Фото: Друштво за заштиту и проучавање птица Србије, Facebook
Друштво Србија

(ФОТО) ЈЕЗИВЕ СЛИКЕ ИЗ СРБИЈЕ! ПОМОР ЖИВОТИЊА ЗБОГ ПШЕНИЦЕ? Грађани у страху питају шта чека људе?

(ХОТ ФОТО) ШОК! Скинула се и Слобода Мићаловић, ГОЛЕ ГРУДИ ЗА МЕДАЉУ!

Отров на њиви крај Вршца усмртио је више од 70 животиња, махом птица. Како многи сумњају, оне су угинуле због третирања зрна пшенице забрањеним инсектицидом карбофураном, међутим доказа за то још нема. Оно што грађане и даље брине и што се многи питају јесте – ако су животиње умрле због отровне пшенице, како онда на њу реагују људи?

Основ за сумњу чланова Друштву за заштиту и проучавање птица који су први алармирали јавност у вези са тим пре две недеље јесте то што су на земљи поред лешева пронађена зрна пшенице пребојена у розе.

НЕДОПУСТИВО! Учитељ држао девојчицу која плаче, док је учитељица све то снимала, разлог НЕВЕРОВАТАН!

Професорка Драгица Бркић са Пољопривредног факултета у Београду, међутим, сумња да је карбофуран узрок тровања животиња.

– Он се не користи већ седам, осам година, а и док се користио, њиме је третирано само семе кукуруза и шећерне репице, а пшеница никада – каже она.

Са друге стране, још се не зна шта је тачно узрок помора толиких птица и других животиња код Вршца, а оно што је сигурно то је да су њихови лешеви пронађени средином октобра, а помор се наставио и у наредним данима.

(ФОТО) Кукамо како нам лекари одлазе, а огласи за рад у Немачкој налазе се и на сајту НСЗ

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије (ЏППС) издало је саопштење, и објавило информацију на својој Фејсбук страници, уз фотографије животињских лешева. Лешеви 55 голубова, шест гугутки, зебе, шест коза и мачке пронађени су половином октобра, а оправдана је бојазан да ће у наредним данима бити још угинућа.

Понедељак доноси чисто зло грађанима Србије: Нагла промена температуре, а то значи само једно!

Према речима мештана страдао је и фазан, а део лешева птица и других животиња током ноћи однеле су друге животиње.

– Сумња се да је узрок тровања семе пшенице са оближње њиве које је, врло вероватно, противзаконито третирано карбофураном. На целој површини њиве јасно се уочавају зрна пшенице розе боје – карактеристичне за фурадан – рекао је Драженко Рајковић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Pomor u Vršcu se nastavlja: danas je stradalo celo jato čvoraka 😦 Na njivi na kojoj je već stradalo oko 70 ptica ostalo…

Posted by Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije on Friday, 26 October 2018

Министар Недимовић: Узети узорци, анализе у току

Анализе материјала узетих са места где су птице и друге животиње угинуле, а за које се сумња да су отроване неким пестицидом или инсектицидом пошто су појеле тиме третирано семе, у току су, што потврђује Бранисалв Недимовић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Он каже да државна референтна лабораторија тренутно испитује узорке материјала коији су узети на месту где се све то догодило.

КАДА НАМ СТИЖЕ КРАЈ СВЕТА И КАКО ЋЕМО СТАРИТИ ЗА ПАР СЕКУНДИ? Ово су сва Вангина предвиђања! Нека уливају страх у кости!

– Лешеве не испитујемо, али те узорке да. Наша лабораторија опремљена је да обави такве врсте анализа – рекао је он и упутио нас на сектор заштите животне средине за додатне информације о испитивању лешева угинулих животиња.

Повучен из употребе јер је веома токсичан

Што се тиче карбофурана, за који многи верују да је главни кривац за помор животиња, проф. Драгица Бркић објашјава је да је карбофуран инсектицид из групе карбаматних инсектицида, који делује на штетне инсекте „системично, контактно и дигестивно“.

