Маринос Рицудис, извор: приватна архива
Интервју

(ФОТО, ВИДЕО) Ексклузивни интервју: Маринос Рицудис – Грк који је одбио да ратује против Срба!

Иако чланица НАТО Алијансе, Грчка није учествовала у агресији на Савезну Републику Југославију током 1999. године. Међутим, грчка морнарица добија наређење да исплови у Јадран. Храбри капетан ратног брода ,,Темистокле", Маринос Рицудис, са само 26 година, одбија да изврши наређење и враћа брод у луку. Војни суд га је осудио, избачен је из морнарице, имао је подршку великог дела народа, а о својим разлозима и свему што га је задесило након те храбре одлуке, бивши капетан и потпоручник грчке морнарице одговара на питања портала ,,Говори Србија". Представљамо Вам ексклузивни интервју на 20. годишњицу почетка агресије НАТО пакта на СРЈ.

Вратимо се кратко у рано пролеће 1999. Запад одлучује да покрене бомбардовање Савезне Републике Југославије. Како сте примили вест да је НАТО отпочео агресију против СРЈ?

– У почетку није било лако дубље разумети срж свега што се дешавало са НАТО снагама. Пропаганда, интернет и лоша комуникација довели су до потешкоћа у схватању структуре тог рата, и шта се дешава… Тако смо у мојој земљи имали само западну пропаганду и понеку вест од људи из Савезне Републике Југославије.

Маринос Рицудис, извор: приватна архива

Знамо да сте због свог храброг подвига били изложени страшним притисцима, против Вас се окренула и Ваша држава. Кажите нам како је реаговао грчки народ на одлуку да због помоћи братском народу завршите у затвору?

– Ви знате за мене јер су ме неки Срби пре четири године пронашли преко електронске поште и пре три године преко ,,Фејсбука“. Оно што сам урадио није било само због вас. Оно што се десило, била је последица мојих уверења и система вредности. Тај рат је огроман злочин и чудо је да је официр са нижим чином попут мене имао моћ да каже да је тај рат био нелегалан, али ја нисам могао да идем против моје православне браће из Југославије. Тај глас за ваша људска права био је гласнији од злочиначког рата и обишао је цео свет. Тачно је да је истина увек гласнија.

Каква је била реакција Вашег ближег окружења, породице и пријатеља, на Ваш поступак?

– Иако је било тешко да то разумеју и прихвате, на крају сам имао потпуну подршку.

СПЦ Вас је одликовала орденом Светог цара Константина. Како се осећате поводом тога?

– Мада сам сматрао да нисам то заслужио, осећао сам се предивно због таквог признања.

Он се на друштвеним мрежама тим поводом обратио српској браћи речима:

,,Диелим своја осећања.

У Србији су ми многи говорили да ми је српска нација захвална.
Не могу да разумем шта се дешава и нисам у стању да управљам својим осећањима, али сам свестан да осећам да је ово највећа част коју сам икада доживео у свом животу.

Златни крст св. цара Константина додељен ми је за ,,устанак“ 18. априла 1999. године.

Рекли су ми да су читав српски народ, њихова осећања и молитве, жеље и поздрави уз мене, укључујући и моју породицу и моје духовне пријатеље који ме подржавају до краја живота.

Нема сумње да је ово једно од највећих признања и части у животу за сваку духовну особу.

То је најлепша похвала о каквој никада нисам ни сањао, да ћу примити жеље од целе нације са православном традицијом и храбром историјом.

А српски народ, признали су, нису само људи и зграде.
Ту су и свеци, краљеви, свети манастири, гробнице, свете православне цркве, застава, храбра историја, борбе против свих, храбри војници који су погинули у борбама, култура, књижевност и све у њиховој цивилизацији.

И осећам да сам веома поносан на ову изузетну привилегију коју су ми дали без моје воље.
Одлучили су, а ја нисам знао за одлуку овог Синода.

То се зове истинско братство које никада није било ремећено.

Дефинитивно се осећам благословен, захвалан и хваљен, и да, то је оно што ја називам неком врстом вечности.“

Sharing my feelings. In Serbia many people told me, that the Nation of Serbia is grateful to me. I am unable to…

Posted by Marinos Ritsoudis on Friday, 26 January 2018

У Србији се Грци доживљавају као браћа, због блиског односа два народа, као и због православне вере. Да ли у Грчкој влада слично размишљање и како бисте најбоље описали однос наша два народа?

