Регион

Галијашевић допунио кривичну пријаву против Мектића

Џевад Галијашевић поднео је кривичну пријаву против министра безбедности БиХ, Драгана Мектића због, како се наглашава, агресивног понављања дела на званичној конференцији за штампу овог Министарства. Осим кривичне пријаве, Галијашевић је поднео притужбу због нерада Тужилаштва БиХ, на основу претходне пријаве у предмету Мектић.
Фото: РТРС

Галијашевић у тужбу наводи да је Драган Мектић, са позиције министра безбедности, злоупотребио положај и овлаштења тако што је оптуживањем лица које није починило овај злочин помогао непознатом починиоцу ратног злочина на Озрену да избегне заслужену казну због ритуалног одрубљивања глава око 192. српска војника и цивила, што је потврђено пресудом Хашког трибунала у предмету Расим Делић и доказано за 65. лица.

У тужби се подсећа да је Мектић тврдио да је у овим злочинима, на Возући, учествовао Џевад Галијашевић иако како твди Галијашевић никада, ни у рату ни после рата, није био на том подручју.

Фото: РТРС

„Лице за коју је Драган Мектић рекао да сам ја, у постројавању на Гостовићу је Елведин Шехагић Динко из Какња, командант Трећег Маневарског батаљона, који је похваљен за учешће у операцији напада на Возућу, као и Абу Меали командант Одреда ел Муџахедин, затим Диверзантска јединица Сеада Рекића и на трећем месту, јединица капетана Елведина Шехагића“, наводи Галијашевић.

Галијашевић подсећа да је насилно мобилисан у такозвану Армију БиХ 05.11.1992. године без икаквих права, као и да је претходно, од јуна 1992. године, био ратни заробљеник у логору КПЗ Зеница, јер се није одазвао мобилизацији.

Он оптужује Мектића и Перицу Станића (директора Агенције за истраге и заштиту) да су организовали и контролисали четири логора у Прњавору као и да Мектић у Министарству безбедности, као стручног савјетника, држи Длакић Аднана који је, како тврди Галијашевић, прије него што добио отказ у СИПИ, откривао тајне и достављао их команданту јединице “Зулфикар“, генералу Нихаду Бојаџићу. Такође, Галијашевић наглашава да Мектић незаконито прислушкује многе јавне личности, судије и тужиоце и злоупотребљава информације из ОБЕ и СИПЕ, без обзира на пресуду Уставног суда БиХ.

Због тога, Галијашевић предлаже Тужилаштву БиХ да донесе Одлуку о провођењу истраге против Драгана Мектића због ометања правде и посредног помагања стварним извршиоцима ратних злочина, као и да покрене истрагу ратног злочина у општини Прњавор те улози полицијских руководилаца Мектића и Станића, у овим злочинима.

Прочитајте још и:

АНТИРУСКИ ЕКСТРЕМИСТА ТЕШКО БОЛЕСТАН: Сенатор Џон Мекејн добио рак мозга! (ВИДЕО)

(ВИДЕО) ХОРОР У ЗЕМУНУ: БЕСКУЋНИКА МУЧИЛИ И ЖИВОГ ЗАПАЛИЛИ! Лекари му се боре за живот!

“АРЕС НАСТАВЉА ДА КОСИ КРИМИНАЛЦЕ: Нова серија хапшења, заплењена већа количина наркотика

“Словенци скандирали “УБИЈ УСТАШУ“, УЕФА прети казнама (ВИДЕО)

 

Извор: РТРС

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
25°
25°
Mon
25°
Tue
24°
Wed
18°
Thu