Foto Tanjug, S.Radovanović
Политика Србија

Ево шта су Дачић и Дмитров изјавили након састанка у Нишу

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да се безбедносна сазнања до којих је досла Србија не односе на македонску владу, већ на безбедносни сектор, уз уплитање страног фактора

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да се безбедносна сазнања до којих је досла Србија не односе на македонску владу, већ на безбедносни сектор, уз уплитање страног фактора.

Дачић је рекао да је састанак са македонским колегом Николом Димитровим био конструктиван и отворен и додао да му је пренео безбедносна сазнања српских контраобавештајних служби.

„Наша сазнања су изазвала нашу реакцију да смо желели да избегнемо могућност да настане трајна штета у нашим односима у смислу да Србија буде оптужена за изазивање немира и за дестабилизацију Македоније“, рекао је Дачић новинарима у Нишу.

Он је нагласио да су Србија и Македонија пријатељи, да треба тако и да остане, те да треба да се сачувају од тога да буду колатерална штета глобалних међународних односа.

Дачић је поновио да се особље амбасаде Србије вратило у Скопље а да ће се амбасадор вратити 31. августа и одмах затражити пријем код председника владе Зорана Заева те да ће се наставити комуникација о свим отвореним питањима.

Он је нагласио да је Димитрову указао на сазнања српских безбедносних служби.

Одговарајући на питања новинара, он је прецизирао да се сазнања српских безбедносних служби не односе на македонску владу или неко конкретно министарство у Скопљу, већ на безбедносни сектор.

„Наравно, у свему томе уз учешће страног фактора. Могу да вам кажем који је то страни фактор, али нећу. Овде је реч да се то више не дешава, да не будемо колатерална штета глобалних међународних односа“, рекао је Дачић и поновио да Србија не жели да буде оптужена или се спомиње негативан утицај Србије на унутрашња дешавања у Македонији.

Димитров: У обавештајне активности није уплетена наша влада

Шеф македонске дипломатије Никола Димитров изјавио је данас да у обавештајне активности због којих је Србија повукла своје дипломате из Скопља на консултације, није била уплетена македонска влада.

Он је, након састанка са српским колегом Ивицом Дачићем у Нишу, рекао да се Македонија залаже да регион иде напред, да се радују успеху Србије, те да је убеђен да се и Србија радује када Македонија има успех.

„Обавештајна активност је деликатна активност, али је важно да није уплетена македонска влада. Ми градимо заједничку будућност, а то је европска будућност“, рекао је Димитров.

Он је подсетио да је Македонија недавно имала политичку кризу и да су ту кризу искористили као нову шансу да се иде напред, тако да очекује да ће и резултат ове кризе бити бољи односи са Србијом.

Упитан како ће се Македонија односити према питању пријема Косова у UNESCO, он је рекао да је то важно питање за Македонију, Србију, али и целу Европу.

„Македонија је мултиетничко друштво и морамо бити пажљиви када доносимо одлуке. Сигурно је само да ће свака одлука бити у интересу Македоније“, нагласио је Димитров.

Он је додао да одлука Македоније неће бити та која ће превагнути и да је циљ да се потенцира на томе да нема ни губитника ни победника у региону, већ да цео регион иде напред.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

МАТИЈА БЕЋКОВИЋ: Хоће ли оне који нису признали Косово да истерају из ЕУ, кад Србију не примају због тога?

ШЕШЕЉ: Зачепићу нос и гласати за ЕУ

УЖАС У ПРИБОЈУ: Кикинђанин у подрум намамио дечака (9) и ОБЉУБИО ГА

Кинези и Пољаци у трци за „Икарбус“

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
26°
29°
Tue
31°
Wed
30°
Thu
26°
Fri