sps.org.rs
Политика Србија

Где су нестали Слобини споразуми којима је чувао српске интересе?

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је да Србија нема оригинал Дејтонског споразума, а да је после 5. октобра 2000. године нестао и папир на којем је Ричард Холбрук потписао да Американци никада неће признати независност Косова.

,,Уништен и изгубљен је и оригинални примерак Дејтонског споразума.“ – открива за „Српски телеграф“ Дачић, који је истраживао како су нестали споразуми који су за Србију и данас од кључне важности.

– ,,Сви се праве блесави кад их питам, а незамисливо је да Србија нема сачуван примерак Дејтонског споразума. Сви Милошевићеви сарадници тврде, а његова секретарица се куне да је Милошевић звао и да јој је дао папир на коме је Холбрук, тадашњи главни преговарач између Запада и Србије и амерички изасланик, потписао Милошевићу (током преговора 1998. и 1999.) да Америка никада неће признати независност Косова.“ – каже Дачић.

Према његовим речима, тај папир је нестао, јер је све опљачкано.

– ,,Нема ни тог папира, они су, бре, све опљачкали. Кад су хапсили Слобу, ништа није остало.“ – наводи Дачић за „Српски телеграф“.

Дачић је огорчен и због тога што се, како каже, не зна да је Милошевић заслужан за споразуме од којих држава и данас има користи.

– ,,Дејтонски споразум је његово дело, као и друга ствар, оно за шта се још данас једино држимо, а то је Резолуција 1244.“ – наводи Дачић.

Да су документа уништена или нестала, потврдили су за „Српски телеграф“ и бивши државни функционери, али и некадашњи министри ДОС.

Једно од објашњења где је нестао „дејтонац“ пружио је бивши министар спољних послова и челник ДОС-а, Горан Свилановић, који је тврдио да није затекао овај документ када је преузео ресор 2000. године, а да су му службеници рекли да је можда изгубљен када је архива склањана за време бомбардовања 1999. године, наводи лист.

Извор: Вестионлине, Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Антић кандидат СПС за градоначелника Београда

Београд породиљама даје по 10.000 динара помоћи

Захарова: Да ли је Македонија друга жртва „Блумберга“ после Србије?

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
29°
Fri
30°
Sat
29°
Sun
27°
Mon