Извор: govorisrbija.rs
Економија Србија

„Галеника“ продата компанији из Луксембурга

Министар привреде Горан Кнежевић и представник компаније "Елијус" Хорхе Коста де Силва потписали су, у просторијама Министарства привреде, уговор о продаји капитала "Галенике" а. д. Београд. Од данас је "Елијус" из Луксембурга нови власник српске фармацеутске компаније.

Потписивање купопродајног уговора уследило је након што је Министарство привреде прихватило предлог Комисије за спровођење поступка продаје капитала „Галенике“ да „Елијус“ из Луксембурга (повезано лице ЕМС С/А из Бразила) прогласи купцем у поступку приватизације.

Министар Кнежевић је након потписивања уговора, којем је присуствовао и власник ЕМС С/А Карлос Санчез, изјавио да очекује да ће, будући да је реч о реномираном купцу из фармацеутске индустрије, та приватизација бити успешна и да ће позитивно утицати на привредни раст Србије, наведено је у саопштењу.

„Интерес Србије је да људи раде, да примају плате и да се уплаћују порези и доприноси, а ваш је да проширите тржиште и убирете профит. Једни другима ћемо у томе помоћи“, рекао је Кнежевић након потписивања и пожелео представницима компаније добродошлицу у Србију.

Санчез је изјавио да су планови за „Галенику“ такви да се трансформише и постане веома важна за целу југоисточну Европу.

„Желимо да имамо заиста успешну компанију, да наши запослени имају добре плате и да се у Србији даље развијамо“, рекао је Санчез.

Кнежевић је подсетио да је за Владу Србије и ресорно министарство било веома важно да „Галенику“ приватизује озбиљан инвеститор који ће наставити производњу, и зато је један од услова у позиву био да компанија буде из бранше и да има више од 300 милиона евра промета у претходним годинама.

Председник синдиката Независност у „Галеници“ Зоран Пантелић каже да не зна када ће фабрика почети да ради, али да га је охрабрила чињеница да је нови власник на потписивање уговора о куповини дошао са породицом.

Истиче да су захтеви синдиката остали исти, а то су да нови власник гради социјални дијалог са синдикатима, да поштује Колективни уговор и Закон о раду.

„Инвеститор треба и да улаже у отварање нових погона који ће проширивати капацитете и запошљавати раднике. Било је доста отпуштања претходних четири, пет година. Након спровођења програма добровољног одласка 250 људи ће отици и у Галеници остаје 1.150 радника“, рекао је Пантелић.

„Елијус“ је за приватизацију „Галенике“ понудио 16 милиона евра за 93,73 одсто укупног капитала, а поред тога, у обавези је и да измири дуг према банкама у износу од 25 милиона евра.

Такође, обавеза купца је да у наредне две године задржи 900 запослених у „Галеници“ и инвестира 5,52 милиона евра у компанију. Запосленима који су се определили за социјални програм, купац ће обезбедити додатних 200 евра по години стажа на име отпремнине, што је, уз обавезу државе, 400 евра по години стажа.

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

„Vogue“ о Храму Светог Саве – источноевропска Sagrada Família

Захарова: Одговор на акције САД против руских медија биће изненађење

ВУЧИЋ У ДЕЦЕМБРУ У ПОСЕТИ КУБИ! Ево шта о његовом доласку пишу тамошњи медији!

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
29°
Wed
29°
Thu
29°
Fri
30°
Sat