Танјуг
Uncategorized

Фондација „Тијана Јурић“ предала парламенту потписе грађана

Представници Фондације "Тијана Јурић" предали су Скупштини Србије 158.460 потписа грађана, прикупљених у оквиру народне иницијативе за увођење казне доживотног затвора за убиство детета, малолетника или трудне жене, а оснивач фондације Игор Јурић је сигуран да ће парламент подржати ту иницијативу.

Народна иницијатива одржана је у више од 40 градова у Србији од 23. до 29. октобра, а број прикупљених потписа вишеструко је премашио 30.000, неопходних за улазак у скупштинску процедуру.

„Сигуран сам да не сме да се зажмури на вољу грађана, на жељу да се наша деца заштите на бољи начин, да можемо, сви родитељи, да мирније спавамо ако нам дете можда касни из града“, рекао је Јурић новинарима након што су потписи предати парламенту упаковани у кутије на којима је писало „Доживотни затвор за убице деце“.

(ВИДЕО) НОВА ТУЧА У ШКОЛИ У ТУЗИМА: После масовног обрачуна црногорских и албанских ђака, отац ударио наставника!

Истиче да Србија нема времена да чека, да је ово круцијални проблем друштва који морају да решавају стручни људи, да је предаја потписа само прво полувреме, те да се сада чека да се види како ће реаговати посланици.

„Сигуран сам да ће овај предлог измена Кривичног законика врло брзо бити у скупштинској процедури. То очекујем“, рекао је Јурић.

(ВИДЕО) Снимак спектакуларног хапшења за убиство Шкрбића: Погледајте како је пао Буха

Подсетио је да је Фондација 3. маја предала предлог председници парламента, те да је тада рекао да се неће чекати у недоглед, тако да је почело сакупљање потписа.

Каже и да самим тим што је предлог предат не значи да га Скупштина мора усвојити, али да је он оптимиста да брзо бити усвојен.

(ВИДЕО) ПОЛА ВЕКА ЖИВЕЛИ ИЗОЛОВАНИ У ДИВЉИНИ СИБИРА: Нису знали да је био Други светски рат, а желели су само ЈЕДНУ СТВАР!

Поводом критика појединих правника на решење о доживотном затвору, Јурић каже да је управо стручна јавност ту да се суоче аргументи.

„Ако погледамо статистику која каже да је од 35 затвореника који су тренутно осуђени на максималну казну, а имају могућност условног отпуста и вероватно имају велику шансу да после две трећине казне изађу из затвора, то нас све опомиње да морамо нешто да радимо“, рекао је Јурић.

Навео је и да су у 90 одсто случајева ти људи повратници, те истиче да
у великом броју европских земаља постоји доживотна казна.

„Зашто ми да мислимо да су наша деца безбеднија од друге деце и зашто ми да мање вреднујемо нашу децу? Уколико су друге земље увиделе да таква казна мора да постоји у данашње време, то је управо разлог да тако нешто заживи код нас“, каже Јурић.

Навео је да се инцијатива Фондације базирала на децу и немоћне жене, између осталог труднице, те да наравно постоје и други злочини који треба да се кажњавају доживотном казном.

„То је нешто што остављамо Министарству правде. Ми нити имамо довољно капацитета да бисмо обухватили све казне и злочине које би требало да се казне доживотном казном, ту је Министарство правде, нека доради закон“, каже Јурић који је захвалио медијима на подршци и поручио да смо сви заједно ту да мењамо друштво које није најбезбедније за нашу децу.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Вучић половином децембра у Москви

(ВИДЕО) НОВА ТУЧА У ШКОЛИ У ТУЗИМА: После масовног обрачуна црногорских и албанских ђака, отац ударио наставника!

ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ УБИСТВА ГРАЂЕВИНСКОГ ИНВЕСТИТОРА: БРУТАЛНО ГА ПРЕТУКЛИ ПАЛИЦАМА, КРВИ БИЛО НА СВЕ СТРАНЕ

Он је био „Плава звер“, човек кога се и Хитлер плашио (ВИДЕО)

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
29°
28°
Wed
29°
Thu
30°
Fri
31°
Sat