– Веома је токсичан орално и инхалационо за сисаре, веома токсичан за организме који живе у води и птице, посебно дивље патке, али и друге врсте птица, попут белорепе препелица, фазана, коса, јапанске препелице. Управо због ових својстава искључен је из примене у земљама Европске уније 2007. године, а произвођачи, трговци и крајњи потрошачи имали су времена да искористе направљена средства за заштиту биља на бази ове активне супстанце до краја 2008. године – објашњава др Бркић.

ПРОГОВОРИЛА ВЕРЕНИЦА ДАРКА ЛАЗИЋА! Певач трпи: Паклено би било да није СТАЛНО НА ЛЕКОВИМА!

По њеним речима, карбофуран је у нашој земљи повучен из промета пре седам, осам година.

– То значи да не би смео да се нађе ни у промету ни у примени и за његову појаву на црном тржишту одговорни су инспекција и полиција.

Карбофуран трује само у пролеће?

Ова хемикалија се користила за третирање семена кукуруза и шећерне репе, за заштиту од штетних инсеката, каже наша саговорница и додаје да у том случају до тровања птица може доћи ако се птице хране третираним семеном, или се хране тек изниклим младим биљкама.

– Према томе, до тровања птица, под условом да је семе третирано препаратом на бази карбофурана, може доћи само у пролеће кад се ове биљне културе сеју, свакако не у јесен или неко друго доба године – каже она.

Најчешће криве карбофуран

Професорка Бркић каже да се код нас најчешће тврди како је управо карбофуран узрочник помора птица, међутим, није увек тако.

(ВИДЕО) ТРСТ ПОД ОПСАДОМ ПОЛИЦИЈЕ: Неофашисти и антифашисти на пар стотина метара раздаљине

– Наглашавам да је хемијска лабораторија Катедре за пестициде, Института за фитомедицину, Пољопривредног факултета Универзитета у Београду, овог пролећа радила анализе вољки угинулих птица и да нису нађени остаци карбофурана, што говори у прилог чињеници да свако тровање птица није последица тровања карбофураном, као што се то код нас најчешће тврди – навела је она.

Утицај на људе

Према њеним речима, карбофуран није имао дозволу за примену на пшеници, тако да се њиме није третирало семе пшенице, већ семе кукуруза и шећерне репе.

(ВИДЕО) НОВАК ДОБИО БОРБУ ТИТАНА У ПАРИЗУ: Ђоковић после драме срушио Федерера у спектакуларном полуфиналу!

– Ипак, због изражене токсичности карбофурана, он више није у примени, тако да не постоји ни теоријска шанса да сада дође до тровања људи. Док се користио и о томе се, наравно, водило рачуна. Од третирања семена до употребе новог зрна кукуруза прође довољно времена да се карбофуран разгради, тако да није представљао ни тада ризик по здравље људи – навела је проф. Бркић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ХУМАНОСТ ДАРКА ЛАЗИЋА НИКО НЕЋЕ ЗАБОРАВИТИ: Несрећа га је спречила да помогне девојчици оболелој од тумора, али је певач ипак имао план Б!

СЕВЕРНА КОРЕЈА СЕ ПОНОВО РАЗМАХАЛА НУКЛЕАРНИМ РАКЕТАМА: Укините санкције или …

(ВИДЕО) ХАОС У ЗАГРЕБУ! БЛОКИРАЛИ ГРАД ЗБОГ ШЛЕПЕРА СА СРПСКИМ ТАБЛАМА! Полиција сече кров, вади кесе из њега! Приведени Србин и два Црногорца!

ШОКАНТНО ОТКРИЋЕ „ЏЕРУЗАЛЕМ ПОСТА“: Јеврејска држава рођена у Србији?!

ДРАМА НА АУТО-ПУТУ КОД ШИМАНОВАЦА: Ватра прогутала аутомобил!

ЗАШТО ЈЕ ЛЕГИЈА УЗЕО ЖЕНИНО ПРЕЗИМЕ? Ову интимну тајну команданта Црвених беретки сигурно нисте знали!

kurir.rs

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
22°
27°
Thu
28°
Fri
30°
Sat
31°
Sun