Занимљивости

(ФОТО) СРАМОТА ЈЕ ШТО ОВО МАЛО КО ЗНА: Споменик на Тргу свима је познат, али ево где је заправо ГРОБ КНЕЗА МИХАИЛА

Готово сви становници Београда знају ко је коњаник на Тргу републике који немо посматра бројне сусрете пријатеља, туристе који га фотографишу и ужурбане пролазнике. Познато је да велики број престоничана свакодневно уговара састанке са познаницима код чувеног "коња". Наиме, трг у самом срцу Београда краси монументална коњаничка статуа Кнеза Михаила. Свакога дана, на хиљаде људи прође поред мермерног лика убијеног кнеза али колико њих зна где је он заправо сахрањен?

Иако је постојала одређена доза нетрпељивости наспрам кнеза Михаила за време његовог живота, она је нестала након његове превремене смрти. Убиство кнеза Михаила 29. маја 1868. године скоро је довело до дезинтеграције читавог друштва.

ОЛИВЕРА КОВАЧЕВИЋ ИЗАЗВАЛА ХАОС НА РТС: Своју емисију претворила у суђење Србији за агресију на Хрватску и БиХ!

У целокупној заједници завладао је страх, праћен јавним изливима туге и бола за преминулим владаром, појачан чињеницом да кнез Михаило није имао директног наследника који би ступањем на престо и преузимањем власти поново донео стабилност нацији. Власт је преузело намесништво уместо малолетног наследника, Милана Обреновића, потомка кнеза Михаила по бочној линији.

Убрзо, лик преминулог кнеза глорификован је кроз бројна уметничка дела са националним и политичким конотацијама, попут песме Ђуре Јакшића „На гробу кнеза Михаила“, бројних ливених бронзаних медаља и фотографија, као и чувене коњаничке фигуре на данашњем Тргу републике.

С обзиром да династија Обреновић није имала породични маузолеј, Михаило је сахрањен у Саборној цркви у Београду, у гробници његовог оца, кнеза Милоша.

Метафора вечитог тела монархије коначно је материјализована у виду монументалног споменика који је израдио бечки скулптор Јохан Шилинг, а подигла га је Михаилова супруга кнегиња Јулија Обреновић, од које је, иронично, у тренутку своје смрти, Михаило планирао да се разведе.

(ВИДЕО) КАКВО ЧУДОВИШТЕ СУ УХВАТИЛИ: Мислили су да им је џиновска змија прогутала теле, а у утроби су пронашли нешто много горе!

Иако у сенци споменика на данашњем Тргу републике, гроб кнеза Михала представља монументалну скулптуралну целину која глорификује владавину и лик убијеног владара и никако се не сме занемарити.

Споменичку целину чине постамент, саркофаг и бронзана статуа са ликом арханђела Михаила.

Дневно.рс

Изнад је постављен саркофаг, крајем 1874. године, израђен од бакра и украшен бронзаним елементима.

На прочељу, у средини, представљен је грб династије Обреновић са девизом „ТЕМПУС ЕТ МЕУМ ИУС“, односно „ВРЕМЕ И МОЈЕ ПРАВО“, њиховим породичним мотоом. Грб чини штит са оцилима и крстом на чијим крацима су исписане године 1389. када се одиграо Косовски бој, и 1815. када је Милош Обреновић, оснивач династије, подигао Таковски устанак. У преносном значењу реч је о паду и поновном рођењу српске државе.

Штит опасује змија са круном на глави, симбол мудрости и амблем породице Обреновић, која гута себи реп, што симболизује вечност и будућност владајуће династије.

Наизад, до краја 1874. године, постављена је бронзана фигура која представља архангела Михаила који у једној руци држи мач са три оштрице, а у другој велики тријумфални крст и гази змију, симбол таме и зла. Симболично, ова статуа представља кнеза Михаила чији је лични заштитник био архангел Михаило и по коме је и добио име.

ОСВЕТА ГЕНЕРАЛА МЛАДИЋА ЗА УБИСТВО ЋЕРКЕ: Молио је пријатеља да сачува Ану у Москви, оно што се убици потом десило ПРЕВАЗИЛАЗИ И ХОРОР ФИЛМОВЕ!

дневно.рс

На тај начин, фигура арханђела Михаила постаје скривена слика убијеног кнеза. Они су имењаци, овде сједињени у борби добра против зла, правде против неправде, универзални симболи тријумфа светла над тамом.

НАЈОПАСНИЈИ НАУМ ЗА ЦЕПАЊЕ СРПСКЕ: Америчка војна база у Брчком

Михаило постаје у очима посматрача херој реда величине библијских јунака, он тријумфује над смрћу и над својим убицом Костом Радовановићем који је матафорично приказан као змија коју архангел гази.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО) ДАНАС ЈЕ ВЕЛИКИ ПРАЗНИК: Православци славе Ваведење Пресвете Богородице

ОБРАЧУН НА КАРАБУРМИ: У жестокој тучи севали ножеви, младић (28) превезен у Ургентни центар

Након 73 године дешифровано писмо Јеврејина о хорорима Аушвица

Извор: Дневно.рс

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
33°
28°
Mon
28°
Tue
27°
Wed
29°
Thu