Извор: pixabay.com
Аналитика Занимљивости

Ево како НАСА намерава да пошаље људе на Марс

НАСА је на путу за Марс, са циљем да пошаље људе на Црвену планету почетком двехиљадетридесетих. На реализацији овог великог подухвата се већ увелико ради.

Аутор: Катарина Ђукановић

Амерички председник Доналд Трамп је 21. марта ове године издао наређење Националној ваздухопловној и свемирској администрацији (НАСА) које гласи: ,,Доведите људе на Марс до 2033″. Недељу дана касније, НАСА је одговорила представљањем детаљног плана подељеног у три фазе.

НАСА већ деценијама шаље орбитере, сонде и роботе на Марс, чиме је знање о Црвеној планети драстично увећано, а стаза за будуће људске истраживаче утабана. Роботски ровер ,,Кјуриозити“ (Curiosity) је сакупио податке о радијацији на овој планети како би астронаути били безбеднији, а долазећи робот ровер ,,Марс 2020″ ће истражити доступност ресурса на Марсу, укључујући воду и кисеоник.

Наравно, постоји још много тога што можемо научити са ширењем присуства човечанства у Соларном систему: да ли је Марс некада био дом микробиолошких организама и да ли је то још увек? Може ли бити безбедно станиште за људе? Шта нас Црвена планета може научити о прошлости, садашњости и будућности наше планете?

Надовезујући се на достигнућа роботских експедиција, људски долазак на Марс проћи ће кроз три етапе, а свака ће носити све веће изазове док људи буду стизали све даље од планете Земље. НАСА ове три етапе назива: ,,Зависност од Земље“ (Earth Reliant), ,,Подручје доказивања“ (Proving Ground) и ,,Независност од Земље“ (Earth Independent).

Извор: nasa.gov

Истраживање у фази ,,Зависности од Земље“ је фокусирано на рад Међународне свемирске станице. Ова плутајућа лабораторија изложена условима микрогравитације служи као јединствени полигон за испитивање технологија, комуникација, па и самог начина живота потребних за људска путовања у далеке крајеве космоса. Астронаути на овој станици уче шта значи живети и радити у свемиру дужи временски период, а човечанство са њима учи о томе како се људско тело мења у таквим условима и шта је потребно за очување здравља астронаута.

Паралелно са тиме, НАСА (али и друге космичке агенције света, пре свих руски РОСКОСМОС) сарађује са другим привредним субјектима и приватним компанијама које се баве космичким технологијама. То значи да ће у овој фази доћи до постепене комерцијализације космичких путовања, што ће узроковати стварање здравог и стимулишућег духа конкуренције.

Извор: nasa.gov

У фази ,,Подручја доказивања“ следи серија путовања у области близу Месеца, односно у прилунарни свемир. Овде ће, у новој свемирској станици базираној у близини Месеца, бити тестиране способности за живот и рад на Марсу. Астронаути на Међународној свемирској станици су свега пар сати удаљени од Земље, међутим ово ,,Подручје доказивања“ биће данима удаљено, што ће представљати природни степеник ка Марсу који је месецима удаљен.

Како би се овако далеко путовање учинило лакшим, биће неопходно успоставити ланац свемирских станица које ће моћи да снабдевају астронауте на путу за Марс свиме што им је потребно. Један од већих изазова биће и ментално здравље астронаута. Свест о вишегодишњој затворености у некакву металну цев дубоко у тами свемира може деловати разарајуће на психу чак и ментално најстабилнијих људи. Хитни повратак на Земљу у случају да нешто пође наопако неће бити могућ. Зато НАСА већ увелико врши психолошке експерименте (нпр. HI-SEAS изолациони експеримент) којим утврђује критеријуме потребне за овакво вансеријско путовање.

Планирано је да прва од мисија у овој фази буде лансирање нове моћне НАСА ракете под називом ,,Свемирски лансирни систем“ (Space Launch System) из Свемирског центра Кенеди на Флориди. Ова ракета ће однети свемирску летелицу ,,Орион“ (без астронаута) хиљадама километара иза Месеца на путовање које ће трајати приближно три недеље (анимацију ове мисије можете погледати ОВДЕ). Потом ће следећи Орион однети посаду астронаута на слично путовање, изводећи тако најдаље људско путовање у историји.

Планирано је да у склопу ове фазе, а у току двадесетих година овог века, астронаути буду упућени на годину дана дугу мисију у дубоки свемир, чиме би се потврдила валидност процедура за живот и рад у космосу, а спремност за пут на Марс проверила.

Још један циљ фазе ,,Подручја доказивања“ биће тзв. ,,Мисија преусмерења астероида“ (Asteroid Redirect Mission). Она практично значи да ће НАСА послати роботску свемирску летелицу да ,,улови“ астероид у лету и постави га у сигурну орбиту око Месеца. Астронаути са Ориона ће потом истражити астероид, враћајући се на Земљу са узорцима. Ова дводелна мисија ће испитати са једне стране могућности за ,,свемирске шетње“ (spacewalk) и прикупљање узорака, а са друге стране соларни електрични погон који ће бити неопходан за слање залиха на Марс насељен људима (анимацију ове мисије можете погледати ОВДЕ).

Извор: nasa.gov

Коначно, уколико све ово прође успешно, на ред долази етапа ,,Независности од Земље“, изграђена на темељима свега наученог из рада Међународне свемирске станице и Подручја доказивања у дубоком свемиру. Планирано је да се до овог нивоа способности дође до почетка тридесетих година овог века.

У овој фази ће бити испитане технике приласка, спуштања и слетања на Марс, као и способности релативно самосталног опстанка људи на површини Марса – опстанка на бази експлоатације ресурса доступних на Марсу и средстава донетих са Земље. НАСА већ истражује потенцијалне зоне смештања истраживачких база будућности.

Овде је важно истаћи да су роботске истраживачке мисије већ увелико у фази ,,Независности од Земље“. Површином Марса већ годинама уназад крстаре Насини роботи и сонде, а следећи ровер-робот биће послат на Марс 2020.

Извор: nasa.gov

Марс је следећа опипљива ,,дивљина“ за људско истраживање и освајање и потребно је схватити да је то реалистичан циљ. При томе НАСА свакако није једина која гаји амбиције о слању човека на Црвену планету. Русија и Кина поседују веома напредне космонаутичке капацитете, а у игри су од недавно и приватне компаније. Спејс Икс (Space X) и Боинг су себи такође зацртали задатак слања човека на Марс, а Спејс Икс је чак датум за то достигнуће поставио веома оптимистично – за 2022.

Наравно, постоје велики изазови, чак и препреке за људски долазак на Марс, али научници широм света знају да су ти изазови и препреке решиви. Поменута бројност актера који имају исти циљ допринеће пријатељској конкуренцији од које би читаво човечанство могло да има користи, а посебно је интересантно размишљати о креативним решењима која ће овакво стање сасвим сигурно изнедрити у циљу што бржег и ефикаснијег досезања Црвене планете. Ми смо, као човечанство, у ствари већ увелико на путу да стигнемо тамо, слетимо тамо и живимо тамо.

Извор: Говори Србија

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Кинески Хуавеи представио чип ,,бржи од Епла и Самсунга“

Београдски сајам књига – Четири земље један језик

У трци за Крим Путин био бржи

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
2°
18°
Sat
18°
Sun
17°
Mon
10°
Tue