Фото А. Станковић
Економија Србија

Евро опет пада, цене не мрдају

Само јака конкуренција може да обори ценовнике. НБС од почетка године купила милијарду и 80 милиона евра. У првих девет месеци динар ојачао за 3,4 одсто.

Евро пада, а цене у продавницама не иду наниже. Да је обрнуто, осетили бисмо одмах по новчаницима сваки проценат раста курса. Овако, ни произвођачи, ни трговци, не желе да се одрекну слатког профита који им доноси јак динар.

Милојко Арсић, професор Економског факултета у Београду, истиче, за „Новости“, да је реч о општој појави на светском нивоу.

– Цене су ригидне и лакше иду нагоре, него надоле. То се догађа у свим земљама света и одавно је примећено у економији – каже Арсић. – Евентуални пад цена може да се догоди само у оним делатностима где постоји јак конкурентски притисак. Али, сви произвођачи и трговци ће покушати да избегну ту ситуацију и да то смањење трошкова искористе за раст профита. Пале су каматне стопе, пао је курс, они желе да повећају свој профит.

Арсић наводи да, ако такве околности потрају дуже времена, доћи ће до пада цена тамо где има конкуренције.

– Конкуренција је механизам који њих притиска да се одрекну дела профита, који стварају нижи трошкови. Произвођачи и трговци то прво покушавају да претворе у профит, па тек ако морају да одустану, онда ће да смање профит и умање цену.

Јак динар доноси ниску инфлацију, што економиста Љубомир Маџар сматра веома позитивним.

– На фронту цена нам ствари боље стоје него на фронту извоза и инвестирања. Јачање динара условило је стагнацију цена, то јест ниску стопу инфлације. Ту нема ништа чудно, све је предвидиво – наводи Маџар. – Ниска инфлација је боља од високе инфлације. Одавно нисмо имали овако ниске стопе инфлације, и ја сам тим презадовољан.

Понедељак ћемо, иначе дочекати са средњим курсом од 119,21 динара за евро, док је минуле недеље, 20. септембра, забележена и најнижа вредност европске валуте од 118,9 динара. Овогодишњи максимум био је 3. и 13. фебруара, када је евро по средњем курсу вредео 124,02 динара.

Како би ублажила прекомерне дневне осцилације курса, Народна банка Србије је, од почетка године до данас, купила укупно једну милијарду и 80 милиона евра на међубанкарском девизном тржишту. У истом периоду продала је 345 милиона евра. Па је од почетка године динар према евру ојачао за 3,4 одсто.

ИЗВОЗНИЦИ

За разлику од увозника, јачање домаће валуте не погодује извозницима, пошто смањује конкурентност њихових производа на страном тржишту. Једноставно речено, њима одговара слабљење домаће валуте, када за евре добијају више динара. Раст извоза значи и привредни раст, а последично и раст запослености…

Извор: Новости

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Цуцић: У школама широм Србије 400 деце миграната

Америка лансирала обавештајни сателит

Бизарно: Британски параолимпијци себи намерно сакатили удове ради медаља и новца

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
11°
18°
Sat
19°
Sun
17°
Mon
11°
Tue