јапана, Сеул узвратио

Вучић: Биће занимљива кампања – народ против тајкуна

Кремљ: „Телефонски тероризам“ у Русији, Путин обавештен

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
7°
10°
Wed
10°
Thu
14°
Fri
17°
Sat