Економија Србија

Газдинство Глишића и њихова производња од данас су осигурани у „Дунаву“

Село Шуме у околини Тополе, 28. 2. 2019 ‒ На газдинству породице Глишић, у селу Шуме у околини Тополе, Компанија „Дунав осигурање” и Удружење новинара „Агропрес“ данас су одржали радионицу на тему осигурања пољопривредне производње. Акценат је стављен на осигурање млађих пољопривредних произвођача и носилаца газдинстава. Домаћин радионице и носилац пољопривредног газдинства Глишића је с Компанијом „Дунав осигурање“, на другој овогодишњој радионици, закључио полису осигурања у вредности од око 300.000 динара, којом ће у наредних годину дана бити осигурана њихова производња јабука и шљива на површини од два хектара.

У разговору с учесницима радионице и новинарима директор Главне филијале „Дунав осигурања“ у Крагујевцу Милош Милосављевић рекао је да је Компанија поуздан партнер носиоцима пољопривредних газдинстава.

Милош Милосављевић, директор Главне филијале Дунав осигурања у Крагујевцу

‒ Наш домаћин препознао је потребу за осигурањем јер жели да му једина брига буде производња, а да ризик од временских непогода преузме осигуравајућа кућа. Ми се трудимо да будемо поуздан и стабилан партнер пољопривредним произвођачима приликом временских непогода и да најбрже и најефикасније проценимо штете и исплатимо одштете” – рекао је Милосављевић.

Општина Топола има више од 3.500 регистрованих пољопривредних газдинстава, што је највећи број газдинстава на општини у односу на број становника у земљи, а осигурано је тек девет до 12 одсто. Најраспрострањеније и за развој овог краја најважније културе су воћне, пре свих шљиве, потом вишње, јабуке, крушке, брескве, трешње, кајсије и нектарине, рекао је Милосављевић.
Влада Србије одобрава субвенционисање осигурања усева и плодова годинама уназад за регистрована домаћинства. На овом подручју субвенционише се 40 одсто од укупно плаћене премије.

Милован Глишић, учесник радионице

Још једна од погодности је и та што пољопривредници не морају одмах да плате цео износ премије, појаснио је Милосављевић, већ само пет одсто пореза на премију, док остатак могу исплатити када оберу и продају своје производе.

Висина премије на годишњем нивоу, са укљученим субвенцијама надлежног Министарства за осигурање, за јабуку по хектару износи око 100.000, а за шљиву око 49.000 динара. Приликом закључивања полисе обавеза осигураника је да плати премију у износу од само пет одсто.
Топола класификована у највиши разред опасности од града

Најстарији члан породице Глишић – осамдесеттрогодишњи Томислав Глишић дао је изјаву медијима.

Подручје општине Топола спада у највиши разред опасности . Грȁд пада скоро сваке године и карактеристичан је за летње месеце; најчешће је величине лешника и често је праћен невременом, те наноси веће штете, поготово на усевима и воћу.
– Прошле године градом је погођено 6.500 ха под воћем, што је 85 % укупне површине воћњака. Располажемо податком да је веома мали број засада на овом подручју осигуран. То је главни разлог да се стално срећемо с осигураницима и носиоцима пољопривредних газдинстава, да разговарамо на тему осигурања, да их едукујемо. Радионице су, по нашем мишљењу, веома важне за размену искустава и презентовање предности и бенефиција које осигурање и полиса осигурања доносе ”, истакао Милош Милосављевић.
Производња воћа сигурна само кад је осигурана.

– Поучен досадашњим искуством, дошао сам на идеју да смањим ризик од временских непогода колико год могу. По чувењу сам изабрао компанију „Дунав“. У мом домаћинству живе четири генерације. Више од једног века бавимо се воћарством и виноградарством, обрађујемо око 20 хектара земље – каже Александар Глишић.

Полиса чувар куће на дар од Компаније Дунав

Имамо поверења у ову кућу, појашњава Александар, а и доступни су нам и верујемо да ће се сарадња развијати на обострано задовољство.
– Највећи ризик за пољопривреду су временске неприлике. Пољопривредна производња, будући да се одвија на отвореном пољу, зависи од временских фактора и изложена је бројним временским непогодама и ризицима, а осигурање је прави начин да се заштити. Управо то је разлог што смо данас закључили полису – истиче Александар Глишић.

