Printscreen
Америка Свет

ФБИ решио 4.000 година стару мистерију египатске мумије

Када су решили да се позабаве мумифицирамном главом из Египта, која је изазвала велику пажњу јавности, истраживачи бостонског Музеја финих уметности и Харвард Универзитета нису били сигурни да ли се пред њима налазе остаци мушке или женске особе.

(ФОТО) СВЕ ТАЈНЕ РАТКА МЛАДИЋА: Никада није крочио ногом у касарну у Топчидеру, нити у објекат „Караш“

Када су решили да се позабаве мумифицирамном главом из Египта, која је изазвала велику пажњу јавности, истраживачи бостонског Музеја финих уметности и Харвард Универзитета нису били сигурни да ли се пред њима налазе остаци мушке или женске особе, због чега су морали да у помоћ позову форензичаре америчког Савезног истражног бироа (ФБИ).

 То је за ФБИ био сусрет са најстаријим остацима које су морали да истраже, пише Њујорк Тајмс.

БАШ НА ВЕЛИКИ ПЕТАК: Друштвене мреже брује о ономе што се догодило у Слагалици!

Та мумифицирана глава, одвојена од тела, пронађена је у једној египатској гробници 1915. године, а научници су морали да прикупе ДНК како би открили коме глава припада.

Главу су у скривеној гробници 1915. године открили амерички археолози који су испитивали древне египатске некрополе у Деир ел Берши, око 289 километара од Каира.

Просторија, коју су научници назвали “Гробница 10а”, била је “последње одмориште” египатског племића Џахутунокт и његове супруге, наводи Њујорк тајмс, и додаје да су током њихове “дремке” дуге 4.000 година пљачкаши гробова узели сво злато и драгоцености, а мумифицирано тело без главе бацилли у угао просторије, коју су покушали да запале како би прикрили своје трагове.

РАДИЦУ МУЖ ОСТАВИО ЈЕР НИЈЕ МОГЛА ДА РАЂА, А ОНА СЕ УДАЛА ЗА ДРУГОГ И РОДИЛА МУ ЧЕТВОРО! Чудо у селу код Крагујевца

Остаци су након открића завршили у бостонском музеју, а све до 2009. године били су непознати јавности, док их музеј није изложио.

Посетиоци су били одушевљени због сусрета са мистеријом, гледајући главу са мрачним изразом лица, исцртаним обрвама и таласастом косом која је избијала из завоја.

Оно што је одувек бунило истраживаче и раднике музеја било је да ли је та глава припадала Џахутунокту или његовој жени, због чега су закључили да би једино ДНА тест могао да одреди о коме се ради.

Међутим, како је рекла кустос музеја Рита Фрид, те 2009. године није било успешних екстракција ДНА из мумија старих преко 4.000 година, а додатни проблем предсатавља и то што се при сусрету са ваздухом веома брзо деградира ДНА мумија.

(ФОТО) Зорана је терориста ОВК изрешетао са 28 метака на Косову. Последње што је изговорио: „Чувајте ми сина“, а онда се помолио Богу

Осим тога, скенером је утврђено да глави недостају јагодичне кости и део вилице, што је унело додатну недоумицу око тога ког је пола мумија.

Ранији покушаји да се добије древна ДНК или нису успели или су произвели резултате контаминиране модерним ДНК, због чега се музеј обратио ФБИ.

Никада пре тога ФБИ није радио на узорку толико старом и успех извлачења генетског материјала из мумије старе 4.000 година значио би додавање још једне моћне технике прикупљања ДНА и покретање новог начина дешифровања древне египатске прошлости.

“Нисам очекивала да ћу радити, јер је постојало уверење да није могуће извући ДНА из древних египатских мумија”, рекла је Одил Лорајл из ФБИ, пре него што су њене колеге и она успели да извуку ДНА из мумије.

ТУЖНА СУДБИНА БЈЕЛОГРЛИЋА: Комшије откривају непознате детаље о његовом животу

Џахутунокт и његова супруга владали су горњим Египтом око 2.000 године пре нове ере, а иако су зидови њихове гробнице били празни, ковчег је био ишаран прелепим хијероглифима.

Како би утврдила да ли је извукла древни ДНА или контаминирани са ДНА савремених људи, она је најпре анализирала колико су остаци оштећени и установила тешка оштећења.

Након тога је убацила податке које је добила у компјутерски софтвер који је анализирао однос хромозома на датом узорку и установила да се ради о мушкарцу.

На тај начин она је помогла да се утврди да је древни ДНА могуће извући из мумије.

ВЕЛИКА ПЛАНА НЕ ПАМТИ ОВАКВУ ТРАГЕДИЈУ: Брат и сестра умрли од туге једно за другим у само 33 дана?! Певачица умрла, њен брат се бацио под воз

Приликом њеног истраживања разрешена је још једна мистерија – вековима су археолози и историчари расправљали о томе колико су древни Египћани повезани са савременим људима из Северне Африке, ин а изненађење многих показало се да је Џахутунокт са мајчине стране био евроазијског порекла.

Како наводи Њујорк тајмс, будуће анализе древних ДНА пружаће увид у то како се различита популација селила и мешала у Египту, пре висе од једног миленијума.

Исто тако, налази докторке Лорлајл и њеног тима могу бити од користи и за будуће форензичке анализе ФБИ.

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) УБИСТВО ПРЕД КАМЕРАМА: Возач је направио фаталну грешку УПЕРИО ЈЕ ПИШТОЉ У ПОЛИЦАЈЦА!

“Испробавамо технике које би могле да нам помогну у будућности када анализирамо тешко оштећене остатке, попут изгорелих остатака”, рекла је Лорлајл.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Хитлеров портрет младе жене на аукцији, цена 60.000 евра

(ВИДЕО) БУДИ СЕ ЗМАЈ СА ИСТОКА: Овај потез Јапана није виђен још од Другог светског рата

(ВИДЕО) У ИНАТ СВИМА Новак ће овим потезом запушити уста критичарима!

Москва објавила доказе против Америке (фото)

КРИСТИНА ЈЕ РИЗИКОВАЛА ЖИВОТ ДА БИ ПОСТАЛА МАЈКА, А САДА ТО ПЛАНИРА ДА ПОНОВИ: Упознајте мајку храброст из Ужица!

СУТРА СУ ИЗБОРИ У МАЂАРСКОЈ Орбан је непобедив!

ВАТИКАНСКИ ДИПЛОМАТА УХАПШЕН ЗБОГ ДЕЧИЈЕ ПОРНОГРАФИЈЕ: Постављао ужасне слике деце и то на Божић!

Извор: Новости

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
16°
23°
Sat
26°
Sun
26°
Mon
26°
Tue