pixabay.com
Занимљивости

Ево како све остављате своје личне податке на интернету, а да нисте тога ни свесни

Ако мислите да сте добро заштитили своје личне податке на интернету, размислите још једном, јер се до података може доћи на више различитих начина.

Подаци су, кажу, нова нафта. Компанијама које се баве њиховим прикупљањем и обрадом дају огромну моћ у друштву које је у све већој мери увек „на мрежи“.

Кинези приказали злочине НАТО

Уређаји прате све више наших активности, прате нас у стопу на радном месту, док се бавимо спортом, па чак и у спаваћој соби. Количина података порашће са повећавањем броја повезаних уређаја, који се ослањају на технологије вештачке интелигенције.

Технолошким компанијама подаци су кључни како би могле да нам понуде релевантна искуства, али и да побољшају производе и услуге. Међутим, подаци које им дајете или које оне траже од вас тек су мали део укупне количине података који су на располагању. Често се прикупљају без вашег знања и дозволе.

(ФОТО) РАТКО МЛАДИЋ ПИСАО ДЕЛИЈАМА: Навијачи Црвене звезде објавили оригинално писмо српског генерала!

Ево пет начина на које делите своје податке о којима вероватно нисте ни размишљали.

Кад лајкујете на Фејсбуку

Сваки пут кад кликнете на ,,лајк“ или делите садржај из разних извора на свом зиду уједно и откривате огромну количину информација о себи. Да, чак и ако сте пажљиво наместили поставке за приватност.

Истраживање спроведено на Универзитету Кембриџ показало је да приступ дигиталним записима, попут лајкова на Фејсбуку може послужити за предвиђање низа особина.

Што више лајкујете, то је прецизност предвиђања већа. Чим прикупе довољно података, оглашивачи и други заинтересовани могу да направе прилично веран психолошки профил.

Како је реч о јавно доступним подацима, мало је тога што можете предузети како бисте се заштитили. Зато пазите шта лајкујете.

Србима на Космету краду кола, краве, фрезе…

Кад инсталирате апликацију на паметном телефону

Свидело вам се то или не, више од 70 посто апликација за паметне телефоне шаље ваше приватне податке фирмама које се баве разним врстама праћења на интернету. Већина људи им то допусти кад инсталирају апликацију за Андроид или iOS.

Неке од тих дозвала су неопходне за нормално функционисање апликација.

Кад користите паметни уређај

Истраживање Норвешког потрошачког већа показало је да паметни сатови, намењени деци имају значајан сигурносни пропуст који омогућава не само праћење, већ и прислушкивање деце.

Кад се прикачите на бесплатни Wi-Fi

Ништа на овом свету није заиста бесплатно, па тако ни Wi-Fi. Није увек тако, али често се догађа да су бесплатне Wi-Fi мреже постављене управо с намером прикупљања корисничких података. А често могу бити и мета хакера.

Кад подржите политичаре

На овим просторима то још није толико изражено, али у Сједињеним Америчким Државама се од прошлих председничких избора расправља о циљаном оглашавању путем профила сачињених према подацима прикупљеним онлајн, али и захваљујући томе што су политички лидери продали своје базе података с адресама е-поште људи који су их подржали, пише Interesting Engineering, а преноси t-portal.

Извор: Н1

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО) ШОКАНТНО ПРИЗНАЊЕ ПИЛОТА ЦИА: Куле близнакиње нису срушили авиони, у питању је нешто много језивије

Лукашенко даје Србији још мигова и С-300?

Годишњица смрти Фидела Кастра

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
29°
28°
Wed
29°
Thu
30°
Fri
31°
Sat