Друштво

Где је наука у Србији данас, а где ће бити сутра?

Србија данас обележава дан рођења великог научника Николе Тесле и Дан науке. Влада ради на томе да се пређе на комбиновано-институционални модел финансирања научника, по којем би они који раде у институтима имали сигурну основну зараду и не би зависили од пројеката. Стратегијом за науку предвидели смо да се издвајање из буџета повећа до један одсто, чиме би се за науку укупно издвајало 1,5 одсто БДП-а, каже за РТС помоћник за науку у Министарству просвете Никола Танић.

Никола Танић, помоћник за науку у Министарству просвете, каже да је Стратегијом за науку предвиђено да се издвајања из буџета за науку повећају на један одсто БДП-а.

У земљама ЕУ за науку се издваја до два одсто бруто домаћег производа, у Америци до три одсто. Танић каже да се у Србији издваја тренутно између 0,7 и 0,9 одсто БДП-а, а из буџета 0,4 одсто.

„Стратегијом за науку предвидели смо да се издвајање из буџета до један одсто повећа. Ако буде тако, онда ће достићи 1,5 одсто БДП-а што је драматичан корак напред и омогућиће истраживачима да боље раде“, рекао је Танић гостујући у Дневнику РТС-а.

Научници, њих 3.600 који раде у институтима у Србији у овом тренутку, зависе од прихваћених пројеката. Влада, каже Танић, ради на томе да се пређе на комбиновано-институционални модел финансирања.

„По том моделу сви истраживачи ће имати загарантовану основицу, као што имају професори на факултетима који за педагошки рад имају стабилну плату, а додатне приходе за истраживања“, објаснио је Танић.

Научна заједница три године чека нови пројектни циклус. Влада је претходни поништила.

„Очекујемо нови до краја године, септембар је најактуелнији у разговорима. Ускоро ће министарство изаћи са дугорочним програмом у оквиру којег ће бити представљен нови конкурс који ће трајати док не пређемо на комбиновано-инсистуционално финансирање“, истиче Танић.

Сматра да привреда не користи довољно знања наших научника.

„Привреда не користи довољно истраживаче и научнике и знања која им леже у лабораторијама а потенцијал су српске науке. Радимо на томе да се то промени. Преко ПКС-а смо покренули процес и надамо се да ће успоставити бољу сарадњу. За успешну привреду треба нам успешна наука“, нагласио је помоћник за науку у Министарству просвете.

Наши научници на далеко су познати и цењени у свету, а сарадња са најбољима доприноси побољшању квалитета.

„Министарство је остварило велику дипломатску победу – сарадњу наших научника са Националним фондом за науку САД. Били су у Србији, интензивно радимо на томе да следеће године заједнички тимови буду на пројектима који ће бити финансирани од Националног фонда и Министарства“, рекао је Танић истакавши да је то велика ствар за нашу науку.

Иначе, Дан науке се обележава данас, на рођендан Николе Тесле, а Танић каже да млади људи морају знати више о највећем уму са ових простора.

„Тесла, као светски научник нашег порекла, заслужује више простора него што му дајемо“, рекао је Танић.

Извор: РТС

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
23°
Sat
24°
Sun
26°
Mon
25°
Tue