Извор: wikipedia.org
Свет

ЕУ спрема санкције против Венецуеле?

ЕУ је спремна да уведе ембарго на оружје Венецуели што је увод у наметање ширег режима санкција, наводи Ројтерс позивајући се на двојицу неименованих европских дипломата.

Овакав потез ће европску политику према режиму Николаса Мадура уједначити са америчком – САД су раније ове године већ увеле ограничене санкције против Каракаса, а америчко министарство финансија је данас увело додатне санкције десеторици венецуеланских функционера.

Брисел је до сада избегавао тврђи наступ према Каракасу, међутим ово би могли бити сигурни знаци промене тона.

Извори Ројтерса наводе да ће Министарски савет ЕУ потврдити ову одлуку у понедељак, међутим истичу да је то чиста формалност – одлука је већ донета, а механизми имплементације спремни.

Шпанија дужи временски период позива на санкције против појединаца блиских венецуеланском режиму Николаса Мадура ког САД оптужују за диктатуру, међутим ЕУ је дуго била подељена поводом става о томе кога треба циљати, док је Велика Британија значајан извозник оружја у ову латиноамеричку земљу.

Неименоване дипломате су Ројтерсу рекле да су ,,прекретница“ били прошломесечни регионални избори у Венецуели на којим су Мадурови социјалисти убедљиво победили, иако је ЕУ прогнозирала лаку победу опозиције. Овакав обрт уверио је ЕУ да мора да предузме ,,тврђе мере“ за смену венецуеланског режима.

Критичари оваквог понашања, међу којим се истакао амерички филозоф Ноам Чомски, наводе да је одлука ЕУ лицемерна, као и да је ембарго на оружје мирољубивој Венецуели бесмислен док ЕУ продаје велике количине оружја Саудијској Арабији одговорној за спонзорисање џихадистичког тероризма и агресију на Јемен која је изазвала једну од најгорих хуманитарних катастрофа данашњице.

Извор: govorisrbija.rs, reuters.com

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

РУСИЈА: ,,Никад нисмо подржавали тотални ембарго против Пјонгјанга, постоје алтернативе“

,,У нужди ПОЈЕДИ НЕВЕРНИКА“ – луди босански имам

Вашингтон наредио ,,Раша Тудеј“ да се региструје као страни агент до понедељка

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
29°
30°
Wed
31°
Thu
25°
Fri
24°
Sat