Православље Србија

Ево шта неудате девојке треба да ураде на Велики петак!

Православни хришћани обележавају Велики петак у знак сећања на дан када је Исус Христос распет на крсту на Голготи. Сматра се најтужнијим даном хришћанства и на тај дан се не служи литургија у црквама, осим ако се поклопи са Благовестима. Такође, од Великог четвртка до Ускрса не оглашавају се звона на црквама, јер су она у православној цркви знак радости.

У неким деловима Србије верује се да ће девојке које на данашњи дан украду цвеће из црквене порте и ставе га под јастук у ноћи уочи Велике суботе сањати свог будућег мужа.

Легенда о дубу Марка Краљевића у Скопљу – кад се ишчупа ослободиће се Стара Србија!

На Велики петак се у храмовима износи плаштаница на посебно украшен сто који симболише гроб Христов, испред олтара. У неким нашим крајевима, обичај је да се верници после целивања плаштанице, провлаче испод стола на који је положена плаштаница. По народном веровању приликом провлачења, треба се помолити Богу и помислити неку лепу жељу, и та жеља ће бити испуњена.

ОВО ВЕРОВАТНО НИСТЕ ЗНАЛИ – Један српски град је био већи од Лондона!
За хришћане ово је дан велике жалости, те се обележава строгим постом, уздржавањем од било каквог весеља и прослава, а такође у народној традицији је да се тог дана не раде послови у пољу и у кући. Једино што се ради јесте фарбање ускршњих јаја и то по правилу црвеном бојом која симболише проливену крв Христову.
Христос је васкрсењем сјединио земаљски свет и рај, а у рај пре свих других примио покајаног разбојника, дајући свима нама наду да наше живљење у покајању није узалудно. Угледајући се на Христа, на овај дан опростимо онима који су се о нас огрешили, ако су се за то искрено покајали. Овога дана, као и на свако црвено слово, строго су забрањени радови у кући. Међутим, у неким крајевима Србије људи верују да се воће најбоље калеми баш овог дана јер се “прими све што се тог дана накалеми”.

ДЕТАЉИ НОЋАШЊЕГ КРВАВОГ ПИРА У БЕОГРАДСКОМ ХОСТЕЛУ: Рус избоден ножем, бори се за живот, полиција трага за нападачима

Такође се верује да на Велики петак не треба јести коприве, најстроже је забрањено пити вино, јер оно представља невино проливену крв Исуса Христа. У неким крајевима, људи су ујутру доносили воду са језера, како би се сви укућани умили водом, јер постоји веровање да ће то умивање однети све болести из тела. У стара времена девојчицама су родитељи под врбом на Велики петак везивали косу, како би брзо расла.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

КИНА УДАРИЛА У СРЦЕ АМЕРИЧКЕ ЕКОНОМИЈЕ: Ево зашто је један потез Пекинга толико заболео Вашингтон!

ДЕЛИЈЕ И ГРОБАРИ ПРЕТЕ ХАОСОМ: Уместо да спречи могуће нереде, Суперлига као да призива ужас!

Хоће ли вербални рат између Русије и НАТО-а постати прави

ХОРОР НА ВОЖДОВЦУ: Пуцао себи у главу насред ходника зграде!

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
15°
21°
Fri
23°
Sat
26°
Sun
22°
Mon