pixabay.com
Политика Србија

ЕУ СЕ ОГЛАСИЛА! ТРАЖЕ ОД ПРИШТИНЕ УКИНУ ТАКСЕ: Прекршили су ЦЕФТА споразум!

Портпаролка ЕУ Маја Коцијанчић изјавила је данас да је порука Брисела поводом косовских такси за робу из Србије "јасна и доследна" и да ЕУ "јасно очекује" од косовских власти да повуку те мере, а "обе стране" је позвала да се уздрже од провокација.

АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ: Албанске трупе кренуле ка северу Косова! Опет су узели онај глисер којим се возио Тачи по Газиводама! НЕЋЕМО ДОЗВОЛИТИ НАСИЉЕ НАД НАШИМ ГРАЂАНИМА

Портпаролка ЕУ је одбацила коментаре који стижу из Приштине, према којима је шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини „пристрасна“ и да „критикује само Косово“, „а никада Србију“, у контексту кршења споразума из оквира нормализације односа.

ВУЧИЋ О УЛТИМАТУМУ ХАРАДИНАЈА: Морамо да се спремимо за дугу и тешку борбу, пошто му НЕЗАВИСНОСТ НЕЋЕМО ПРИЗНАТИ!

„Реакција косовских власти у овом контексту једноставно није прави начин. Постоје начини да се реше ова питања и те канале треба користити“, поручила је Коцијанчић.

Коцијанчић је, међутим, такође рекла да све примедбе које постоје између Београда и Приштине на међусобне односе треба решавати у оквиру дијалога коме посредује ЕУ.

ОПЕТ ЗВЕЦКАЈУ ОРУЖЈЕМ! Наоружане трупе Тачија и Харадинаја надиру ка Косовској Митровици!

„Последње акције, мере и изјаве са Косова и из Србије, које је друга страна схватила као провокацију и увреде, узнемирујуће су, не погодују дијалогу и нормализацији односа и подривају све оно што су стране урадиле током година у дијалогу“, изјавила је Коцијанчић.

Она је подсетила да је напредак у дијалогу о нормализацији односа између Београда и Приштине повезан и са односима са ЕУ и да може ефикасно допринети добробити грађана.

ИЖИВЉАВАЊЕ АЛБАНАЦА! ПОЛИЦАЈЦИ У ЦИВИЛУ ЗАУСТАВЉАЈУ СРБЕ И СКИДАЈУ ИМ ТАБЛИЦЕ: Пишу им казне и шаљу код судије само због СРПСКЕ ОЗНАКЕ!

„Зато позивамо лидере са обе стране да одмах престану са провокацијама и да се фокусирају на завршетак нормализације односа“, каже Коцијанчић.

Кад је реч о мерама Приштине, рекла је: „Наша порука је јасна и доследна. У питању је кршење ЦЕФТА споразума и није у духу Споразума о стабилизацији и придруживању“, поручила је Коцијанчић на прес конференцији и подсетила да је ЕУ исту реакцију имала и када су таксе иницијално подигнуте за 10 процената.

ШИПТАРСКОМ ЛУДИЛУ НЕМА КРАЈА: Након што су подигли цене хране, Љимај открио какво зло се спрема на Косову!

Коцијанчић је оценила да у контексту јасне ЕУ песпективе целог региона Западног Балкана, ЕУ надгледа испуњавање свих обавеза које су преузете од стране партнера у региону.

„ЦЕФТА је камен темељац регионалне сарадње на Западном Балкану и кључни део регионалне економске зоне и покрвен је кроз различите споразума у оквиру Спразаума о стабилизацији и асоцијацији. То су све инструменити који су дизајнирани да подрже регион, да га приближе ЕУ и осигурају да постоје економска добробит која помаже региону и његовој економској ситуацији“, поручила је Коцијанчић.

Харадинај одговорио Бриселу: Ево када ћемо укинути царине

Она је навела да ЕУ очекује да ЦЕФТА секретаријат и све стране предузму неопходне мере како би осигурали да се споразум о слободној трговини у потпуности поштује.

Подсетила је и на фундаменталне принципе европске перспективе региона, који су засновани на помирењу и регионалној сарадњи и добросуседским односима.

„Порука за Србију и Косово је јасна. Ми очекујемо да се обавезе испуне, а све провокације избегну и да обе стране наставе да раде у циљу нормализације односа јер то није само у интересу две стране, већ и у интересу народа, региона и целе Европе“, закључила је Коцијанчић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО) ШОКАНТАН СНИМАК СПАЉИВАЊА СРПСКИХ ПРОИЗВОДА НА ЛОМАЧИ У КАЧАНИКУ: После такси 100 одсто, ЛУДИЛО 100 ОДСТО?!

САБЛАСНО ПРАЗНИ РАФОВИ У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ! Ево без чега су јутрос остали грађани због одлуке о повећању такси!

АЛБАНЦИ ЗАБРАНИЛИ ДИСТРИБУЦИЈУ СРПСКЕ ШТАМПЕ! Беоколп: Данашњи тираж смо приморани да вратимо са прелаза Јариње!

ФИЛМСКИ ОБРТ! УБИО ГАЗДУ, ПА ТУГОВАО СА РОДБИНОМ И РАСПИТИВАО СЕ КО ЈЕ УБИЦА: Дошао касно у фирму, слагао да му је неко умро а онда испалио 2 метка у главу и ЗАКЉУЧАО ГА!

ПЕТОРИЦА СРБА ОСУЂЕНА ОД 5 ДО 10 ГОДИНА ЗАТВОРА ЗА НАПАД НА АМЕРИКАНЦА НА ЗАКИНТОСУ!

ДВОЈИЦА СРБА И БАРМЕН ОСЛОБОЂЕНИ ОПТУЖБЕ ЗА УБИСТВО НА ЗАКИНТОСУ: Чека се пресуда осталим оптуженим за смрт Хендерсона

Kurir.rs/Tanjug

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
27°
28°
Fri
29°
Sat
31°
Sun
32°
Mon