Свет

(ФОТО) ПРАВОСЛАВНИ ОБИЧАЈИ ЗА КОЈЕ НИСТЕ ЧУЛИ: Ево како се широм света слави Васкрс!

Народи широм света на различите начине прослављају највећи хришћански празник.

Васкрсење Христово у свету, осим српске, данас слави и руска, грчка, бугарска и етиопска црква, као и један број Ескима који живе на Аљасци, али и православни верници у Египту.

(ФОТО) Зорана је терориста ОВК изрешетао са 28 метака на Косову. Последње што је изговорио: „Чувајте ми сина“, а онда се помолио Богу

Грчка

Прелепо грчко острво Крф негује необичну ускршњу традицију. Становници овог острва празничну недељу започињу разбијањем посуђа!

Заправо, од самог јутра, мештани са прозора бацају земљане ћупове, тањире и чиније на улицу. Неки верују да овај обичај потиче из старе Венеције, где су се на Нову годину избацивале старе ствари из куће. По другима, разбијањем земљаног посуђа се симболично слави почетак пролећа, буђење природе која ће донети плодове, храну, све оно што се држи и припрема у овим посудама.

Бугарска

Централно место на празничној трпези код Бугара заузима домаћа штрудла, кузњак. На Велики четвртак се фарба прво јаје и припрема тесто за васкршњи хлеб, који се у Бугарској зове кравај, Божја пита, кошара, харман, квасник, јајченик, плетеница или кукла.

(ВИДЕО) ЉУДИ МОЈИ ДА ЛИ ЈЕ ОВО МОГУЋЕ: Голман погодио мрежу са 70 метара и донео бод свом Жељу у последњем минуту меча

Обавеза за сваку Бугарку је да спреми хлеб с црвеним јајем у средини, које се поклања првом госту који посети укућане. У недељу Бугари иду у цркву на свету литургију и враћају се домовима са свећом у руци. У Бугарској је, такође, обичај да се за Васкрс носи нова одећа, која симболише рађање новог живота.

Русија

Васкрс је, за 11 векова хришћанства у Русији, био и остао породични празник. По читавој земљи, почевши од Великог четвртка, пеку се куличи, спремају се сирне пасхе, боје се јаја на различите начине. Старински је обичај да се за Васкрс припреми богата трпеза, па чак и у скромним породицама, где су кулич и јаја били обавезни.

Обојеним јајима породице су се од давнина посебно поносиле. И остала храна која би се нашла на столу за празник, није се иначе спремала обичним данима. На Васкрс би се служило месо и то прасеће или телеће печење, уз друге специјалитете и неизбежни кулич и јаја.

Васкрс се обележава у кругу најближих. Такође, обичај је био да се током ускршњих празника посећују рођаци који далеко живе.

Обојеним јајима руске породице су се од давнина посебно поносиле.

ТУЖНА СУДБИНА БЈЕЛОГРЛИЋА: Комшије откривају непознате детаље о његовом животу

Осим тога, у кућама би се палиле све свеће, лампе и остали извори светлости, а у храмовима би током литургије биле упаљене све уљане лампе изнад икона и мноштва свећа.

Празнична литургија трајала је читаву ноћ. Свештеници храмова би по окончању службе светили јаја, куличе и пасхе које би донели верници.

На Васкрс, полазећи на честитање празника код блиских рођака или комшија, обавезно би се носила обојена јаја. Поздрављали би се и честитали речима „Христос воскрес — Воистину воскрес“ уз љубљење у образ три пута. Овај обичај се, иначе, сматра карактеристичним за словенске православне народе.

Ескими

Православни Васкрс слави чак и око 25.000 Ескима на Аљасци.Овај обичај остао је још од 1741. године, када је Аљаска била у саставу Русије. Тада су први руски трговци преносили православље на Ескиме, који су њих ловили дивљач.

ТАЈНЕ ЧУВАНЕ ВЕКОВИМА: 3 открића која би могла да промене свет! Једно од њих је у ВАТИКАНУ!

Данас, Ескими Васкрс славе и по недељу дана, и то зато што се комшијама и рођацима не исплати да се истог дана враћају кући са славља, пошто су десетинама километара удаљени једни од других. За празник се обично спрема усољена риба, најчешће лосос, а служи се у сировом стању. На трпези се нађе и салата од ретког биља, које се пола године чува само за ту прилику.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО/ФОТО) ДА ЛИ ОВО СВЕТ ВИДИ?! Срби у јужној Митровици Васкрс дочекују ОПАСАНИ БОДЉИКАВОМ ЖИЦОМ!

ПУТИНОВА ЧЕСТИТКА ПРАВОСЛАВЦИМА: Држимо се традиције наших предака

(ВИДЕО) СЛОМИЛА ЈЕ СРЦЕ СВИМА КОЈИ СУ ОДГЛЕДАЛИ СНИМАК: Млада мајка (18) дала сина на усвајање, а разлог је потресан!

ФБИ решио 4.000 година стару мистерију египатске мумије

Извор: Курир

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
15°
21°
Fri
23°
Sat
26°
Sun
22°
Mon