Свет

Габријел: Ким Џонг Ун није луд

Немачки министар спољних послова Зигмар Габријел је за таблоид "Билд" рекао да би у севернокорејској кризи стране у спору требало да поведу директне преговоре. Истиче да Ким Џонг Ун само следи "хладнокрвно прорачунату стратегију".

Северна Кореја је прошлог петка поново тестирала ракету. Немачки шеф дипломатије Зигмар Габријел се заложио за „директне преговоре“ са вођством Северне Кореје.

Потребне су „визије и мудри кораци“ по узору на Конференцију за европску безбедност и сарадњу у време Хладног рата, рекао је Габријел за таблоид Билд.

Ким Џонг Ун „није луд“, већ следи хладнокрвно прорачунату стратегију и сматра да је његов режим осигуран зато што има атомску бомбу. Према Габријеловим речима, лидеру у Пјонгјангу је потребно предочити неку другу безбедносну гарантију, „а то је могуће само у директним преговорима са Северном Корејом“, о чему, како је рекао, морају да се договарају три силе: САД, Кина и Русија.

Габријел је о кризи на Корејском полуострву током викенда разговарао са кинеским државним секретаром Јангом Ђијећијем и после тога рекао да је, када је реч о Северној Кореји, потребна двострука стратегија: С једне стране притисак, с друге дипломатија.

Немачки министар спољних послова се заложио и да се сачека да се види ефекат последњих санкција: „Потребно је време док оне не почну да делују – то смо видели на примеру Ирана“.

„Ратна реторика“ САД

САД су током викенда још једном упозориле вођство у Пјонгјангу да би напад на њих или неког од савезника довео до уништења Северне Кореје. Прошлог петка Северна Кореја је поново испалила једну ракету преко Јапана. У недељу су се председник САД Доналд Трамп и његов јужнокорејски колега Мун Ђе Ин у телефонском разговору договорили да пооштре санкције против Пјонгјанга.

Немачки министар спољних послова Габријел је пре четири седмице рекао да се председник САД Трамп служи „несхватљиво ратном реториком“ и додао да постоји опасност да „такве ескалације почну језиком а потом заврше војном интервенцијом“.

Габријел је од Кине затражио да изврши већи притисак на Северну Којреју и рекао да „Пјонгјанг мора осетити да сада, са још оштријим курсем провокације, више нема партнера у свету“.

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Пјонгјанг поручује: Више санкција, више ракета

Поморске вежбе Кине и Русије близу обала Северне Кореје

Упозорење Пјонгјангу: Амерички бомбардери над Северном Корејом

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
14°
26°
Thu
28°
Fri
30°
Sat
32°
Sun