Извор: sputnik.com
Аналитика Блиски исток Свет

Ево како је изгледала сиријска операција опкољавања џихадиста код Акребата

Јединице 5. корпуса и 18. тенковске дивизије сиријске армије пробиле су изненада у среду одбрану терориста тзв. ,,Исламске државе" јужно од Итрије и ставиле знатан део њихових снага у оперативно окружење.

Аутор: Слободан Ђукић

У среду 16. августа 2017.године, јединице 5. корпуса и 18.тенковске дивизије сиријске армије пробиле су одбрану терориста Исламске државе, и успеле да ослободе знатан део територије на северо-истоку провинције Хама. Брижљиво припремљен напад је организован из рејона града Итрија, и ишао је преко местимично непроходног земљишта, у правцу града Палмира и авио-базе Тијас. Приликом наступања ка позицијама ИСИЛ, активну подршку трупама на земљи пружали су јуришни хеликоптери, као и самоходна артиљерија и вишецевни бацачи ракета.

Непосредно пред почетка напада, руски поморски ефективи распоређени у басену Средоземног мора, лансирали су неколико крстрарећих ракета по циљевима ИСИЛ у централној Сирији. Операцију је снажно подржала и руска ловачко-бомбардерска авијација.

Извор: sputnik.com

Јединице сиријске војске су брзо напредовале, тако да су већ у првој половини дана образовале ,,клин“ дубине 25km, те ослободиле велики број узвишица у брдском подручју јужно од града Итрија, и то Џебел Харекба, Тел Асфар, Духур Мамлјаха, Расм аш-Шејх, Расм ел-Умали, Сух ел-Далеџ, као и насељена места Ел-Уџ, Рада, Амша и Фасда, где су ухватиле везу са претходницама сиријских јединица које су биле распоређене у рејону града Аш-Шајр. Ударима из ваздуха и са земље уништено је 20 пикап возила са инсталираним наоружањем, а избачено је из строја око 80 терориста (од тог броја ликвидирано најмање њих 25).

Може се са великом вероватноћом констатовати да се овом изненадном операцијом, терористичка групација развијена источно од градова Хомс и Хама нашла у оперативном окружењу. Кажемо изненадном, јер се затварање обруча око ове терористичке групације очекивало нешто источније, спајањем 2 борбене групе које надиру из праваца Ел-Кадир и Сухна, што би одсекло на хиљаде терориста.

Извор: Слободан Ђукић/ govorisrbija.rs

Истворемено, јединице специјалне намене ,,Тигрови“ успеле су да заузму објекте нафтогасне инфраструктуре југозападно од насељеног места Ел Кавм, и да наставе да напредују ка граду Сухна који се налази на око 22-28km ваздушне удаљености. У напредовању кроз пустињу неутралисано је неколико ватрених тачака непријатеља, где је ликвидирано десетак терориста са противтенковским оружјем. У околини града Сухна спречен је напад веће групе терориста које су предводили 2 минирана ,,камиказа“ возила. Јединице 104. бригаде републиканске гарде су успеле да униште оба возила, и да овај напад успешно одбију без већих последица по своје војнике.

У долини реке Еуфрат, у околини града Мадан, појачана је активност терориста Исламске државе ка снагама распоређеним западно од овог града. Одласком офанзивних сиријских јединица, у првом реду батаљонско-тактичке групе састављене од ,,Тигрова“, која је хитно упућена на правац Ел Кадир – Сухна, терористи на овом простору прешлу су у инцијативу. Према последњим подацима, терористима је успело да комбинацијом самоубилачких напада у садејству са моторизованом пешадијом одбаце сиријске јединице и до 10km од града Мадан. Том приликом део сиријских снага је ухваћен на ,,спавању“, приликом чега су поједине јединице претрпеле осетне губитке у живој сили.

Извор: sputnik.com

Ипак, ти ограничени успеси не могу променити стратешко стање које намеће закључак да је судбина терориста у ,,котлу“ код Акребата запечаћена. Њихове опкољене јединице у међувремену су разбијене на неколико мањих џепова отпора који немају никакву перспективу за пружање озбиљнијег отпора и сасвим сигурно ће бити уништени у најскоријем временском периоду.

Извор: Говори Србија

Оставите коментар