Извор: pixabay.com
Економија Србија

Галеника пред приватизацију смањује број запослених

На платном списку 1.400 људи, а најмање 500 ће морати да оде. Отпремнине 400 евра по години стажа

Аутор: Јована Рабреновић

„Галеника” се спрема за још једну продају, међутим држава као да хоће новог газду да привуче и мањим бројем запослених од постојећих. У овој фабрици лекова почело је анкетирање запослених који су заинтересовани за добровољни одлазак из фабрике уз социјални програм.

Према договору Министарства привреде и репрезентативних синдиката, за сада је то само анкета, а већ од 18. августа и званично ће бити објављен програм добровољног одласка из фирме. „Галеника” тренутно има 1.400 запослених а о оптималном броју радних места још се разговара.

До пре неколико година ово предузеће је запошљавало 2.800 људи, а кроз укупно три круга (два добровољна и један кроз отпуштање технолошких вишкова) фабрику лекова је већ напустило 1.400 радника.  Очигледно је да је овај број и даље велики и неатрактиван за потенцијалног инвеститора и већ се помиње да број запослених треба свести на 700 до 900. Висина отпремнине је договорена и износиће 400 евра по години стажа. Половину ће финансирати држава, а половину купац.

Председник синдиката „Независност” Зоран Пантелић очекује да интереси запослених буду максимално заштићени.

– Ово је добровољност, али у смислу да одеш да те не би отерали. Став синдиката јесте да људи треба да остану да раде до пензије. Због тога је за нас битно шта ће нови власник да понуди од инвестиција и колико ће људи запослити – каже Пантелић.

Држава ће „Галенику” покушати да прода још једном, а према најавама из Министарства привреде, то ће се догодити у септембру. Овог пута инвеститорима ће се понудити више од 90 одсто капитала ове фармацеутске индустрије, а држава ће до толиког удела доћи конверзијом својих потраживања.

У Министарству привреде кажу да је влада препоручила државним повериоцима да не издају налоге за блокаду рачуна, односно не спроводе поступак наплате потраживања, као и да повуку средства обезбеђења која доспевају на наплату према „Галеници” и њеним зависним друштвима, до постизања коначног договора, а најкасније до 30. септембра 2017. године.

Постигнута је начелна сагласност са банкама да се укупан износ дуга од 71,74 милиона евра откупи једнократном исплатом износа од 25 милиона евра. Тај откуп је условљен спровођењем поступка приватизације у кратком временском периоду, исплатом из средстава купца. Иначе, ова компанија 110 милиона евра дугује државним предузећима, а поменутих 70 милиона евра банкама. „Галеника” потражује и 120 милиона евра за лекове испоручене домаћим веледрогеријама, а ненаплаћене.

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
29°
Fri
30°
Sat
29°
Sun
27°
Mon