Foto: Public
Регион

ЕВО ШТА ЈЕ МИЛО СМИСЛИО! ОВО СУ ДЕТАЉИ МРАЧНОГ СЦЕНАРИЈА којим Црна Гора креће у ОТИМАЊЕ СРПСКИХ СВЕТИЊА!

Закон о слободи вероисповести касно увече је објављен на сајту Владе Црне Горе, а ујутру га је објавила Венецијанска комисија, која је једно од тела Савета Европе. Ово сведочи о томе да су свему претходиле припреме, а можда и неки синхронизовани рад

Митрополија црногорско-приморска оформила је правни тим који намерава да спречи усвајање Закона о слободи вероисповести, којим се покушава отимачина имовине Српске православне цркве у Црној Гори.

Вучић: Сусрета у Паризу неће бити, то је скоро сигурно

ПУЦЊАВА У НОВОМ БЕОГРАДУ: У Улици Џона Кенедија мушкарац (30) рањен у шаку!

Један од чланова је др Владимир Лепосавић, који је специјализирао у области међународних људских права на Правном факултету у Вашингтону, а докторирао је у Београду бавећи се заштитом етничких, верских и језичких права мањина.

Овај млади стручњак за Спутњик каже да није потребно бити правни експерт, да би се схватило на чему власт Мила Ђукановића ради.

– Чак су и комунистичке уредбе о национализацији биле праведније, јер су се односиле на све, а овај Закон погађа искључиво Српску Православну Цркву, која треба да докаже да је пре 1918. била власник своје имовине, али нам из њега није јасно ни како то да докажемо. Чак ни то – каже Лепосавић.

– Не помиње се поступак, не помиње се суд, не помиње се процедура доказивања. Овај Закон би заправо требало да омогући управном органу да, не у судском, већ у управном поступку, који је окрњен и мрачан, омогући органу управе, дакле Министарству, а не суду, да попише имовину и изврши препис права власништва – објашњава Лепосавић.

ДЕА ЂУРЂЕВИЋ ПОСЛЕ 5 МЕСЕЦИ ПОНОВО ВОДИ ЈУТАРЊИ! Сарапа није могао да издржи, заплакао уживо пред камерама, а онда му је водитељка рекла ЈАКУ ствар и сви су ЗАНЕМЕЛИ (ВИДЕО)

Зашто Борис Малагурски крије оца?

Саговорник Спутњика додаје да је једино што је познато – ставка о брзом пописивању црквене имовине, а, пошто других процесних правила нема, сигурно је да Закон не може да опстане, јер такав пример не постоји нигде у свету.

Лепосавић подсећа да Црна Гора, као и све земље на овим просторима, има Закон о својинско-правним односима, који је преписиван из немачког и аустријског грађанског законика, који баштини римску правну традицију. Дакле, реч је о законима који владају две хиљаде година. Тај закон прописује шта се ради када неко сматра да му припада право својине на неком објекту.

– Тако је држава у последњих неколико година тужила епархије због права власништва над појединим храмовима на Цетињу и у Подгорици – подсећа Лепосавић.

– Сваки спор који је до сада држава, односно, Влада Црне Горе повела против Српске православне цркве у погледу права – изгубила је. Било је потпуно јасно да нема никаквог доказа да икоме, осим епархијама и самој Цркви, припадају њени храмови. Када су видели да не могу редовним судским путем, онда је предложен Закон који не помиње редовни, нити било који судски пут одлучивања о том питању, тако да је потпуно јасно о чему се ради – каже саговорник.

Лепосавић додаје да је Влада Црне Горе већ прекршила и сопствена правила, јер је предлог усвојен без јавне дебате.

– И сам начин како је представљен јавности говори о томе да се на њему радило закулисно – каже он.

– Закон је касно увече објављен на сајту Владе, а већ ујутро објавила га је, преведеног на енглески, на свом сајту Венецијанска комисија, која је једно од тела Савета Европе. Ово сведочи о томе да су свему претходиле припреме, а можда и неки синхронизовани рад – упозорава млади стручњак.

(ВИДЕО) ПОЉАЦИ СЕ НЕ ПЛАШЕ ШИПТАРА, У СРПСКОМ МАНАСТИРУ ЗАПЕВАЛИ „ОЈ КОСОВО, КОСОВО“, А ПОТОМ И О ЛАЗАРУ И МИЛОШУ: Студенти из Варшаве, ово вам нећемо заборавити!

СИН ЂИЛАСОВОГ КУМА ПРЕДАО ЗАХТЕВЕ МАТУРАНАТА! Наследник Млађана Ђорђевића, ЧОВЕКА ЗА ПРЉАВЕ ПОСЛОВЕ бившег лидера ДС, учествује у протестима испред Министарства просвете!

– Симптоматично је и то да су представници Венецијанске комисије на разговоре о спорном Закону дошли у време државних празника, односно нерадних дана, па су представници правног тима СПЦ имали проблем да дођу до архиве и службених преводилаца. Немогуће је поверовати у толико чудних случајности, али ја ипак верујем да они не могу дати позитивно мишљење о целом тексту Закона, а сличан предлог одбили су 2015. године – подсећа он.

– Члан о одузимању имовине СПЦ као такав не може да прође, просто, то је немогуће. Ја сам сигуран у то, па макар неко и био пристрасан и у стању да потпише било какво мишљење, које би том члану дало позитиван коментар или га одобрило на неки политички начин. Коментар ће, више као политички аргумент правног типа, бити ветар у једра једној или другој страни, али он у сваком случају није крај приче – сигуран је Лепосавић.

Мишљење Венецијанске комисије биће познато 21. јуна. И ако буде негативно, рад на одбрани вредности које су нападнуте ће се наставити. Митрополија има и могућност да тужи државу пред Европским судом за људска права, јер је прекршила међународно право.

На питање Спутњика шта сами грађани могу да ураде у одбрани својих светиња, Лепосавић каже да је на празник Свете Тројице покренута петиција која ће се потписивати до Видовдана у свим градовима, односно у свим црквеним општинама.

– На челу правног тима чији сам члан ипак седи Бог који све види, а саборност народа, али и политичких представника Срба, је у овом тренутку најважнија – каже Лепосавић.

– Ово је последња станица ка потпуном брисању идентитетских основа и ка довршавању свих услова за инжењеринг стварања једног народа, што мени не би сметало да није инжињеринг уништавања другог, у овом случају, историјски првог народа. Битно је да се сви политички актери, будући или садашњи, уозбиље, да на најбољи начин схвате озбиљност ове ситуације. У овом тренутку је важно заједничко деловање, Србима је најважније да сачувају оно што им је заиста најважније – поручује Лепосавић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Русија: Дозовите се у памет — у Персијском заливу може букнути нови рат

ИСПОВЕСТ ПИЛОТА О НАТО БОМБАРДОВАЊУ: Испод нас је Приштина. Видимо како још стижу окупаторске колоне кфороваца

ОВО ЈЕ ЖРТВА МАФИЈАШКЕ ЛИКВИДАЦИЈЕ У СУРЧИНУ: Неђу Шубару званог Шуби убио син Стакленог заједно са мајком и тетком!

Опроштајно писмо мајке која је отровала, па задавила сина: Написала је само ТРИ РЕЧИ од којих ће вас проћи језа!

Најновији детаљи породичне трагедије на Бежанијској коси: Данијели се помрачио ум након губитка бебе, али то није једино што јој се десило

rs.sputniknews.com

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
28°
Fri
29°
Sat
31°
Sun
31°
Mon