Друштво Србија

Формиран Савет за сузбијање насиља у породици

Оснивање Савета за сузбијање насиља у породици предвиђено је Законом о спречавању насиља у породици, који је на предлог Министарства правде Народна скупштина Србије усвојила у новембру 2016. године, а чија је примена почела 1. јуна ове године.

Влада Србије је основала Савет за сузбијање насиља у породици, а прва седница Савета се очекује наредне седмице.

Фото: Министарство правде

Министарка правде Нела Кубуровић која је члан тог савета, у изјави за Танјуг каже да је оснивање Савета предвиђено Законом о спречавању насиља у породици, који је на предлог Министарства правде Народна скупштина Србије усвојила у новембру 2016, а чија је примена почела 1. јуна ове године.

Она је истакла да оснивање Савета није изнуђено трагичним догађајима који су се догодили у последњих неколико дана, већ је његово оснивање предвиђено поменутим законом.

„Морали смо да сачекамо формирање Владе у пуном мандату, како бисмо основали овај савет“, напоменула је Кубуровић.

Поред ње, чланови Савета су министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар рада Зоран Ђорђевић и министарка без портфеља Славице Ђукић Дејановић, као и представници установа надлежних за примену закона о спречавању насиља у породици.

Савет може, по потреби, да укључи у рад и представнике научних и других стручних институција и удружења чија је делатност повезана са заштитом од насиља у породици.

Према речима министарке, циљ Савета је да прати примену Закона о спречавању насиља у породици и да благовремено отклони недостатке и недоумице које се јаве у пракси.

Такође, како је додала, Савет треба да побољшава координисање и делотворност надлежних институција у борби против породичног насиља, што је био до сада највећи недостатак система приликом поступања државних органа у оваквим случајевима.

У прилог томе, нажалост, говоре и немили случајеви, где су своје животе изгубиле две жене и једно дете у центрима за социјални рад, рекла је Кубуровићева.

„Савет који ће пратити спровођење Закона о спречавању насиља у породици, на својој првој седници, која се очекује током наредне седмице, разматраће начине на које ће се реализовати мере о којима смо Стефановић, Ђорђевић и ја говорили на конференцији за медије, одржаној након трагичног убиства мајке и детета у Центру за социјални рад у Раковици“, напоменула је Кубуровићева.

Она је истакла да смо доношењем новог Закона о спречавању насиља у породици добили јак законски оквир за поступање надлежних институција у случајевима породичног насиља.

„Сада цео систем мора да, спровођењем овог закона, јача своју координацију, као и одговорност како надлежних државних органа тако и сваког појединца, како бисмо трагичне случајеве успели да предупредимо или смањимо на најмањи могући ниво“, нагласила је министарка правде.

 

 

Извор: РТС

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
25°
25°
Mon
25°
Tue
24°
Wed
18°
Thu