– Да, истина. Хелени воле српски народ јер делимо заједничку православну веру. То је и објашњење зашто имамо непријатеље око нас.

Како гледате на покушаје НАТО алијансе да увуче преостале земље Балкана у своје редове? Шта бисте поручили Србији и њеном народу тим поводом?

– НАТО није успео да уништи Србе до краја. Србија нема чега да се плаши. Срби су храбро устали против НАТО снага, против најмучнијег и најмоћнијег напада на свету. Историја ће златним словима писати о храбрости Срба и нацизму НАТО-а, јер су они желели да униште целу једну нацију без извињења.

Наравно, Србија је претрпела огромне губитке, али ти људи су страдали као хероји, а остали људи сада уживају слободу и признање широм света јер нису продали своје достојанство, традицију и интегритет. Они су завредили дивљење и поштовање читавог света, а то су најважнији делови у историји једног народа.

Његова објава поводом 20. годишњице почетка агресије на СРЈ:

Είκοσι χρόνια….Ρώσος διπλωμάτης: Παράνομοι οι βομβαρδισμοί στη ΓιουγκοσλαβίαΟι νατοϊκοί βομβαρδισμοί στη…

Posted by Marinos Ritsoudis on Sunday, 24 March 2019

Како коментаришете актуелна дешавања око имена Македоније? Да ли сматрате да ће Атина упркос противљењу огромног дела грчког народа ипак признати Македонију под новим именом и допустити њено чланство у НАТО?

– Македонија је грчка и нико нема овлашћење да мења ни најмањи део историје и традиције. Македонија има своју сопствену живу личност и нико нема право да је мења па ни грчка влада. Једина ствар коју ће они да постигну, то је да постану издајници. Македонија је жива, има сјајну културу и храбру историју и нико нема моћ да то измени. Владе и људи који продају достојанство једног народа, једног дана ће платити цех, без изузетка.

Који је Ваш коментар на агресивну политику Албаније на Балканском полуострву и то да се све гласније помиње остваривање пројекта ,,велике Албаније“, који би у потпуности променио карту и границе у овом делу Европе? Да ли се у Грчкој јавности то помиње у довољној мери и да ли Грчка ту идеју види као регионални изазов и претњу својим националним интересима?

– Албанија игра прљаву игру на Балканском полуострву. Кораци у покушајима стварања ,,Велике Албаније“ постају све већи. Што се тиче чињенице да се грчка влада сложила са НАТО-ом и дала име и историју Македоније у БЈРМ, заиста немам поверења у њих. Грци би требало да буду свесни ових аспирација које долазе из Албаније и требало би да буду спремни на хитне ситуације. Срби такође веома добро знају да Албанци покушавају да освоје Косово (и Метохију). Срби и Грци би требало да остану блиско повезани у пружању отпора. Срећни смо јер смо повезани на друштвеној мрежи. Прво, требало би да побољшамо могућности за борбу против албанске пропаганде. Видећемо. Бићемо у контакту…

Извор: Говори Србија

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ФОТО/ВИДЕО) Заветници се поклонили жртвама НАТО агресије!

(ВИДЕО) „УБИЈ СРБИНА“! Ушетао са заставом Србије међу навијаче Хрватске, полиција га једва одбранила!

(ВИДЕО) ДА СЕ НАЈЕЖИШ! Погледајте како су Путинови „Ноћни вукови“ одали почаст жртвама бомбардовања Србије 1999!

(ФОТО) ШЕШЕЉ ОПЕТ ЗАПАЛИО ЗАСТАВЕ: Ево ово мислимо о ЕУ и НАТО пакту!

ГЕНЕРАЛ ИВАШОВ: ЈЕЉЦИН ЈЕСТЕ ИЗДАЈНИК, али С-300 вам не би помогао, ТОЛИКО ВАС ЈЕ НАТО ЖЕСТОКО ГАЂАО!

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
26°
Tue
25°
Wed
21°
Thu
20°
Fri