Youtube
Регион

(ФОТО) Код Скопља откривена масовна гробница: Она крије више од 200 скелета и језив узрок њихове смрти

У древном археолошком налазишту и античко-римском граду Цолониа Флавиа Сцупи, близу села Бардовци и Злокућани, отворена је изложба под називом „Једна слика тамне стране Римске историје, Скупи – гробница за масовно сахрањивање“.

ШЕШЕЉ ПРВИ ПУТ ОТКРИО Ево шта ми је рекао кум Вучић кад сам се вратио из Хага

На периферији Скопља, у древном археолошком налазишту и античко-римском граду Цолониа Флавиа Сцупи, близу села Бардовци и Злокућани, откривена је масовна гробница, а скелети преко 200 убијених људи изложени су у Музеју града Скопља где је отворена језива изложба под називом „Једна слика тамне стране Римске историје, Скупи – гробница за масовно сахрањивање“.

На једном месту, онако како су били откривени, приказани су костури најмање 200 убијених људи сахрањених у масовној гробници у југоисточој некрополи локалитета Скупи.

Према начину њихове сахране, бројности, положају и испреплетености костију појединачних скелета, поготово екстремитета, може се закључити да их је већина
страдала насилном смрћу, а потом су бачени у заједничку гробницу.

Стручњаци Музеја града Скопља, Археолошког музеја Македоније и Института за судску медицину, криминалистику и медицинску дентологију кажу да се ради о веома ретком и фасцинантном открићу, јер се на прсте једне руке могу набројати овакве масовне гробнице из античко-римског периода нађене на територији Европе.

ДРАМА НА МИЉАКОВЦУ: Мушкарац убио супруга своје бивше жене, њу оставио у животу

Youtube

У масовној гробници се налази најмање 200 скелета, сви су мушког пола, старости од 15 година до 60 година, али највећи број скелета убијених људи је узрасти од 20 до 40 година.

Детаљи монструозног злостављања у Шапцу: Силовали је очух и комшија, па јој претили да ће је убити ако буде зуцнула

Youtube

Форензичари истичу да су сви они током живота били изложени насиљу, јер су на костима забележени велики трагови траумтаских повреда. На скелетима постоје и трагови који упућују на њихову могућу професију. То су трагови микростреса, јер свакодневне активности остављају трагове на нашим костима, а преко њих смо утврдили да су они били војници, истичу стручњаци.

– Највећем броју људи су биле одсечене главе, а на једном броју скелета су забележене и повреде грудног коша. Ради се о војницима који су делом били повређени у борби, па од рана умрли, а део њих су били обезглављени током саме битке.

Језиво: Ево шта се дешава са вама док спавате током операције

Youtube

Допунски треба да направимо генетско истрживање, за то имамо и кадар и опрему, али требају нам средства да купимо реагенсе, чиме би била заокружена цела ова прича. Тако ћемо тачно дознати одакле потичу ти људи, да ли баш са ових простора, или су од негде дошли, кажу из Музеја града Скопља.

У историјским читанкама се може прочитати да је Скупи древно археолошко налазиште и антички римски град Цолониа Флавиа Сцупи, удаљен 3 км северно од Скопја. Град Скупи се први пут спомиње у 3. години п.н.е. као град који су основали Дарданци, као главни град Дарданије. Скупи се брзо развијајао и постао је регионални центар који су Римљани прогласили за средиште своје Провинције.

Америка за 2018. зацртала — отргнути Балкан од Русије

Youtube

„Colonia Flavia Scupi“ је настао као војни логор, који је вероватно насељавала 5. македонска легија ( Легио В Мацедоница ) и 4. скитска легија ( Легио qуарта Сцyтхица). Скупи је заправо био војна база за освајање Дарданије и Мезије, чији су ветерани саградили овде значајно насеље, на месту некадашњег дарданског насеља.

Римљани су основали град Скупи дуж важних магистралних путева који су повезивали Егејско море са централном Европом, Тракију са Јадранским морем. Римски ветерани су овде живели у доба док је војска била смештена у насељу Скупи. После одласка војних легионара према северу, ради постављања свог логора на Дунаву, на напуштеном месту логора се населило локално становништво.

ДЕЧАК УМРО ОД МАЛИХ БОГИЊА У НИШУ, А НИЈЕ ИМАО ОСИП: Има још деце којима је живот угрожен, борба лекара је у току

Youtube

Неколико векова касније, са настанком Хришћанске Епископије, расте привредни и културни значај овог града. Иако су Скупијем харале најезде варварских Гота, током 3. и 4. века, на овом месту се развио цео град, који је једно време био седиште императора Теодосија.

ПОХОТНА НАСТАВНИЦА АНДРЕА: Муж ушао у кућу и ЗАТЕКАО ЈЕ У КРЕВЕТУ СА УЧЕНИКОМ ОД 15 ГОДИНА!

Катастрофални земљотрес 518. године је потпуно уништио град Скупи. Налазиште Скупи данас представља један од највећих римских градова Балкана, са
статусом колоније. У до сада истраженим некрополама, које потичу из периода између 1. и 4. века пронађено око 1000 гробова у југоисточном и северозападном делу налазишта, а ту је и масовна гробници у коју је бачено преко 200 лешева убијених и обезглављених војника, чији су разбацани скелети сада изложени у Музеју града Скопља.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

САД НАМ ПРЕТИ ОДМАЗДОМ ЗБОГ ЈЕРУСАЛИМА! Уводе нам санкције?

Ужасан призор у Сарајеву: Миљацка носила беживотно тело, грађани шокирани

Шефица канцеларије ЕУ на Косову ужаснута потезом Приштине

Извор: Телеграф

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
26°
28°
Tue
27°
Wed
28°
Thu
29°
Fri