Твитер
Свет

ГАЂАЛИ И ШКОЛЕ: У нападима коалиције предвођене САД 84 цивилне жртве, међу којима и десетине деце

Организација "Хјуман рајтс воч" саопштила је да су раније ове године у ударима коалиције коју предводе САД у Раки погинула најмање 84 цивила, међу којима и десетине деце.

Према наводима Хјуман рајтс воч, погођена су места у два града – школе у којима се налазе расељене породице у селу Мансура, западно од Раке, као и пекара и пијаца у граду Табка.

Такође се наводи да су сведоци потврдили да су борци терористичке групе, тзв. Исламске државе били виђени на оба места, али и да је велики број цивила био присутан, преноси АФП.

Хјуман рајтс воч наводи и да се први напад догодио 20. марта ове године и да је убијено најмање 40 људи, укључујући 16-оро деце, а мета је била школа Бадија у селу Мансура. Други напад догодио се 22. марта и убијено је најмање 44 особе, укључујући и 14-оро деце на пијацу и у пекари у граду Табка.

„Ови напади убили су десетине цивила, укључујући децу, која су се крила у школи или чекала у реду за хлеб. Ако коалиционе снаге нису знале да има цивила на им местима, морале би добро да се запитају какве то обавештајне податке користе да потврде своје мете, јер очигледно нису довољно добри“, рекао је заменик директора за ванредне ситуације Хјуман рајтс воча, Оле Солванг.

Коалиција је саопштила да предузима све могуће мере како би се избегла цивилне жртве и истражује веродостојне наводе о смрти цивила.

Августа ове године, коалиција је признала да је 624 цивила убијено приликом њихових напада на Сирију и Ирак од 2014. године.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Отворен реконструисани пут Крепољин–Жагубица; Вучић: Градићемо путеве у целој земљи

Српска листа: Не дамо наше гласове војсци „Косова“

ВИДЕО: Ово су хакери који су срушили Хилари Клинтон?

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
7°
10°
Wed
10°
Thu
14°
Fri
17°
Sat