telegraf.rs
Политика Србија

(ФОТО) СРБИЈА ПАРКИНГ ЗА МИГРАНТЕ: Спекулације или реалност? Шта је одлучено у Бриселу?

Према процени безбедносних агенција, велики талас миграната тек треба очекивати у земљама региона.

У нацрту закључака Европског савета, који би идуће недеље требало да буду усвојени, једна од девет тачака изазвала је праву буру у јавности након што се појавила информација да је Брисел незадовољан понашањем Србије по питању визне политике према становницима трећих земаља, што су Хрвати протумачили као опасност од преиспитивања одлуке о враћању виза за грађане Србије. Да ли нови мигрантски талас представља опасност за нашу земљу и може ли Србија остати без „белог“ шенгена?

ИСТОРИЈСКЕ ЧИЊЕНИЦЕ КОЈЕ НЕ ЗНАТЕ: ДУБРОВЧАНИ СУ БИЛИ ЧЕТНИЦИ, ХРВАТСКУ ЈЕ ПРОШИРИЛА СРБИЈА, А МУСЛИМАНИ БИЛИ СА РАДИКАЛИМА!

Готов нацрт закључака Европске уније о Србији: Ево за шта нас хвале, а због чега критикују

Позивајући се на дипломатске изворе из Брисела, Јутарњи лист је навео да је Европска унија озбиљно забринута понашањем Србије која због политичких разлога укида визе држављанима трећих држава, споменувши пример све већег броја држављана Ирана који у Србији, након укидања виза, долазе као туристи, али потом крећу преко Босне и Херцеговине према Европској унији.

У самом нацрту, међутим, та реченица гласи: „Србија се позива да се уздржи од скретања од заједниче визне политике, нова пракса склапања споразума са трећим државама изазива забринутост“.

Тим поводом реаговао је и шеф српске дипломатије, Ивица Дачић, који је изјавио да „њима смета што те земље повлаче своја признања Косова, а не укидање виза, јер они то тако повезују“.

(ВИДЕО) ЕКСПЛОДИРАО ЏИП КОД ФРАНША: Убијен Синиша Милић! БОМБА ЕКСПЛОДИРАЛА ТОКОМ ВОЖЊЕ

Поједине земље ЕУ имају примедбе што укидамо визе нашим пријатељским земљама. Подаци који се као аргумент користе нису базирани на статистици, односно да је број миграната повећан због тога што смо ми укинули визе појединим земљама. Па то је јако мали број земаља. Немачка, на пример, годишње изда око 50.000 виза Иранцима – изјавио је Дачић.

Према процени безбедносних агенција, велики талас миграната тек треба очекивати у Босни и Херцеговини и у Хрватској, јер се на простору између грчких острва и овог дела Европе креће око 50.000 до 60.000 миграната. Сви они су на путу, пре свега, за Немачку, Италију али и остале западноевропске престонице.

Затварањем својих граница Немачка би у незгодан положај довела земље које се налазе на избегличкој рути – такозваној Балканској рути, оцењују стручњаци, а пред немачку канцеларку, Ангелу Меркел, постављен је рок да до краја јуна пронађе решење за мигрантско питање и пограничну контролу, што је она то прихватила како би се избегле даље тензије у влади, јављају агенције.

з Групе 484 поручују да се Србија не суочава са ситуацијом из 2015. године, а наводи да ће земље Западног Балкана бити центар за прихват свих миграната су спекулације.

– Зашто би правили кампове на простору који ће за шест, седам година постати део европског простора – упитао је извршни директор Владимир Петронијевић, који је подсетио на проблем које земље региона имају последњих месеци у вези са мигрантима.

(УЗНЕМИРУЈУЋЕ ФОТОГРАФИЈЕ) Језиви призори после профи ликвидације: Милић вриштао до последњег даха, заробљен у џипу! СТРАВИЧНИ ДЕТАЉИ

Он напомиње да ће ситуација умногоме зависити од односа Турске и Европске уније.

На упозорење Црвеног крста да се повећава број миграната на балканској рути, и да их је ове године прошло 5.500, Петронијевић каже да се ти подаци односе на мигранте који су идентификовани, али да се они ослањају и на кријумчаре људи.

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић поручио је данас у Бриселу, после састанка о миграционој ситуацији на Западном Балкану, да Србија не може бити усамљена у решавању мигрантске кризе, јер ниједна земља не може самостално да реши овај проблем.

