Занимљивости

(ФОТО/ВИДЕО) ОТКРИВЕНА ТАЈНА УЛОГА ШВАЈЦАРСКЕ У ХЛАДНОМ РАТУ: Ово је био задатак мистериозне јединице П-26

Дуго очекивани извештај о строго чуваној тајни швајцарске војне јединице из периода Хладног рата, коначно је објављен је 27 година пошто је написан.

(ВИДЕО) БИВШИ ПИЛОТ ЦИА: На Месецу живи 250 милиона становника, а на Земљу шаљу људе по казни!

Извештај „Корну“ открива да је неутрална Швајцарска имала изненађујуће блиску сарадњу са Великом Британијом, чланицом НАТО.

Међутим, неки читаоци су остали разочарани, јер је швајцарска влада детаљно редиговала детаље извештаја.

„П-26“, јединица од 400 припадника војске Швајцарске, дизајнирана је да „остане иза“ и одупре се могућој совјетској инвазији. Извештај је добио име по швајцарском судији Пјеру Корну који га је написао.

(ВИДЕО/ФОТО) ОВАКО ХАПСИ СРПСКА ПОЛИЦИЈА, ВЕЛИКА АКЦИЈА У ВИШЕ ГРАДОВА СРБИЈЕ: Боси и у гаћама привођени у станицу, 41 пао због дроге, заплењене велике количине наркотика

Када је 1991. откривено постојање јединице П-26 ограничене информације које су о њој постојале сугерисале су да су њени службеници блиско сарађивали са бројним чланицама НАТО.

Од посебног значаја су биле гласине – сада потврђене делимичним објављивањем извештаја – да је“П-26″ имао врло блиске везе са британским службама безбедности, међу којима је највише МИ5 и МИ6.

Швајцарска јединица редовно је путовала у Британију, где су његови чланови, често користећи лажне личне карте, обучавани за борбе у герилском рату, укључујући и саботажне технике.

ВУЧИЋУ, ШТО ГА ТРПИШ: ПОСЛАНИК НАПРЕДЊАКА ГОРИ ОД ЈЕЛЕНЕ МИЛИЋ!!!

У једној од конкретних вежби припадници су научени како да разнесу рафинерије, док су у другој учили искакање из хеликоптера у покрету на палубу подморнице.

„П-26“ је такође имао планове за пресељење свог командног центра у Британију, уколико би Швајцарска била нападнута. Опрема за пресељење је смештена у сеф амбасади Швајцарске у Лондону.

Најконтроверзније је што је јединица купила „Харпун“, шифровани систем за комуникацију који користе мреже НАТО војне јединице за боравак иза непријатељских линија и комуникацију са другим НАТО државама. Неутрална Швајцарска се тако припремала за сарадњу са НАТО у случају избијања рата у Европи.

ВУЛИН ОДГОВОРИО СКОТУ: Не знам разумног дипломату који мисли да је Србија колонија!

Постојање ове јединице само по себи није контроверзно. Швајцарска је имала сличне планове да се одупре немачкој инвазији током Другог светског рата.

Али П-26 је изазвао контроверзу управо зато што је његово постојање остало тајно.

Швајцарски парламент, који је требао да надгледа сву војну потрошњу, није био обавештен о оснивању 1979. године, а чак и седам чланова швајцарске владе добила су само детаље.

И док су швајцарски политичари и порески обвезници били у мраку, службе безбедности Уједињеног Краљевства, које су редовно долазиле у Швајцарску да процене П-26, знале су све детаље о тајној јединици.

ПРЕДОСЕЋА ОЧЕВУ СМРТ: Кија не зна да јој је отац умро, али након што је рекла ОВО сви су се НАЈЕЖИЛИ!

Сарадња са чланом НАТО изгледа да је угрозила стриктну неутралност Швајцарске.

Влада и парламент су заобиђени, као и швајцарски бирачи који би, у складу са швајцарским системом директне демократије, требало да имају коначну реч о важним одлукама.

Без имена

Сада када је извештај коначно објављен, изгледа да су потврђене сумње да су швајцарски војни лидери неутралност гледали као прилично флексибилну категорију.

Али чињеница да је извјештај редигован значи да имена оних који су укључени, нису откривена. Одређене локације такође су цензурисане.

Швајцарска влада каже да је неопходна тајност да се заштите особе наведене у извештају које су још живи.

С ЊИМ ДА ПРЕГОВАРАМО? ХАРАДИНАЈЕВИ ЉУДИ ОТЕЛИ ДЕВОЈЧИЦУ, ИЖИВЉАВАЛИ СЕ ДАНИМА, ПА…

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

КОЛИНДА ДАНАС СЛАВИ 50. РОЂЕНДАН, Шешељ спремио посебан поклон!

ЕУ спрема „троструки удар“ на Америку

(ВИДЕО) МАТИЈА У СВОМ СТИЛУ О СРБИЈИ И ЦРНОЈ ГОРИ: „Што вековима није могло силом, у наше време је могло са Милом“

Извор: kurir.rs

Оставите коментар