Европа Свет

Француска се додатно наоружава како би испунила НАТО стандарде

Председник Француске Емануел Макрон објавио је повећањe војних расхода државе за 2018. годину, јавља БФМТВ.

Према речима француског шефа државе, војни буџет за наредну годину износиће 34 милијарде евра, милијарду и по више него ове године. Притом, 650 милиона евра ће бити резервисано за извођење операција у иностранству.

„Ова одлука је била потребна“, изјавио је француски лидер.

Макрон је објаснио да су се одлучили на овај корак ради постизања потребног нивоа војних расхода од два процента БДП-а до 2025. године. Овај захтев се налази у повељи НАТО-а, чија чланица је Француска.

На самиту лидера држава НАТО-а, који је одржан 25. маја, Доналд Трамп је изјавио да 23 од 28 земаља-чланица не уплаћују довољно новца у заједнички буџет организације, што је неправедно према САД на коју одлази 70 одсто буџета Алијансе.

Француска армија се иначе налази у својеврсној кризи узрокованој драстичним падом интересовања младих за војни позив, што је наметнуло потребу обарања критеријума за пријем кандидата у војну службу. Тако се у оружаним снагама Француске налази велики број физички неспремних кандидата, па чак и овисници од наркотика. Посебан проблем представља све већи број војника муслиманске вероисповести који неретко одбијају да изврше наређења за која сматрају да су у сукобу са њиховом вером.

Извор: Говори Србија, Спутњик

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

Потпредседник САД у понедељак пита Вучића: ,,На чијој је страни Србија?“

Американце брине наоружавање Војске Србије: Реаговао Конгрес!

Доналд Туск Вучићу: ,,Чланство у ЕУ тек када завршите дијалог са Косовом“

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
23°
22°
Tue
22°
Wed
22°
Thu
20°
Fri