Foto: Public
Економија Србија

Фолксваген долази у Шумадију?

Како преносе Новости, фолксваген би требало да отвори фабрику класичних аутомобила у Шумадији, а врло вероватно је да ће се ту израђивати и аутомобили на електрични погон.

(ЕКСКЛУЗИВНО) ПРВЕ ФОТКЕ ЧАБЕ ДЕРА У ЛИСИЦАМА: Ево како су специјалци савладали окорелог убицу!

Вучић је јутрос у Дневнику РТС казао да и даље чека крај априла и одлуку једног од највећих европских и светских предузећа о томе да ли ће да инвестирају у Србију, а ДВ подсећа да је српски председник већ у више наврата помињао да би то била „највећа, најважнија и најмоћнија“ инвестиција за целу земљу.

Наводи се да име компаније до сада није поменуо, али је зато почетком фебруара навео да је „Србија тренутно број један у преговорима у односу на друге две земље, чланице ЕУ из централне и источне Европе“ и објаснио да „ако би се то догодило, БДП Србије за годину дана скочио у невероватном проценту“ и износио би „негде око четири и по милијарде евра“.

(ВИДЕО) Вучић одговорио грађанима: Србија ће се борити за Косовo

ДВ поставља питање да ли је реч о немачком „Фолксвагену“? Наводи се да би Управни одбор тог аутомобилског гиганта наводно ускоро требало да донесе одлуку о изградњи нове фабрике у којој би истовремено требало да се производи више различитих модела и да у ауто-концерну то зову „Мехрмаркенфабрик“.

Наводи се да су о свему томе штуро писали и немачки медији, помињући само да је реч о „источној Европи“.

МИСТЕРИЈА УБИСТВА МЛАДИЋА ИЗ СОМБОРА Исповест Небојшиног кума: Причали смо тог дана, ништа није слутило на неки проблем

ДВ преноси да медији у Бугарској увелико пишу о томе, наводећи притом још неке детаље: фабрика би требало да почне са радом 2023. године, а производила би 300.000 аутомобила годишње – пет модела „Фолксвагена“, „шкоде“ и „СЕАТ“-а. Према информацијама бугарских медија, првобитно су, наводно, у игри биле Бугарска, Румунија, Србија, Турска, а можда и Северна Македонија, али тврде да је у овом тренутку фаворит Бугарска.

Наводи се да је на више дописа које је редакција ДВ на бугарском упутила у седиште „Фолксвагена“ са питањима када се очекује одлука и који су оквирни услови које тај концерн поставља, одговорено је да „одлука још није донета“ и да ће их „одмах обавестити кад нешто буде званично“.

„Волео бих да се то догоди, али, наравно, Бугарска је у оштрој конкуренцији са својим суседима“, каже за ДВ председник Немачко-бугарске индустријско-трговинске коморе (ГБИТК) Митко Василев.

ЛЕКАРИ СЕ НЕ ОДВАЈАЈУ ОД ВОДИТЕЉКЕ! Деа Ђурђевић поново ОПЕРИСАНА! Младен Мијатовић открио непознате детаље!

Foto: VW

ФИРЕР ПОДРЖАО СЕРГЕЈА И ЂИЛАСОВУ ЕКИПУ: Коначно остварују мој програм!

Он наводи да је реч о инвестицији од 1,4 милијарде евра, где ће бити запослено око 5.000 радника плус 650 инжењера, а све то на површини од 400.000 квадратних метара.

„Бугарска је понудила две локације – зону Кремиковци код Софије и индустријску зону Раковски код Пловдива. Бугарска има предност јер је чланица Европске уније, ситуација овде је мирна, а економски односи су чудесни“, наглашава Василев.

ДВ наводи да је трговина између Немачке и Бугарске порасла у 2018. у односу на претходну годину за више од десет одсто и износи 8,266 милијарди евра. Наводи се да то јесте апсолутни рекорд, али и тај податак засењује чињеница да је Бугарска у прошлој години имала позитиван биланс у трговини са Немачком од око 320 милиона евра.

СУЛУД ЗАХТЕВ! У СРБИЈИ ЗАБРАНИТИ КРИТИКУ НАТО: Није случајно што то траже НВО и то на 20-ту годишњицу агресије!

„Одлука ће бити донета на основу скупа различитих фактора, а није без значаја ни то какву ће помоћ понудити држава за ту, за бугарске услове, гигантску инвестицију. Сигуран сам да ће бугарска страна учинити све да обезбеди добре услове. Наравно, ми морамо да гледамо на све то и из позиције чланице Европске уније. Ту чињеницу морамо узети у обзир. Није добро кршити правила ЕУ само да би дошла компанија Икс или Ипсилон“, каже Василев.

ДВ подсећа да Србија, међутим, није чланица ЕУ, а Василев оцењује да би „то такође требало узети у обзир“.

Хапшење у „Саобраћајном институту ЦИП“ Београд, осумњичени за намештање изградње јефтиних станова

„Србија није чланица и можда правила о додели државне помоћи за њу неће бити толико строга. Србија такође може да искористи чињеницу да има споразум о бесцаринској трговини са Русијом, али мислим да се то не односи у толикој мери на аутомобиле. Све су то детаљи који ће морати да буду размотрени, закључује председник Немачко-бугарске коморе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ЛУКА ЈЕ ПЕТ ГОДИНА У ГРОБУ, А ЊЕГОВ УБИЦА МАРКО МИЛИЋЕВ ЈЕ ОД ЈУЧЕ СЛОБОДАН ЧОВЕК И СЕЛИ СЕ У АМЕРИКУ!

ЧЕТИРИ ДАМЕ СУ МЕ МОЛИЛЕ ДА ГА СМЕНИМ Председник открио детаље о случају Милутина Јеличића: У СНС су биле две струје, једна је превагнула, сачекајмо шта ће рећи надлежни органи

УХАПШЕН ЧАБА ДЕР: Ево где се крио БРУТАЛНИ убица са Бановог брда! СРБИЈА ЋЕ ТРАЖИТИ ИЗРУЧЕЊЕ!

ОД СИТНОГ ЛОПОВА ДО ПЛАЋЕНОГ УБИЦЕ: Ево ко је Чаба Дер који је синоћ ухапшен! Детаљи из дебелог досијеа овог хладнокрвног плаћеника ШОКИРАЛИ СУ СРБИЈУ!

ДОШАО ЈЕ У СОБУ И МРТАВ ХЛАДАН МИ РЕКАО: ЈА САМ УБИО ДЕЦУ! Огласила се мајка малишана које је отац бацио са балкона! ЕВО ШТА СЕ ДЕШАВАЛО КОБНОГ ЈУТРА!

извор: Kurir/Novosti

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
13°
11°
Wed
13°
Thu
15°
Fri
17°
Sat