Youtube/Mehmet Sökmen Tv
Свет

(ФОТО/ВИДЕО) Током реконструкције православног манастира откривен тајни тунел: Он води до капеле осликане фрескама раја и пакла

Иако капела није у добром стању, очекује се да ће за јавност бити отворена на лето следеће године.

ИСПОВЕСТ ЖИКИНЕ СУПРУГЕ АНЕ: Покушала сам да га пробудим, биле су му модре усне, НИЈЕ СЕ ПОМЕРАО

Реконструкција Сумеле, једног од најважнијих и најстаријих православних манастира у Турској, траје скоро две године. Захваљујући радовима откривен је тајни тунел у северном делу манастира који води до мале капеле.

Капела је осликана фрескама чија је тема рај и пакао и живот и смрт. Иако није у добром стању, очекује се да ће за јавност бити отворена на лето следеће године. Према речима локалних званичника, рестаурација се изводи у тешким условима. Ипак, посетиоци манастира ће после неколико година коначно имати прилику да посете сваки његов чошак пошто специјални тимови уклоне и осигурају опасне стене које воде до новооткривене капелице.

СВЕ О СИНДРОМУ „ИЗНЕНАДНЕ СМРТИ“: Ево од чега је умро син Жике Тодоровића, а све више погађа децу

ЖИКА и АНА СУ У ТЕШКОМ СТАЊУ! Маћеха Срђана Тодоровића о смрти глумчевог сина!

Сумела је грчки православни манастир посвећен Богородици и налази се у планини Мела у провинцији Трабзон. Представља једно од најважнијих православних светилишта у свету.

Име манастира потиче од речи „стоу мела“ што на грчком језику значи „на планини Мела“, односно „на Црној планини“ јер „мелас“ значи црно. Међутим, реч „мелас“ може да буде придев који се односи на Богородичину икону, која носи манастирско име и у манастиру се налазила вековима. Штавише, икона је толико тамна да би се могла описати и као црна.

Погледајте изблиза како изгледа ова светиња:

ВЕЛИКА ТРАГЕДИЈА НАШЕГ ГЛУМЦА: Преминуо син (3) Срђана Жике Тодоровића!

Оно што овај манастир чини сличним чувеним манастирима Метеори у Грчкој или Острогу је необичан положај. Наиме, манастир Сумела је смештен на стрмој литици, у стени, на висини од 1.200 метара. Посвећен је Пресветој Богородици. Икона Богородице Сумела се данас више не налази у овом манастиру већ у манастиру у егејској Македонији, који и носи назив иконе, где су је пренели Грци из Понта.

СТИГЛИ РЕЗУЛТАТИ ОБДУКЦИЈЕ: Жикин син (3) преминуо од синдрома изненадне смрти

Сматра се да је икона старија од манастира Сумела.

По предању, икону је створио свети Лука Јеванђелиста. Најпре се налазила у Атини, где је носила назив Богородица Атиниотиса, али је касније пренета на Понт, да би била сигурнија.

Погледај слику на Твитеру

ДУГО СКРИВАНА ПРОРОЧАНСТВА ТАРАБИЋА: Неуки српски сељаци су предвидели ствари од којих ће вам се завртети у глави

Миграција иконе је према легенди узрок настајања манастира Сумела. Икону су донели два монаха, свети Варнава и свети Софроније, који се уједно сматрају и за осниваче манастира.

ХОРОР У ЛЕБАНУ: Девојчицу (16) силовао наставник, па је уцењивао!

Манастир Сумела је преживео све историјске и ратне потресе који су се дешавали на Понту. За све то време, икони Богородице ништа се није догодило.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Шта ће се десити ако Украјина заврне руски гас ка Србији

Додик писао Иванићу: „БиХ да подржи Израел и америчког председника“

ПУТИН СЕ ПОИГРАВА СА САД: Руска поморска база ОСТАЈЕ У СИРИЈИ ЈОШ 49 ГОДИНА, Амери могу само да бесне!

Русија и Србија разрађују нове уговоре за испоруке оружја

Извор: Телеграф

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
33°
28°
Mon
28°
Tue
27°
Wed
29°
Thu