Емануел Макрон (Фото: Синхуа)
Европа Свет

Француска усвојила закон о морализацији политичара!

Француски парламент је данас усвојио закон о моралности политичког живота, којим се забрањује политичарима да запошљавају чланове својих породица, што је први већи законодавни подухват председника Емануела Макрона. 
Емануел Макрон (Фото: Синхуа)

Закон забрањује министрима, посланицима и члановима локалних власти да запошљавају венчане или невенчане супружнике, родитеље и децу под претњом казне од три године затвора и 45.000 евра.
Макрон је обећао брзо усвајање тог закона након што је председничка кампања довела у питање подобност неких кандидата.
Посебно је био погођен кандидат деснице Франсоа Фијон, осумњичен да је својој супрузи и деци обезбедио фиктивне послове парламентарних сарадника.
Закон су подржала 383 посланика, троје је било против а 48 уздржано. Посланици владајуће већине су аплаудирали након гласања о закону.
Министарка правде Никол Белубе је честитала на „веома позитивном сигналу суграђанима“. Комунистички посланик Пјер Даревил је прокоментарисао да је „слон родио миша“.
Следеће среде ће се пред парламентом наћи још један закон о морализацији којим ће бити укинута додатна финансијска средства која су посланици до сада могли да усмеравају у заједнице и друштва по својој жељи.

Извор: Информер

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ЗАЕВ „ПРЕКРСТИО“ МАКЕДОНИЈУ! Молио Пенса да му помогне око референдума – ПЛАШИ СЕ НЕМИРА!

Јункер: ,,Против сам скорог придружења Западног Балкана ЕУ, али у противном ће избити рат“

Руски поклон протераним дипломатама: Ко не слуша Лаврова, слушаће Шојгуа

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
27°
Tue
29°
Wed
29°
Thu
29°
Fri