Pixabay
Друштво Србија

ЕВО ЗАШТО ДЕЦА УМИРУ ОД ЕКСТАЗИЈА: Све јачи тренд употребе дрога из кућне радиности, свака таблета може имати другачији састав

У последње време примећен је тренд све веће злоупотребе ново дизајнираних дрога које се најчешће праве на бази канабиноида и амфетамина, а пре свега су популарне код млађих корисника, каже за Танјуг Милан Влаисављевић, психолог и директор Специјалне болнице за болести зависности "Вита" у Новом Саду.

ТЗВ. КОСОВО СЕ ПРИПАЈА АЛБАНИЈИ! Еди Рама прогласио уједињење! Зна се и датум!

„Посебан ризик код њих представља то што се оне углавном праве у неадекватним, кућним лабораторијама, где не постоји стандардизовани процес израде и где се лако може десити да у појединачним дозама наркотика постоје различите концентрације активне материје, а то нажалост за корисника може да прави разлику између живота и смрти. Из тих разлога конзумирање ових нових дрога јесте једна врста ‘Руског рулета’ са крајње неизесним исходом и после само једног уношења дроге“, истиче Влаисављевић.

ДИРЕКТНО ИЗ УКРАЈИНЕ: ХАОС У ВРХОВНОЈ РАДИ ОПОЗИЦИЈА ПРЕКИНУЛА ЗАСЕДАЊЕ

Навео је и да је новембар, као Месец борбе против болести зависности није прошао без губитка још једног младог живота услед узимања „екстазија“. За петнаестогодишњу С. С. из Аранђеловца, таблета ове психоактивне супстанце била је кобна, подсећа Влаисављевић и каже да је овај случај само један у „црном низу“ који опомиње и поставља јасно горуће питање „хоћемо ли дозволити да млади у људи у Србији умиру од дроге сваког дана?“.

НОВА ОПАСНОСТ ПРЕТИ СРБИМА СА КиМ! У среду ХАОС у Косовској Митровици, животи људи су у питању!

„Превенција јесте најефикаснији начин борбе против злоупотребе наркотика, али је у питању дуготрајан процес. Један или два разговора с децом не мења битно перспективу, али континуирана и дуготрајна припрема младих на ову врсту изазова одрастања даје резултате“ поручује директор болнице „Вита“.

(ВИДЕО) РАМА: WHAT THE F*CK! Албански премијер јавно ПСОВАО док је говорио о Србији, па му се сад и његови Албанци смеју!

Иначе, резултати истраживања ове болнице показују да млади данас одрастају у ризичном окружењу. На ово упућују подаци да чак 74 одсто младих од 15-30 година познаје некога у свом непосредном окружењу ко користи наркотике, а да је 59 одсто њих била директно и понуђена са неком супстанцом. Око 29 одсто младих од 15-30 година је имало искуство са дрогом. С друге стране, и даље су присутне бројне предрасуде и заблуде попут оправдавања поделе на „лаке и тешке“ дроге код 2/3 младих или идеје да се дрога може узимати контролисано и у посебним условима код висе од 35 одсто испитаних.

АЛЕКСАНДАР ИЗАШАО НА МИНУТ, А ИВАНА ЈЕ УЗЕЛА БЕБУ И БАЦИЛА ЈЕ СА ТЕРАСЕ! ХТЕЛА ДА СКОЧИ ЗА ЊОМ! Откривени језиви детаљи чедоморства у Лесковцу!

БРУТАЛНО УБИСТВО У ВАЉЕВСКОМ ЗАТВОРУ! Осуђеник К. Ј. (17) СЛОМЉЕНОМ КАШИКОМ УБО У ВРАТ цимера у болничкој соби!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Вучић вечерас на РТС о убиству Оливера Ивановића и о Милану Радојичићу

(ВИДЕО) ХРВАТ БИО НА ОСТРВУ СМРТИ ГДЕ ЈЕ УБИЈЕН АМЕРИКАНАЦ И ПРЕЖИВЕО: То су километри џунгле, крокодили, најотровније змије, одатле се нико жив не враћа! Право је чудо како опстаје то племе!

Лазански: „Чамчићима“ на Керчки мост, каква глупост

СЕКРЕТАРИЦИ ПОКОЈНОГ ОЛИВЕРА ПРИТВОР ОД 48 САТИ: Силвана се јавила док су је водили ка Приштини и тражила адвоката, а онда су изгубили контакт са њом!

Украјинска провокација би могла да изазове и прави рат

Милан Радојичић на саслушању у српској полицији поводом истраге убиства Оливера Ивановића!

Курир/Танјуг

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
25°
Mon
29°
Tue
29°
Wed
29°
Thu