– За Србију је важно да Европа разуме наше проблеме и чињеницу да не можемо бити усамљени у решавању ове кризе. Србија није земља која може самостално да реши овај проблем, као што не може ниједна друга земља – закључио је он.

Важно је да појачамо капацитете наше полиције и да јачамо ресурсе за заштиту државне границе, као и сарадњу са другим земљама кроз заједничке патроле и размене података. Све то остају приоритети и у наредном периоду, као и јачање регионалне сарадње – нагласио је Стефановић.

КАКАВ ШАМАР ШАЋИРИЈУ! АКО СИ ВЕЋ ТОЛИКИ ПАТРИОТА… Лука Миливојевић са пар реченица брутално одговорио Албанцима из швајцарског тима

Стефановић се захвалио Европској комисији и Фронтексу који су били партнери Србије током решавања проблема ирегуларних миграција.

– Настављамо да тражимо решења пошто нисмо у потпуности задовољни како ситуација функционише данас. За Србију је важно да се њени грађани осећају безбедно и Министарство унутрашњих послова уложиће сваки неопходни напор да људи који живе у нашој земљи осећају потпуни мир и сигурност, а да се питање ирегуларних миграција решава у партнерству са свим земљама Европе – рекао је министар унутрашњих послова.

Он је у Бриселу присуствовао састанку министара унутрашњих послова Западног Балкана са европским комесарима Димитрисом Аврамопулосом и Џулијаном Кингом.

Комесар за унутрашња питања и миграције Димитрис Аврамопулос том приликом је рекао да су земље Западног Балкана направиле значајне напоре у сузбијању илегалне миграције, али да Европска комисија наставља да надгледа ситуацију.

– Безвизни режим је привилегија за све грађане свих ових земља. Зато не само власти, већ и сами грађани ових земља морају да бране ову привилегију добијену од ЕУ – поручио је Аврамопулос.

Он је тако одговорио на питање Тањуга да ли је ЕУ забринута због визне политике Србије и да ли постоји могућност за одређене последице када је у питању безвини режим који грађани Србије имају за земље Шенгена.

СПАЉЕН СПОРАЗУМ ИЗМЕЂУ СКОПЉА И АТИНЕ: Настављају се протести испред македонског Собрања!

Комесар Аврамопулос је нагласио да се на састанку са министрима унутрашњих послова Западног Балкна разговарало и о питању напора које земље региона улажу у сузбијње илегалне миграције, али је одбио да директно одговори на питање да ли је безвизни систем Србије на било који начин угрожен.

Он је додао да Европска комисија није разматрала предлог да се на подручју било које земље Западног Балкана или Европе оформе кампови за оне потражиоце азила који су враћени из земаља ЕУ.

Авамопулос, међутим, није искључио могућност да ће се о таквом предлогу разговарати ако га буде, те потврдио да идеја постоји.

Лидери ЕУ би на самиту следеће недеље требало да усвоје закључке о Србији где се, према увиду Тањуга, Србија позива да се „уздржи од скретања од заједниче визне политике“ и наводи да је „нова пракса склапања споразума са трећим државама изазвала забринутост“.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ШВАЈЦАРСКИ НАВИЈАЧИ ПОНОВО ИЗАЗВАЛИ СМЕХ НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА: Погледајте какав су пропуст направили овај пут!

ШОКАНТНО ОТКРИЋЕ КОМШИЈА ДАРКА КОСТИЋА – Комшије откриле да деца често долазе и питају „Јел ту Дарко?“, а он узима кључеве од сале за тенис, иако не игра тенис…

ДИРЕКТОР ПОЛИЦИЈЕ РЕБИЋ: Цветковић је био комичан – ИЗНЕО ЈЕ НИЗ ЛАЖИ И НЕЛОГИЧНОСТИ!

СВЕ ДОГОВОРЕНО: Русија наоружава Турску моћним оружјем, САД ће да полуди!

ОЧЕКУЈЕ НАС КИША СА ОЛУЈНИМ НЕВРЕМЕНОМ И ГРАДОМ: Издато упозорење за ове делове Србије!

Столтенберг признао: Нема више јединства унутар НАТО-а

Вучић: Да неће Хоти да му и Орбан да Кечкемет…?

Извор: telegraf.rs

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
25°
Tue
25°
Wed
21°
Thu
20°
Fri