Извор: pixabay.com
Америка Европа Свет

ЕУ СЕ ОГРАДИЛА ОД ХОЈТ ЈИА: ,,То су његови ставови и нису усаглашени са нама“

Изјаве Брајана Хојта Јија да Србија неће напредовати на путу ка ЕУ ако се не одрекне веза с Русијом су "његови ставови и нису усаглашени с ЕУ".

То су рекли у Бриселу извори ЕУ агенцији Бета, на питање колико, на основу онога о чему говори Хојт Ји, САД могу утицати на то да ли Србија може да се приближи чланству у ЕУ, имајући у виду да су и правни и политички оквир за то преговори о чланству ЕУ-Србија.

У европским дипломатским изворима је Бети потврђено да је и Русија на највишој дипломатској равни од ЕУ затражила објашњење тога како Вашингтон себи може приписати право да у име ЕУ одлучује о томе да ли ће или неће нека земља постати нова чланица ЕУ.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је рекао да поруке Хојт Јија представљају исти начин притиска какав су САД и ЕУ извршиле на Украјину кад се одлучивало хоће ли Кијев потписати споразум о придруживању и слободној трговини с ЕУ или задржати и тесне везе с Русијом.

Извори у Бриселу су такође казали да је и сам Хојт Ји објаснио да његова изјава да Србија „не може седети на две столице“ и да мора да се определи или за ЕУ или за савезништо с Русијом, није „ултиматум“, већ само „савет“.

Такође је предочено да је делегација Европске комисије у Београду поново истакла да ЕУ очекује да Србија до краја преговора постепено усагласи своју спољну политику с међународном и безбедносном политиком ЕУ, укључујући односе и питање санкција ЕУ Русији.

Замољени да објасне шта значи порука Хојта Јија српском председнику Александру Вучићу да „зна какве ће бити последице“ ако Србија не уважи став Вашингтона да је Косово независно и да се не сме дирати у територијални интегритет Косова, одговор је гласио да није јасно шта је под тим мислио амерички високи званичник.

У дипломатским круговима у Бриселу се оцењује да упозорења Хојта Јија могу да се разумеју и у контексу дијалога о Косову који је у Србији сазвао председник Вучић, па и изјава шефа српске дипломатије Ивице Дачића да је нужно наћи „линију разграничења“ и постојане нагодбе око српских и интереса косовских Албанаца.

Извор: Б92

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ШИПТАРСКИ СПЕЦИЈАЛНИ РАТ: наркотицима трују српску омладину на северу Косова

Трамп из Сеула позвао Северну Кореју на преговоре

Заплена оружја након претњи шиптарских терориста

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
26°
29°
Tue
31°
Wed
30°
Thu
26°
Fri