Karikatura iz perioda Velikog rata koja prikazuje francuske i druge savezničke vojnike u Solunu. Foto: Wikimedia Commons/macedonian-heritage.gr
Занимљивости

(ФОТО) КУРВЕ НА СОЛУНСКОМ ФРОНТУ: Да ли су Срби током Великог рата ишли у Баре, најзлогласнији кварт на Балкану?

Мајсторке "најстаријег заната" прате све војске од како је света и века, а рат без проституције никако не иде. Солун пре сто година није био изузетак. Поред кафана, ресторана, бирцуза, биоскопа, позоришта, кабареа, и других установа у Солуну, отворених да разгале срца и душе официра и војника приспелих на дводневно или тродневно одсуство са фронта — било је и бурдеља. Безброј њих

МОНСТРУМ КОЈИ ЈЕ УБИО ЖЕНУ И ДЕТЕ ИСПРЕД ЦЕНТРА ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД ПРЕРЕЗАО СЕБИ ГРКЉАН! Чувари чули ломљење, па затекли крваву сцену!

Пре стотину година, пре него што су се савезничке војске размилеле по његовим улицама, Солун је имао око 150.000 душа; половина су били сефардски Јевреји, а затим Грци и Турци (размена становништва између Грчке и Турске одиграла се тек двадесетих година). Солун су због његове мултиетничности прикладно називали — Вавилонска кула.

Још кад су с отварањем Солунског фронта дошли француски Зуави широких панталона и црвених прслука, Сенегалци огромних фесова, Мароканци са чалмама, Енглези у каки-униформама и с лулама, Индуси с турбанима, Шкоти у килтовима, Срби са шајкачама и у британским кафеним и француским плавим униформама јер су њихове пропале, Руси, Аустралијанци, Новозеланђани, Италијани, Јапанци, да не причамо о домаћим грчким војницима у фустанелама и царухима на ногама… Све вам је јасно: била је то шаролика „екипа“. Али ипак екипа у којој су се Срби, кажу оновременици, истицали висином, маса из које су штрчали.

Где су Срби, где су Енглези, где је војска, ту су и — кафане. Кафане и бирцузи, стотине и стотине њих — биле су дупке пуне од сумрака до свитања, па од свитања до сумрака. Забележено је да су једном приликом лопови до голе коже скинули два мртва пијана Енглеза, и да су они тако бауљали улицама. Па онда и онај случај када су разбојници украли шатор са све Енглезом у њему, који је био толико „трезан“ да ништа није био ни приметио. О овоме је једном писао „Политикин Забавник“, у тексту базираном на магистарском раду Јасмине Томашевић „Први светски рат и Грчка у очима изгнане српске војске“ који је одбрањен на Аристотеловом универзитету у Солуну.

ПОТРЕСНО СВЕДОЧЕЊЕ ЂИЛАСОВЕ БИВШЕ ЖЕНЕ: Тукао ми оца, а мене трудну мучио!

Ruski vojnici marširaju Solunom tokom Prvog svetskog rata. Foto: Wikimedia Commons/The State Archives of the Republic of Macedonia

У кафанама је, поред клијентеле, било и превараната, сводника, дилера хашиша и опијума, проститутки, лекара који су на извору тражили муштерије које ће да лече од полних болести. Мајсторке „најстаријег заната“ прате све војске од како је света и века, а рат без проституције никако не иде. Има индиција да су „жене лаког морала“ пратиле српску војску чак и током средњег века, па што онда не би и током Првог светског рата.

БРАТАНИЦИ У СТАРОМ БЕЧЕЈУ ПОСЛАЛА ЈЕ ПОКЛОН ИЗ ЊУЈОРКА: Када им је пакет стигао на кућу ШОК! Имали су шта и да виде!

Дакле, поред кафана, ресторана, бирцуза, биоскопа, позоришта, кабареа, и других установа у Солуну, отворених да разгале срца и душе официра и војника приспелих на дводневно или тродневно одсуство са фронта — било је и бурдеља. Безброј њих.

Најозлоглашенији кварт на читавом Балкану током те друге деценије XX века био солунски кварт Баре. Поред уобичајених кафана, Баре је красио и неуобичајени број куплејара; причамо вероватно о десетинама или стотинама таквих „естаблишмента“ у којима су ухлебљење налазиле Гркиње, Јеврејке, Туркиње, и многе балканске избеглице.

Српкиње? Можда. Заправо, вероватно да се нашла и понека наша, али њу историја није забележила. Стога, то је само претпоставка и ништа више, будући да је највећи број наших жена у Солуну био са својим мужевима; мали број њих је прешао Албанију, већи ипак на време склоњен. Дакле, радило се о женама из више класе, оне из чијих редова проститутке скоро никада не долазе.

МЕШТАНИ ПРЕСТРАВЉЕНИ, КРИЦИ ОДЈЕКУЈУ НОЋУ Отац са два сина силује псе код Вршца!

Francuski vojnici na putu za Solunski front. Foto: Wikimedia Commons/Le Miroir numéro 104, page 4

Алеје овог кварта биле су прљаве, смрдљиве, мрачне, ако не рачунамо црвене фењере који су своју светлост просипали по блату и калдрми. Убиства, туче, рањавања, то је била свакодневица у Барама. Као дивљи запад, само на југоистоку. „Блуднице“ су седеле на степеништима испред својих „канцеларија“ и показивале скривене делове тела не би ли привукле „загореле“ војнике. Нису морале много да се труде: иако их је било доста а конкуренција била јака, имале су за „обраду“ на десетине и стотине хиљада потенцијалних муштерија. Ту није важило оно: „Мала бара, пуно крокодила“. Бара је можда била мала, али је било хране за све.

Заправо је било толико проститутки да је штаб француске Источне армије морао да их стави под свој надзор, а због ширења полних болести да уведе обавезне лекарске прегледе. То сигурно није имало неки посебан учинак. Закључак је то који се може извести из чињенице да су све ондашње савезничке новине биле крцате огласима у којима су лекари нудили своје услуге, а надрилекари чудотворне лекове које, ево, само треба да попијеш и херпес нестаје, сифилис нестаје, све нестаје.

(ВИДЕО) У ЊЕГА ЈЕ АРКАН ГЛЕДАО КАО У БОГА: Док је он свирао Цеца му је држала микрофон, а Жељко без даха слушао!

Нећете веровати, али чини се да Срба међу редовним посетиоцама „блудничница“ није било. Хоћемо да кажемо, ишли су Срби али не у великом броју. Разлог? Сујеверје које се тада појавило. Наиме, Срби су веровали да жена у рату значи несрећу и да се свако петљање са њима, а посебно са проституткама, завршава смрћу у борби. Притом смо само ми у том тренутку били без отаџбине, која беше окупирана; нико није хтео да баксузира и да ризикује да до повратка никада не дође. Такво је барем мишљење важило међу обичним војницима. Официри су друга ствар. Они се, по свему судећи, нису плашили тих празноверица.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Због петарди дете изгубило око, другом повређено лице

Младић тешко повређен у саобраћајки

(ФОТО/ВИДЕО) Талачка криза у пошти у Украјини: Заробљено 11 људи, од тога двоје деце

У Обреновцу пронађено још 100 буради са опасним отпадом

Извор: Телеграф

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
29°
Sat
31°
Sun
30°
Mon
26°
Tue