Најстарији члан ове породице, осамдесеттрогодишњи Томислав Глишић, каже да је поносан на пуну кућу коју има.
– Ја сам свом унуку дао имање, видео сам да је способан да рукује земљом и зато сам превео земљу на њега – каже Томислав, који је већ постао и прадеда.

Пролећни радови у винограду

И комшије и рођаци породице Глишић данас су присуствовали радионици на тему осигурања пољопривредне производње. Акценат радионице стављен је на осигурање млађих пољопривредних произвођача и носилаца газдинстава.
Комшија Милован Глишић на данашњој радионици имао је прилику да чује нешто више о осигурању пољопривреде у „Дунаву“ и каже да планира да ускоро осигура бар један део земље коју поседује.

– Ми гајимо јагоду на два и по хектара земље, поред тога гајимо и јабуке и шљиве. Планирам у овој години да бар део земљишта да осигурам – каже Милован.

Полиса „чувар куће“ на дар домаћинству Глишића

Радионица на газдинству Глишића у селу Шуме у околини Тополе

„Дунав осигурање“ је Глишићима поводом закључивања полисе за осигурање примарне пољопривредне производње даровало полису „чувар куће“, којом се осигуравају имовина, опрема и друге вредности.

Више од пола милиона осигураника закључило полису животног осигурања

Здравко Глишић, потписник полиосе за осигурање воћњака.

Радионица у Орашцу била је прилика и за представљање услуга животних осигурања Компаније „Дунав“. Из године у годину портфељ животних осигурања континуирано расте, и у овом тренутку Компанија је на четвртој позицији на тржишту с високо постављеним продајним циљевима, са више од пола милиона осигураника, што кроз видове личних индивидуалних што колективних осигурања.

– Врло често смо спремни да свој новац уложимо у неке друге вредности, или њихову заштиту, а заштита људског живота је неприкосновена и треба увек да буде на првом месту. Управо осећај одговорности према сопственом животу и према својој породици рађа потребу да предузмемо све потребне кораке како бисмо се заштитили од непредвиђених а могућих догађаја, да створимо личне фондове који ће нашем потомству омогућити да донесе врло значајне животне одлуке или нама да створимо осећај финансијске сигурности, истакла је у представљању ове врсте осигурања учесницима радионице Славица Остојић, шеф Службе за продају животних осигурања у ГФО Крагујевац.

Александар Глишић, носилац газдинства

Животно осигурање може да понуди изузетно квалитетне услуге са циљем да помогне кад је најпотребније. У понуди Компаније је неколико услуга: осигурање „мој живот“, које је најчешћи вид осигурања, стипендијско осигурање којим можемо нашој деци омогућити адекватно школовање, ризико-осигурање живота – посебно осигурање које покрива само ризик од смрти, колективно осигурање пензионера, где обезбеђујемо висок ниво заштите и финансијског покрића уз ниску премију осигурања, колективно осигурање запослених за случај смрти које је намењено послодавцима који озбиљно и одговорно размишљају о непријатним последицама што могу задесити породицу запосленог у случају његове смрти.

Александар Глишић, носилац газдинства

Осигураници су често у заблуди да је за полиса ЖО потребно много новца и не размишљају о последицама које одлагање њеног закључења може да донесе. У тренутку када себи будемо могли да приуштимо осигурање, можда ће наступити околности где склапање полисе ЖО више није изводљиво, или барем није више тако повољно, а новац је у међувремену сигурно потрошен на мање значајне ствари. Зато не треба одлагати доношење тако важне одлуке јер закључењем ЖО добијамо много више од самог осигурања – улажемо у будућност, штедимо за себе и драге особе. Свака полиса је јединствена, креирана на основу осигураникових жеља, потреба и могућности. Својим осигураницима наши професионалци увек стоје на располагању, у сваком тренутку могу да се обрате Компанији „Дунав осигурање“ у свим градовима јер смо присутни и заступљени у целој земљи.

 

Извор: govorisrbija.rs

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
13°
11°
Wed
13°
Thu
15°
Fri
17°
Sat